Heb jij, net als Staantribune-volger Nelis Stout, een groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.

Twee vrienden en ik wilden altijd al eens naar Il Derby Della Madonnina (AC Milan – Internazionale), dus reisden we eind januari naar een koud Milaan. Omdat we zaterdagochtend landden en de derby pas zondagavond was, hadden we de hele zaterdag nog ‘vrij’. Die avond werd op een uurtje treinen van Milaan een Serie A-wedstrijd gespeeld in Bergamo. Een ideale entrata (voorgerecht) voor ons hoofdmaal. In stadion Atleti Azzurri d’Italia, waar toptrainers als Lippi, Prandelli en Conte hun eerste stappen hadden gezet als oefenmeester, speelde Atalanta tegen Sassuolo. Ook grote namen als Filippo Inzaghi, Claudio Caniggia en Christian ‘Bobo’ Vieri hebben gespeeld in de kleine tempel, waar ongeveer 25.000 man in kunnen. Na zes keer het kampioenschap van de Serie B is het grootste hoogtepunt uit de clubhistorie van Atalanta Bergamo de gewonnen Coppa Italia in 1963.

Rondom het stadion heerste een gemoedelijke sfeer en liepen de meeste thuisfans in blauw-zwarte camouflagejacks. Het maakte de clubkleuren mooi zichtbaar. Voordat we onze plekken op de ‘Tribuna Creberg’ opzochten, genoten we eerst van een aantal rijkelijk gevulde panini’s. Weer eens wat anders dan een braadworst of kroket.

De wedstrijd ging goed van start met een snelle kans voor de Nerazzurri, maar het spelbeeld veranderde helaas snel in het bekende en klassieke Italiaanse voetbalspel. Beide ploegen wilden vooral niet verliezen.
Ondanks dat landgenoot Marten de Roon (ex-Sparta en -Heerenveen en tegenwoordig uitkomend voor Middlesbrough) een sterkte wedstrijd speelde, kwam Sassuolo na een mooie counter door het grote talent Domenico Berardi op voorsprong. Nog geen vier minuten later versierde veteraan Diamanti van Atalanta een penalty. Clubheld German Denis ging achter de bal staan en tikte uit de rebound de 1-1 binnen. Na een kort juichmoment werd het weer vrij snel weer stil in het stadion. Dat had te maken met het feit dat de fanatieke ultra’s van de Curva Nord niet bij de wedstrijd aanwezig waren. Zij waren bestraft voor een rel- en matpartij van een paar weken eerder tegen rivaal Inter. Daardoor heerste er deze avond ook een wat tamme sfeer. Op wat Italiaans gescheld van de klassieke pet- en sjaalsupporters na, hoorden we alleen het massale gezang van de tientallen uitsupporters. Beide ploegen leken een pact te hebben gesloten om de punten te delen, dus bloedde de wedstrijd dood en eindigde het in 1-1.
De sfeer was bijna twee uur vrij gemoedelijk geweest, maar na afloop van de wedstrijd gingen de meeste supporters wel staan. Zij zongen gelegenheidsaanvoerder German Denis hartstochtelijk toe tijdens zijn uitgebreide ereronde. De 35-jarige Argentijn was de best scorende buitenlander in de geschiedenis van Atalanta en nam afscheid om af te gaan bouwen bij zijn oude liefde Independiente.

Om de avond goed af te sluiten, besloten we in het centrum van Bergamo na te praten onder het genot van verschillende lokale lekkernijen. Tot onze verbazing ging Marten de Roon, de ‘pitbull van Bergamo’, aan het tafeltje naast ons zitten. Na kort gesproken te hebben over de wedstrijd en zijn verblijf in Bergamo, pakten we de laatste trein naar Milaan. Daar wachtte ons de volgende avond een schitterende rivalenstrijd die door AC Milan glansrijk met 3-0 werd gewonnen in een bomvol en kolkend San Siro.

Mocht je naar een wedstrijd in Milaan gaan, dan is het zeker aan te raden om Atalanta Bergamo ook mee te pakken.

Kijktip: Marten de Roon, Golfbreker van Bergamo (Fox Sports)

Nelis Stout
Staantribune-volger

Heb jij, net als Staantribune-volger Nelis Stout, een groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.