Heb jij, net als Staantribune-volger Stijn Slaats, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.

Onze GPS geeft aan dat we bijna in Eibar zijn, maar geen verkeersbord wijst ons die kant op. Een lange sliert aan industriestadjes, ingekapseld tussen groene bergweides, ligt achter ons. Opeens, op één van de tientallen rotondes staat een indicatie. Het is nog 1,6 kilometer naar het kleinste stadje van Spanje dat met een voetbalclub vertegenwoordigd is in de Primera División.

Over twee dagen treedt de lokale trots Sociedad Deportiva Eibar aan tegen Real Madrid. Overal hangen vlaggen in de Azulgrana-clubkleuren te wapperen. Eibar – slechts 27.000 inwoners en een stadion waar maximaal 7.083 voetballiefhebbers inpassen – presteert met een zevende plaats dit seizoen boven verwachting. Met een scenario waarbij David Goliath gaat vloeren, wordt al rekening gehouden. Real Madrid is volgens de lokale krant ‘gewond’ na een midweeks duel met Las Palmas. De schade: een gelijkspel, schorsing voor Gareth Bale en blessure voor Cristiano Ronaldo.De Groundhop: EibarDe Groundhop: EibarDe Groundhop: Eibar
Daarnaast staat er drie dagen na het duel in Eibar een ontmoeting met Napoli in Zuid-Italië gepland. Het sterrenensemble van Real zit niet te wachten op een stevig potje voetbal in Baskenland. Bij het inspecteren van stadion Ipurua kunnen we ons bij die vrees iets voorstellen. Het veld oogt klein. Nog geen meter van de achterlijn ligt een soort betonnen constructie. We begrijpen waarom Ronaldo verstek laat gaan. Eén stevige sliding van een Eibar-verdediger en zijn gezicht ligt open op de betonnen rand…

Ons bezoek van vandaag aan Eibar is diplomatiek. We hebben twee perskaarten aangevraagd voor het duel tegen Circus Real, maar nog geen antwoord ontvangen. Iedereen in de omgeving wil natuurlijk dit duel zien. We melden ons in een mini-kantoor. De clubmedewerker verdwijnt in een achterliggende oficina en komt knikkend terug. Hij bevestigt alvast één stoeltje voor ons. De man is heel hartelijk, deelt posters uit en legt via Google uit hoe we bij de clubshop moeten komen. Een dag later volgt per mail het tweede toegangsbewijs. We zijn vooral verbaasd dat we ons onder de zevenduizend gelukkigen mogen rekenen.

Het stadje zit raar in elkaar. Het ligt in een soort kom waardoor er veel hoogteverschillen zijn. Rond het stadion parkeren op een wedstrijddag, lijkt een onmogelijke opgave. Het parkeerterrein van een supermarkt biedt uitkomst. Via allerlei steegjes en (rol)trappen sta je zo op het centrale stadsplein. De dame van de sportwinkel waarin de club een verkooppunt van souvenirs heeft, durft wel aan een stunt te denken. Ze bedrijft zelfs scorebordjournalistiek. “Wij wonnen met 0-4 bij Valencia. Real verloor daar met 2-1.” “Dus het wordt 6-1?”, vragen we met grote ogen. Met een kleine overwinning is ze al tevreden. Ze stopt ons lachend wat clubspeldjes toe.De Groundhop: EibarDe Groundhop: EibarDe Groundhop: EibarDe Groundhop: EibarDe Groundhop: EibarDe Groundhop: Eibar
Wedstrijddag. Vóór het stadion duikelen cameraploegen over elkaar heen rond de spelersbus van Real. Eibar-fan Javier Humada is speciaal voor het duel uit Cádiz overgevlogen. “Mijn vader is Baskisch en komt oorspronkelijk uit Eibar. Als verjaardagscadeau heeft mijn familie me toegangskaarten gegeven”, kraait hij van blijdschap. “Je merkt dat de spelers erop gebrand zijn te strijden en iets groots te realiseren voor zo’n kleine club en stad. Real zal niet gewend zijn aan onze veldafmetingen en daar ligt juist onze kracht: heel compact spelen.”

Een oudere supporter met zelfgebreide Eibar-shawl koopt een geweven exemplaar van Real Madrid bij het enige souvenirstalletje. “Al sinds 1974 kom ik bij deze club”, verklaart Juan José Urbina met een grijns. “Ik heb ze ook in de Seguna División B, het derde niveau, gevolgd. We moeten er vooral van genieten dat zulke grote clubs hier langskomen, vandaar dat ik een klein aandenken koop. Real kan alles, maar Ajbar is een vriendenploeg. We hebben een trainer die de spelers inspireert. Hij heeft een eenheid gesmeed die lastig te bestrijden is. Samen met de vurige steun van ons publiek kunnen we de Madrilenen een moeilijke middag bezorgen. We staan erom bekend van hard werken te houden, dat is hier tot kunst verheven.”

De Groundhop: EibarDe Groundhop: Eibar
Een groepje Real-fans paradeert voorbij. Ze trekken de aandacht met hun roze pruiken en tutu’s. Het lijkt wel een vrijgezellenfeest. Eén van de jongens, Héctór, verklaart hun uitdossing. “We komen uit een voorstad van Madrid. Met een paar vrienden bezoeken we elk seizoen uitwedstrijden. Vanwege carnaval zijn we in speciaal tenue gekomen.” Hij is nog niet gerust op een goede afloop. “We missen personas pesantes, zwaargewichten als Bale en Ronaldo vanmiddag. Er staan grote belangen op het spel. Real wil de koppositie herpakken, Eibar strijdt voor een plaats in Europa.”

Tot 2014 had SD Eibar nog nooit mogen ruiken aan La Liga. Ze verbleven in totaal zesentwintig seizoenen op het tweede plan. Een marketingcampagne in 2014 zorgde voor een kapitaalimpuls. Tienduizend ‘aandeelhouders’ steunen de club nu vanuit 69 landen. Ze zullen vooralsnog niet gezamenlijk een duel kunnen bijwonen. De twee flats pal naast het stadion zorgen wel voor wat extra toeschouwers. Vanaf hun eigen VIP-balkons volgen de bewoners het duel aandachtig. Onze ogen dwalen de andere kant op. Als je achter de tribune omhoog tuurt, zie je de rokende schoorsteen van een boerderijtje. Schapen grazend tegen de hellingen. Sergio Ramos zou ze zó kunnen tellen.De Groundhop: EibarDe Groundhop: EibarDe Groundhop: EibarDe Groundhop: EibarDe Groundhop: Eibar
Slagregens dalen neer op het veld. Ideaal weer voor de underdog, zou je zeggen. Maar Goliath dendert met reuzepassen door Davids defensie. Bij rust leidt Real al met 0-3. Een stunt zit er vandaag niet in voor de aaibare club, die aan haar beste seizoen ooit bezig is. Spanje’s kleinste mag echter van Europa blijven dromen.

Stijn Slaats
Staantribune-volger

In Staantribune #9, met een speciaal dossier over Spanje, staat ook een uitgebreide reportage over Eibar. Het magazine is na te bestellen in de Staantribune Webshop.

Heb jij, net als Staantribune-volger Stijn Slaats, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.