Tussen Kerst en Oud & Nieuw was het tijd voor onze jaarlijkse voetbaltrip naar Engeland. Net als twee jaar eerder was Londen de bestemming. Waar veel mensen kiezen voor grote clubs als Arsenal of Chelsea, kozen wij voor een wedstrijd op Craven Cottage, de thuisbasis van Fulham. Een duel in de onderste regionen van de Championship tegen Rotherham United. We vonden een prachtige pub, een oud stadion én een briefje voor Jimmy.

image2 (4)
Het stadion van Fulham (capaciteit: 25.700) ligt aan de rivier de Theems naast Bishop Park. Het is een van de weinige stadions in Engeland waar nog een originele tribune van Archibald Leitch staat. Craven Cottage staat deels op de werelderfgoedlijst en is zelfs nog gedeeltelijk ingericht met houten stoeltjes. Alleen dát is al een bezienswaardigheid op zich.

image4 (1)
Met de boot reisden we af naar Harwich, waarna we met de trein naar Londen reisden. Ondanks een stevig Engels ontbijt en de nodige koppen koffie, liepen we nog licht waggelend de boot af. Of dit kwam door het varen of door de liters bier, laat ik in het midden. Na een goede powernap kwamen we aan in de bruisende hoofdstad. Bij metrostation Putney Bridge wachten drie grote dubbeldekkers, een wijkslijterijtje en een man met een oud uitshirt van Fulham ons op. De man zag eruit alsof hij de route naar het wijkwinkeltje regelmatig aflegde.

Oudste pub van Fulham
In het hotel, dat zijn beste tijd had gehad, stond de verwarming te loeien alsof de ijstijd zou aanbreken. Maar we kwamen voor het voetbal en daar hoort geen viersterrenhotel bij. Na het inchecken belandden we in de oudste pub van Fulham: Eight Bells’ 1629. Op de vloer lag een oud tapijt, tegen het plafond zat behang en overal hingen foute schilderijtjes en bordjes. Een authentiek kroegje dus. Al snel bleek dat dit de pub was voor de away-supporters van Rotherham United. Langzaam stroomden de kroeg vol met hoolies uit Rotherham. Even later wandelde een Nederlandse toerist nietsvermoedend de pub binnen en trok zijn jas uit. Op zijn linkerborst prijkte echter het logo van Fulham, waardoor er wat reuring ontstond. Gelukkig kwam het niet verder dan wat vernietigende blikken en “You fucking wanker”. De jongen zelf was zich van geen kwaad bewust.

Survivalparcours
Aangekomen bij het stadion bleken de poortjes een attractie op zich. De breedte was smaller dan 45 centimeter. Als soepele atleten liepen wij er doorheen, maar voor menig Engelsman – die gemiddeld tien tot vijftien kilo zwaarder is dan wij – was dit toch een kort survivalparcours. Een koude cheeseburger en een Carlsberg later, besloten we op onze plek te gaan zitten. We zaten op de Riverstand, recht tegenover de oude tribune en het oorspronkelijke Craven Cottage.

image5 (1)
Voor de wedstrijd was er een minuut stilte voor oud-speler en -voorzitter, Jimmy Hill. Tijdens de wedstrijd zongen de supporters regelmatig “We love you Jimmy”. Mede door de strijd, passie en beleving was het een leuke wedstrijd, die eindigde in 4-1. Na de wedstrijd verspreidden duizenden mensen zich over de wijk Fulham. Wij schoten snel een tent in waar de dartwedstrijd van Barney tegen Michael van Gerwen werd uitgezonden. De avond sloten we af bij Eight Bells, waar geen Rotherham-fans meer waren te bekennen.

image3 (2)
Craven Cottage is een plek voor mensen die van voetbal houden. Een puur stadion, zonder commerciële onzin. Pure passie en liefde voor het o zo mooie spelletje. Mede dankzij Jimmy.

Tijmen Beerepoot
Staantribune-volger

Heb je ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst