Heb jij, net als Staantribune-volger Rico de Jong, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.

Zomerstop, normaal gesproken een zwart gat voor de voetballiefhebber. Waar de weekenden tot eind mei wekelijks uit voetbal bestaan, komen de competities opeens abrupt ten einde. Oefenwedstrijden en het EK voor vrouwen zijn leuke zoethoudertjes, maar kunnen niet tippen aan het competitievoetbal.

En dus werden de speelschema’s van verschillende Europese competities afgelopen zomer uitgeplozen in de zoektocht naar een mooie wedstrijd. Toen ons oog op Ierland viel, was de keuze snel gemaakt. Op vrijdag 28 juli zouden namelijk stadsgenoten Shamrock Rovers en Bohemians elkaar treffen in de Irish Premier Division.

Met drie man stapten we in het vliegtuig richting Dublin. Na een lange dag wandelen langs pareltjes als Dalymount Park, Tolka Park en Croke Park, kwamen we ruim voor aanvang van de wedstrijd bij het Tallaght Stadium van Shamrock Rovers aan. Het is een nieuw stadion ver buiten de stad, maar door de mooie ligging tussen het Ierse heuvellandschap leverde het toch enkele zeer mooie plaatjes op.

Ondanks de kleinschaligheid van de wedstrijd – er waren ruim vierduizend toeschouwers – was er toch een behoorlijke politiemacht op de been. Er heerst namelijk nogal wat spanning tussen beide supportersgroepen en dit was voor de wedstrijd al voelbaar. The Rovers en The Gypsies behoren tot zowel de meest succesvolle, als oudste clubs van Ierland. Ondanks de spanning konden we bij het stadion toch op een rustige manier wat biertjes drinken en alvast in de stemming komen met wat Guinness, zoals het hoort in Ierland.Ongeveer een half uur voor de wedstrijd zochten we een plekje op de tribune, die toen nog vrij leeg was. Toen het startsignaal naderde en de tribunes voller stroomden, bleek dat wij onze plek tussen de harde kern van Shamrock Rovers hadden gekozen. Geen slechte keuze, want deze fans zorgden voor een echte derbysfeer. Ook Bohemians had aardig wat supporters mee de rivier over genomen en die zorgden met vlaggen en pyro voor een lekker sfeertje.

Dat de twee groepen een hekel aan elkaar hebben, werd ons meteen duidelijk door de anti-Bohemians liederen en de vele wanker-gebaren die richting het uitvak geslingerd werden. De spelers kwamen op het veld onder aanvoering van Pepper, de mascotte van Shamrock Rovers. Waar een mascotte normaal gesproken een kindervriend dient te zijn, stond deze mascotte de gehele wedstrijd het thuispubliek op te zwepen en we betrapten hem zelfs op enige wankgebaren richting het uitvak.De wedstrijd was precies wat je verwacht van een semi-profwedstrijd aan de andere kant van de Noordzee. Er werden enkel lange ballen gehanteerd en soms kiezelharde duels uitgevochten. Door geklungel achterin leidde dit tot veel kansen en derhalve een attractieve wedstrijd. Na een klein half uur spelen was het de uitploeg die verrassend op voorsprong kwam. De spits van Bohemians werd al de gehele wedstrijd uitgejouwd wegens het seksueel misbruiken van een tienermeisje enige jaren geleden. Uitgerekend hij knalde de 0-1 op het bord en hij kwam zijn gram halen door met zijn handen achter zijn oren richting het thuispubliek te lopen. Enkele supporters van de Rovers konden dit niet kanaliseren en een daarvan besloot zelfs het veld te bestormen. Toen hij eenmaal bij de spits was aangekomen, wist hij zich echter geen raad en kon hij gemakkelijk ingerekend worden door de stewards, die er zelf ook wel om konden lachen.

Nog nagenietend van al het randvermaak wist de thuisploeg een minuut later echter meteen de gelijkmaker te scoren. De chaos was compleet en nu waren het de supporters van de Rovers die hun rivalen weer konden uitdagen. Terwijl de liederen van de tribune af bleven rollen en het duel spijkerhard bleef, was het na 45 minuten eindelijk tijd om even op adem te komen.De tweede helft was minder enerverend. Na tien minuten kwamen de Bohemians op een 1-2 voorsprong, nadat er in de defensie van Shamrock fout op fout werd gestapeld. De hoop op een eerste uitzege sinds 2012 tegen de Rovers steeg. De ontlading in het uitvak was dan ook zeer groot toen de scheidsrechter na anderhalf uur voetbal voor het einde floot. Ook de supporters van Shamrock lieten zich niet kennen en lieten de spelers weten trots te zijn op de getoonde inzet, ondanks het teleurstellende resultaat. Wij, gewend aan wedstrijden in de eredivisie, waren vooral verbaasd dat de wedstrijd met elf tegen elf eindigde. Dat zou in Nederland met negen tegen negen geweest zijn.

Een zeer geslaagde avond in het Tallaght Stadium. De wedstrijd was kwalitatief slecht, maar dankzij de getoonde strijd zeer meeslepend. Bovendien zorgden beide supportersgroepen voor een mooie derbysfeer en was er met de fanatieke mascotte genoeg randvermaak. De Dublin Derby was dus een perfecte onderbreking van de zomerstop.

Heb jij, net als Staantribune-volger Rico de Jong, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.