Heb jij, evenals Staantribune-volger Peter Feiken, een groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.

Na het verschijnen van het boek Glorious Hearts, een seizoen met Heart of Midlothian van Joris van de Wier, wilde ik graag wedstrijden in de Schotse competitie bijwonen. Twee eerdere trips werden in 2016 gemaakt en waren beide een fantastische belevenis. Glorious Hearts-trip nummer drie vond onlangs plaats, in het weekend van 27, 28 en 29 januari.

Met een groep van zeven personen vertrokken we vanaf vliegveld Edinburgh per huurauto naar Aberdeen om daar de plaatselijke FC te aanschouwen. De tegenstander was Dundee FC. Aberdeen staat derde op de ranglijst van de Schotse Premier League en Dundee derde van onderen. Na een voortreffelijke Indische maaltijd vertrokken we naar Pittodrie Stadium. Spits Niall McGinn was duidelijk de man van de wedstrijd met twee goals en één assist. Zijn tweede doelpunt was van grote schoonheid en maakt zelfs nog kans om doelpunt van de maand te worden. De eindstand was 3-0.


Na de wedstrijd bezochten we nog even een pub (lees: een oude kerk, omgebouwd tot heavy metal café) met live muziek, waar we de nodige pints dronken. We gingen bijtijds naar het hotel, want de volgende morgen moesten we weer vroeg op pad voor de reis naar Motherwell.

Na een goede nacht en een stevig British breakfast vertrokken we ‘s ochtends naar Motherwell. Inmiddels was ook de achtste deelnemer gearriveerd. Het weer was typisch Schots: koud, mistig en lichte sneeuwval. We arriveerden precies op tijd bij Fir Park van Motherwell, waar de laatste twee deelnemers op ons wachtten. Een vreemde gewaarwording in het stadion is de tribune aan de lange zijde. Na driekwart houdt de tribune er opeens mee op. Bewoners achter het stadion hadden tijdens de bouw ervan geklaagd bij de gemeente, waarna de tribune niet volledig afgebouwd mocht worden.


Omdat er tijdens vorige wedstrijden ongeregeldheden waren geweest tussen de supportersgroepen van Motherwell en Rangers, gold een beperking in het aanschaffen van kaarten. Het stadion was voor een kleine 75 procent bezet. De dubbele tribune achter de goal was volledig bevolkt door de blauwen van Rangers, wat voor veel sfeer zorgde. Wij gingen zo dicht mogelijk bij ‘de harde kern’ van Motherwell staan, middenin het vele gevloek en de bekende wanker-gebaren. Miller en Hyndman scoorden voor Rangers en zorgden uiteindelijk voor een verdiende overwinning. Direct na het laatste fluitsignaal renden we naar de auto’s om koers te zetten naar de wedstrijd waar het dit weekend om draaide.

Op naar Coatbridge, alwaar in het Cliftonhill Stadium Albion Rovers aantrad tegen Alloa Athletic. Bij het omroepen van de spelersnamen, dachten we even dat Rod Stewart zijn opwachting zou maken. Maar de keeper en de spits van Albion Rovers heten beiden Ross Stewart. In het met 350 supporters gevulde stadion zagen we een echte hoofball-wedstrijd (veel lange, hoge ballen). Rugnummer zeven Theo Archibald, gehuurd van Celtic, maakte een onvermoeibare indruk op het loodzware, natte veld. Alloa Athletic kwam na 35 minuten op een 0-1 voorsprong door een knappe goal van Scott Taggart. In de 70e minuut kwam Albion Rovers op gelijke hoogte door een goal van (daar is-ie!) Ross Stewart. Vervolgens werd er niet meer gescoord. In de plaatselijke pub werden we na afloop voor gek verklaard dat we speciaal voor de Rovers naar Coatbridge waren gekomen.


De zondag stond in het teken van de wedstrijden tussen Celtic en Heart of Midlothian. Vanuit het centrum van Glasgow een wandeling maken naar Celtic Park was mooi, volgens onze reisleider, dus daar gingen we. Mijn blauw-witte muts van Cowdenbeath werd op verzoek ingeruild voor een zwart-goud exemplaar van Celtic. De wedstrijd, die eindigde in 4-0 voor de thuisploeg, was zeker niet de mooiste van het weekend. Celtic wordt waarschijnlijk wel kampioen en Hearts speelt eigenlijk nergens meer voor. The Jambos zetten alles op de beker.


Na de wedstrijd liepen we met zo’n 50.000 supporters terug naar het centrum van Glasgow. Dat was een belevenis op zich. De pubs stroomden vol. Gelukkig wisten we nog een tafel te bemachtigen in de oudste pub van Glasgow, The Scotia. Met een veredelde pubquiz werd Glorious Hearts-trip drie afgesloten.

De trip was voor de groep op maandag afgelopen. Toch hebben we nog een aantal stadions afgestreept, te beginnen met Cathkin Park. Hier hadden we tijdens trip twee zelfs nog een wedstrijd gezien. Van Cathkin Park liepen we vervolgens naar Hampden Park, om daarna per auto naar Newlandsfield Park van Pollok FC te gaan. Het stadion was dicht, maar de chefkok van de plaatselijke pub wilde ons best even laten kijken. Wat een fantastisch stadionnetje is dat! Jammer genoeg is pas een week voor de wedstrijd het programma bekend, zodat een vinck met een wedstrijd erg lastig wordt. Als laatste nog even naar het fameuze Ibrox van Rangers. Er stond een hek open en zo stonden we opeens aan de rand van het veld.

Hierna werd koers gezet naar het vliegveld van Edinburgh voor de terugvlucht naar Nederland. Al met al weer een fantastisch bezoek aan het schitterende Schotland. Hopelijk komt trip vier er snel aan. Zeker een aanrader voor de vinckers onder ons.

Ook een Glorious Hearts-trip meemaken? Als je lid wordt van Staantribune krijg je korting op ‘Glorious Hearts’-reizen. Binnenkort staat trip nummer 4 op het programma. Wees er snel bij, want VOL = VOL!


Peter Feiken
Staantribune-volger

Heb jij, evenals Staantribune-volger Peter Feiken, een groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.