Heb jij, net als Staantribune-volger De Publiekswissel, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.

Voor de tweede keer dit seizoen breng ik een bezoek aan één van de grootste en meest beladen derby’s van Nederland: de IJsselderby. Een derby tussen twee Hanzesteden. Je hoeft niet per se naar Engeland of Duitsland af te reizen voor een sfeervolle wedstrijd, dit duel gaat zelfs verder dan dat. In oktober was ik aanwezig voor de editie in Zwolle en die was zeker beladen. Mijn inschatting is dat de derby het meeste leeft bij de supporters in Deventer, maar dat gaan we vandaag met eigen ogen beleven aan de Vetkampstraat.

Twee politiemannen fietsen over de Brink in Deventer. In het centrum van de Hanzestad heb ik afgesproken met Robert, een supporter van Go Ahead Eagles. Het is tegen twaalven en het is nog rustig op straat. De nabijgelegen cafés rond De Waag, het oudste waaggebouw van Nederland, zijn wel gevuld met Eagles-fans. Als toerist valt de Waag meteen op, niet alleen omdat het midden op het plein staat, maar ook omdat het gebouw heel scheef staat. Vrijwel elke stad kreeg na de Middeleeuwen een waaggebouw, zo ook Deventer. Het was een plek waar handelaren hun handelswaar moesten laten wegen. Het wegen van de handelswaar maakte de handel eerlijker en daarnaast kreeg de stad met het vragen van waaggeld, als een soort belasting, meer inkomsten. Zowel Zwolle als Deventer liggen langs de IJssel en dat zorgde in het verleden voor een bloeiende handel. Maar de enige florerende handel die op dit moment zichtbaar is in de stad, is de horeca.

Ik stap café Hans en Grietje, met uitzicht op de Waag, binnen en meng me in een vriendengroep die bestaat uit een man of vijftien, allen fans van Go Ahead Eagles. Voor de derby tegen PEC Zwolle spreken de vrienden altijd met elkaar af in de stad. Robert is auteur van een aantal boeken over zijn club. Zo schreef hij de bestsellers Eagles Till I Die en We Love You Eagles. Hij volgt de club al jaren. Robert is, net als vrijwel iedereen in het café, niet heel positief over een goede afloop. Kannen bier staan op tafel en de schalen met bitterballen gaan rond. Binnen is het gezellig en buiten wordt een gele rookbom afgestoken. De derby leeft hier absoluut.IJsselderby: Go Ahead Eagles - PEC Zwolle
In de nacht van vrijdag op zaterdag hadden Go Ahead Eagles-supporters poppen aan een brug in Zwolle opgehangen. Naast de stroppen hing een spandoek met de tekst: Zwolle gaat eraan! Zwolle-fans hadden op hun beurt verkeersborden in Deventer besmeurd met blauwe verf. De poppen werden ritueel verbrand en via social media gedeeld. Aan ons tafeltje zit ook fanatiek supporter Rob. “Als je echt een leuk verhaaltje wil schrijven, moet je met mij op vak 19 komen staan.” Ik heb een kaartje voor de vernieuwde Leo Halle Tribune, waar ook vak 19 is. Officieel staat er vak 21 op mijn toegangsbewijs, maar daar doen ze hier blijkbaar niet moeilijk over. De groep stapt rond half twee op om naar het stadion te wandelen. Vanaf het centrum is het een kwartiertje lopen naar de Vetkampstraat.

“Dit is toch prachtig!” zegt Rob tegen me. Hoewel hij deze route al tientallen jaren loopt, geniet hij nog zichtbaar van de wandeling door de kleine straatjes naar het stadion. Weinig stadions in Nederland zijn lopend te bereiken vanaf het centrum en liggen in een woonwijk.

Het is zeker niet mijn eerste bezoek aan Go Ahead Eagles. Vorig seizoen kon ik met eigen ogen het resultaat zien van na de verbouwing. Ik moet zeggen dat ze het in Deventer hebben begrepen. Om het authentieke gevoel te behouden, zijn de tribunes gebouwd met echte bakstenen. Als geheel is en blijft de Adelaarshorst op deze manier een sfeervol stadion. Rob is zichtbaar zenuwachtig. Als ik tijdens het legen van onze blaas onder de vernieuwde Leo Halle Tribune vraag of hij gespannen is, antwoordt hij: “Natuurlijk, dit is de wedstrijd van het seizoen.”

“Vraag dat over tien minuten nog maar een keer”, krijg ik als reactie van een andere man naast me als ik vraag of ze er vertrouwen in hebben.

Nadat de Leo Halle Tribune werd geopend, hebben veel supporters de overstap van de fanatieke B-side naar de overzijde gemaakt. De club verzuimde om een familie- en kindervak naast het bezoekersvak te creëren en maakte het hiermee mogelijk dat veel fanatieke supporters hun gasten kunnen jennen bij de hekken van het uitvak. Want dat de fans van beide clubs elkaar niet mogen, is een understatement.IJsselderby: Go Ahead Eagles - PEC Zwolle
Als de stadionklok aangeeft dat we tien minuten onderweg zijn, is er al een hoop gebeurd. Het is een derby zoals een derby hoort te zijn. Het gaat misschien wel een stapje verder. Tijdens de opkomst zagen we adelaar Harley zijn opwachting maken. Daarnaast rolde de B-side, de fanatieke aanhang aan de overkant, een groot spandoek uit met de tekst: Beat the bastards. Ondertussen ontbrandde een fakkel naast mij en werd het even zwart van de rook op onze tribune. De confrontatie werd gezocht met het uitvak, dat luttele meters bij mij vandaan was. Een fakkel vloog door de lucht het vak in, zoals ze dat op de Balkan zo goed kunnen.

Ook op het veld ging het los. Binnen twee minuten was Go Ahead Eagles al op voorsprong gekomen. Het doelpunt viel zo vroeg in de wedstrijd dat een fakkel naast de doelpaal van Zwolle-keeper Van der Hart nog niet eens was uitgebrand. Het kolkte in De Adelaarshorst. Hier was ik voor naar Deventer gereden. De euforie was helaas van korte duur. Queensy Menig maakte de gelijkmaker namens PEC Zwolle. Tien minuten later is alle rook opgetrokken en lijkt de rust te zijn wedergekeerd. De spelers van Go Ahead Eagles lijken het meest gespannen en leveren de bal veelvuldig in bij de tegenstander. Ook op de tribune wordt het rustiger. Iedereen lijkt even bij te moeten komen van de stormachtige openingsfase.

Als een echte gastheer vraagt Rob of ik het naar mijn zin heb. Ik zie de spanning op de gezichten bij de mensen om mij heen. Mickey van der Hart, vandaag misschien wel de meest gehate persoon in Deventer, krijgt de hele wedstrijd verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. De keeper speelde een aantal jaren terug nog met het logo van Go Ahead Eagles op zijn borst. Tijdens de wedstrijd tegen Ajax twee seizoenen geleden ging Van der Hart gruwelijk in de fout, nadat de bal door een polletje van richting veranderde en zo in het doel belandde. De, op dat moment, huurling van Ajax kon niets meer goed doen bij de fans. En nu hij het shirt van de aartsrivaal heeft aangetrokken al helemaal niet meer.

IJsselderby: Go Ahead Eagles - PEC Zwolle
Bekers bier vliegen richting de spelers van PEC als ze een corner willen nemen. Het is duidelijk dat de Blauwvingers in het hol van de leeuw spelen. Toch lijken de spelers van PEC Zwolle niet onder de indruk. Ze reageren geen enkele keer en slaan op een andere manier terug. Django Warmerdam zorgt na 83 minuten spelen voor een figuurlijke klap aan alle fans met een geel-rood hart. Zijn doelpunt laat De Adelaarshorst stil worden. Behalve het vak naast ons. Mannen met gebalde vuisten slaan tegen de afscheidingswand naast ons. Onderaan de tribune waar wij staan, gaan supporters met elkaar en met de stewards op de vuist. Ze willen het hek over. De kwelling voor de mannen om mij heen wordt nog groter als Bram van Polen vanaf elf meter de 1-3 binnenschiet. Capuchons gaan op en een grote groep verlaat het stadion. Het is niet moeilijk te raden dat de groep de bussen van de ‘vrienden’ uit Zwolle op gaat wachten. De ME moet nog even aan het werk na afloop, maar er was in elk geval sensatie genoeg.

“Kom je volgend jaar weer?” vraagt Rob aan mij. “Ik vrees dat ik jullie volgend jaar eerder bij ons in Dordrecht kan verwelkomen”, reageer ik. Rechtstreekse degradatie ligt op de loer en het komende programma voor de Eagles is loodzwaar. We hoeven niet helemaal naar De Waag om te weten dat Go Ahead Eagles helaas te licht is bevonden voor de eredivisie. Als club hoort Go Ahead Eagles zeker thuis op het hoogste niveau, als team komen ze op dit moment tekort. Al zijn de wonderen de wereld nog niet uit.

De Publiekswissel
Staantribune-volger

Heb jij, net als Staantribune-volger De Publiekswissel, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.