Heb jij net als Staantribune-volger Tom Janssen een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.

Fortuna Düsseldorf is niet de beste club van Nordrhein-Westfalen. Het is een trotse vereniging, dat wel, maar tevens een met de grillen van een diva. Hoge pieken, diepe dalen, nooit echt continuïteit. En een club die niet zoveel succes boekt. Het vaantje van Fortuna spreekt boekdelen: Meister in 1933, Pokalsieger 1979 en 1980, Europacup-Endspiel 1979. An sich mooie mijlpalen, maar wel al heel lang geleden. F95 snakt naar nieuwe prijzen.

Die prijs, die lijkt er dit seizoen te komen, want de club doet mee om het kampioenschap in de Tweede Bundesliga. Vandaag, tijdens de thuiswedstrijd tegen Ingolstadt, kan Fortuna een grote stap zetten op weg naar, in ieder geval, promotie. Want ook de tweede plek op de ranglijst geeft daar recht op.

Voor mij is het de eerste keer dat ik naar Fortuna Düsseldorf ga. Ik ken de club vooral vanwege hun innige band met rockband Die Toten Hosen, die ooit zelfs shirtsponsor van de rood-witten waren, toen de financiële nood bij de vereniging erg hoog was. Dat shirt is overigens een populair verzamelitem. Al in de metro richting het stadion ontwaar ik fans in het shirt met daarop het bandlogo (een doodskop), dat bijna twintig jaar geleden het officiële tenue van Fortuna was. Andere populaire shirts – die met de slogan – Nazis Raus Aus Den Stadien doet ook een linkse signatuur vermoeden. Soit, toch cult op zijn minst.

Desalniettemin heeft ook de commercie vat gekregen op Fortuna Düsseldorf. Sinds bijna tien jaar speelt F95 in de foeilelijke ESPRIT Arena, een nieuwe naam voor wat ooit de LTU-Arena heette; amper een verbetering te noemen. Desondanks weet het publiek – vandaag met een kleine 34.000 opgekomen – een goede sfeer neer te zetten. Vooral de Südkurve, waar de tifosi zitten, laat van zich horen. De akoestiek van het stadion blijkt geweldig te zijn; de klanken van de gezangen worden door de hele arena gedragen en fluitconcerten zijn een hel voor je oren. Met dergelijke fans komt er nog wat Stimmung in zo’n identiteitsloze bak, waar er helaas teveel van worden gebouwd tegenwoordig.

Wel jammer dat er rondom het stadion niet echt een gezellige Fantreff is, zoals je dat bij andere clubs in Duitsland vaak wél ziet. Er is een ruimte die deze naam draagt, maar die is niet echt de moeite van het bezoeken waard. Hier geen Fanhaus, zoals de streekgenoot van F95, Borussia Mönchengladbach, dat wel heeft. Desondanks hangt er voor de wedstrijd een gemoedelijke sfeer. De ESPRIT Arena is echter zo groot – er kunnen 55.000 toeschouwers in – dat de fans lijken te verdwalen in de brede, lange ring met eetstandjes, die rondom de tribunes is gebouwd. Wat dat betreft, zit deze club vooralsnog toch in een iets te ruim jasje.

De wedstrijd zelf is niet spannend, maar wel leuk om naar te kijken. Fortuna komt al binnen de tien minuten op een 1-0 voorsprong. Nog voor rust wordt het zelfs 2-0, nadat Ingolstadt ook nog wat kansjes heeft gemist. Uiteindelijk weet F95 comfortabel met 3-0 te winnen, door er in de tweede helft nog eentje in te prikken. De drie punten worden groots gevierd, F95 verstevigt immers de koppositie in de Tweede Bundesliga.

Omdat nummer twee 1.FC Nürnberg een dag later de topper van nummer twee Holstein Kiel wint, spitst de titelstrijd zich toe op de rood-witten uit Nordrhein-Westfalen en de roodhemden uit Beieren. De apotheose zal op de laatste speeldag plaatsvinden, want dan moet Düsseldorf in Neurenberg op bezoek.

De runner-up in de stand krijgt echter ook een direct promotieticket en die strijd wordt dit weekend wellicht beslist. Wint Düsseldorf zondag bij Dynamo Dresden en verliest Kiel in Ingolstadt, dan wordt er in de Rijnstad volgend jaar sowieso Bundesliga-voetbal gespeeld. En komt er vervolgens misschien nog een prijs bij, op dat vaantje.

Heb jij net als Staantribune-volger Tom Janssen een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.