Heb jij, evenals Staantribune-volger Bas Marijnen, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.

Zodra ik in de Whatsappgroep meld dat er zonder problemen kaarten voor United zijn besteld, begint de voorpret van een mooie trip. “Eindelijk United aan het werk zien, een wens gaat in vervulling”, kraait iemand in het groepsgesprek. Enthousiast als een stel kleuters die reikhalzend uitkijken naar een bezoekje aan de Efteling, wordt toegeleefd naar de apotheose. Eén kanttekening moet hierbij worden gemaakt, met ‘United’ wordt in dit geval het bescheiden Cambridge United bedoeld.

Enige weken later togen we vol goede moed naar de universiteitsstad. In de ochtend doen we snel een rondje cultureel erfgoed om de schijn thuis enigszins op te houden. “We hebben niet alleen maar in de pub gehangen.” Maar na al die jaren weten onze vrouwen ongetwijfeld wel beter. Na het bezoek aan de historische binnenstad beginnen we aan onze ‘wedstrijdvoorbereiding’ door een bezoek te brengen aan een oude Engelse pub met de bijzondere naam The Mitre.

Onze verwachtingen wat betreft de wedstrijd zijn niet hoog gespannen, ook gezien het feit dat het hier gaat om een wedstrijd tussen twee middenmoters in League Two, het vierde niveau. Aan de barman van de pub vragen we waar de Cambridge-fans zich normaliter ophouden. “Die zitten waarschijnlijk alle tien in een pub op weg naar het stadion”, antwoordt hij lachend.

Het Abbey Stadium ligt een eind uit het centrum en na een stevige wandeling zien we de lichtmasten opdoemen. De stoet met mensen gehuld in de amber-zwarte clubkleuren groeit gestaag en we voegen ons bij de stroom. Voor het schappelijke bedrag van zestien pond nemen we plaats op de North Habbin Terrace, een ouderwetse staantribune op de lange zijde, dicht op het veld. De tribune is goed gevuld en ook de andere tribunes zijn aardig volgelopen. De tegenstanders van vandaag zijn de Railwaymen van Crewe Alexandra. Ondanks de afstand en het niveau zijn er zo’n honderdvijftig supporters uit Crewe meegereisd.

De sfeer op de tribune is erg gemoedelijk en vriendelijk, maar na de aftrap blijken de supporters van de U’s erg fanatiek. Met name de supporters achter het doel laten flink van zich horen. Er wordt gezongen en atypisch Engels getrommeld, maar het past geheel in de entourage. Op het veld zijn de onbesuisde tackles, waardeloze dieptepasses en tragische rushes niet van de lucht. Ondanks het lage niveau is de wedstrijd alleraardigst om te bekijken en creëert Cambridge behoorlijk wat kansen.

In de tweede helft schroeft Cambridge de duimschroeven aan, onder aanvoering van spits Uche Ikpeazu. Uche, een spits van een dikke twee meter, met armen en benen zo groot als boomstammen en een techniek van een gegoten betonblok. Op pure kracht en wilskracht opent de excentrieke spits de score en maakt zo zijn rol als publiekslieveling waar. Niet veel later poeiert linksback Taylor de bal op doel. Waar iedereen de bal op de randweg van Cambridge had verwacht, eindigt die hard in de kruising. Tegen de verhouding in scoort Crewe een tegendoelpunt en wordt de wedstrijd nog spannend. Maar gelukkig voor de thuisploeg blijft het, na een leuke pot voetbal, 2-1.

De Taylors, Coopers, Adams en vooral de Uches op dit niveau hebben ons en de 4.200 andere bezoekers een mooie middag bezorgd. Daar hebben we de miljoenenequipe van het ‘echte’ United niet voor nodig. Geef ons voortaan maar het amberkleurige United uit Cambridge, dat zijn pas échte sterren.

Bas Marijnen

Heb jij ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.