Borussia Dortmund is een club die tot de verbeelding spreekt van elke groundhopper. Ik was dan ook een tevreden man toen ik erin slaagde om tickets te bemachtigen voor de strijd om de Duitse Supercup in het Westfalenstadion. Inderdaad, voor mij is het nog steeds het Westfalenstadion. Niet alleen omdat het verkopen van het naamrecht van je stadion voor mij not done is, maar ook omdat Signal Iduna Park een tongtwister vormt.

Omdat in Noordrijn-Westfalen de mooie clubs voor het uitkiezen zijn, besloten we in de namiddag nog een extra wedstrijd mee te pikken. Wat rondspeuren en -vragen op het internet en bij collega-groundhoppers bracht ons bij KFC Uerdingen 05 – Krefeld Fischeln. De openingswedstrijd van de Oberliga, een stadsderby en het Grotenburgstadion, meer kan een mens niet verlangen.
20160814_142630[1]
Het Grotenburgstadion heeft prachtige tribunes die worden omringd door bomen en ligt vlakbij de dierentuin van Krefeld. Ideaal voor de groundhopper die met het gezin op stap is, want dat maakt het vast een stuk eenvoudiger om vrouwlief te overtuigen. De massieve betonnen floodlights deden me denken aan het Stade Marcel Tribut van het Franse Dunkerque, wellicht typisch voor stadions die rond de jaren dertig zijn gebouwd. We hadden kaarten gekocht in de fanblock en bij het betreden van het vak, kwam het enthousiasme van de tribune gerold. Je merkt dat deze club een mooie geschiedenis heeft. Het enthousiasme werkte aanstekelijk en zorgde ervoor dat de hele tribune meerdere keren meezong.
20160814_155717[1]
Wat mij opviel was dat alle fans een shirt droegen met een verwijzing naar hun club. Een bezoekje aan de fanshop leerde ons echter dat deze shirts niet te koop waren. Er was sowieso weinig te koop in de fanshop, dus het lijkt er op dat elke supportersvereniging van Uerdingen zijn eigen merchandising maakt.

Enige biertjes en negentig minuten later reisden we door naar Dortmund. Bij het binnenrijden van de stad werd snel duidelijk dat het matchday was. Overal vielen de Gelb-Schwarze Farben op. Het duurde niet lang of we kwamen de eerste Bayern-fans tegen. Als je niet weet welke metro je moet nemen naar het stadion, geen probleem, volg dan gewoon de geel-zwarte massa. Op weg naar het stadion viel op hoe gemoedelijk alle fans zich door elkaar naar het stadion begaven. Dat zie je toch zelden in de lage landen.
20160814_202532[1]
Het is aan te raden bij een bezoek aan het Westfalenstadion om tijdig naar de tribunes te gaan, want hoe dichter de aftrap nadert, hoe moeilijker het wordt om een plaatsje te vinden of om op de tribune te komen. Meerdere fans volgden de eerste helft dan ook vanaf de trappen op de toppen van hun tenen.
20160814_222251[1]
Striemende fluitconcerten bij elk balcontact van Hummels en het Zieht den Bayern die Lederhosen aus! zetten de toon. Helaas ontbraken de echte ultra’s op die Gelbe Wand. Volgens enkele Dortmund-fans die we spraken, waren ze niet naar de wedstrijd gekomen omdat deze niet was inbegrepen bij hun seizoenkaart. Ook al was ik nu al onder de indruk, schijnbaar moet de sfeer in het stadion tijdens Bundesliga-wedstrijden of tijdens Europese duels nog meer de moeite waard zijn.

20160815_112644[1]
Op de terugweg stopten we nog even in Gelsenkirchen om het stadion van Schalke 04 te bekijken. We hadden niet de tijd voor een stadiontour, maar waren wel onder de indruk van de restanten van hun Open Dag en galawedstrijd een dag eerder. Het is duidelijk te zien dat dit ook een grote Duitse club is.
20160815_113237[1]
Met een rugzak vol herinneringen, sappige verhalen en leuke foto’s keerden we voldaan terug naar het Waasland. Onderweg maakten we plannen voor de volgende trip. Hull City, Valencia of Hulsterloo, Jupiler League of Jupiler Pro League, we kijken nu al uit naar wat de toekomst zal brengen.

Davy van Dorsselaere

Heb je ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.