Heb jij, net als Staantribune-volger Harold Broedelet, een groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.

RB Leipzig doet in Duitsland flink wat stof opwaaien, niet alleen vanwege de sportieve prestaties. De voetbalclub van de fabrikant van energy drinks staat tweede in de Bundesliga en ligt bij fans van de andere clubs onder vuur, met name vanwege het gebrek aan traditie en een overdaad aan geld. Alsof de Traditionsvereine dat niet hebben. Dieptepunt in de hetze tegen de club uit het oosten waren de rellen in Dortmund, waarbij BVB-supporters de Leipziger fans bekogelden met stenen. Iedereen sprak er schande van en Borussia Dortmund moest flink door het stof. In Mönchengladbach wilden ze laten zien dat protestacties ook op vreedzame wijze gevoerd kunnen worden. Een verslag van mijn bezoek aan Borussia Mönchengladbach – RB Leipzig.

Het is op deze zondagochtend rustig in de hoofdstraat van het centrum. Onderweg naar de Fankneipe van Mönchengladbach loop ik langs de McDonald’s, waar ik een déjà vu heb. Hier staken Feyenoord-fans, voorafgaand aan de UEFA Cup-wedstrijd op de oude Bökelberg, in 1986 een voetzoeker af.  Destijds veegde de politie de tent schoon en voerde iedereen af naar het bureau.

MaNaMaNa op de Markt is een typische voetbalkroeg. Aan de muur hangen talloze sjaals, vooral van Borussia. Kastelein Marcel heet iedereen van harte welkom. Ik bestel eerst een kopje koffie om wakker te worden. Eenmaal helder is het tijd voor het traditionele biertje. MaNaMaNa heeft ook een eigen brouwerij. Nieuwsgierig bestel ik een glas van het zelfgemaakte brouwsel. Het pilsje smaakt opvallend fris en dat voor de luttele prijs van € 1,50, al is het glas nogal klein.

Even verderop is een Borussia-man van middelbare leeftijd in gesprek met andere stamgasten. Hij blijkt vooral mixdrankjes te drinken. “Ik vroeg me afgelopen week af of ik wodka met Red Bull moet mixen.” Zoals het een goede Borusse betaamt, schenkt Marcel geen Red Bull, maar een ander merk. Zelfgebrouwen, waarschijnlijk.
Na een aantal biertjes wordt het toch tijd om naar het stadion te gaan. Bij het Borussia-Park is het rustig. De politie is massaal aanwezig, maar van vijandigheden is geen sprake. De fans uit beide kampen gaan wel gescheiden van elkaar het stadion in. Als het eerste fluitsignaal heeft geklonken, begint ook de protestactie van de fanatieke Gladbach-aanhang. Ze zwijgen! Pas na de negentiende minuut laten ze zich horen, het is een verwijzing naar het oprichtingsjaar (1900) van de club. De spandoeken met kritische teksten worden uitgerold. Het kan allemaal door de beugel, behalve ééntje. Daar zal de club wel een boete voor krijgen.

De meegereisde Leipzig-fans maken van de stille gelegenheid gebruik om deze op te vullen met hun gezang. Ook als de Gladbacher Nordkurve zich weer roert, blijven ze zingen. Daar is alle reden toe, want op het veld blijven de Leipziger stieren makkelijk overeind. Opvallend is de fysieke fitheid van de ploeg uit Leipzig. Doping, beweren boze tongen. Anderen wijten het aan de revolutionaire trainingsmethoden en de jonge leeftijd van de spelers.
Het eerste doelpunt voor RB Leipzig, van Zweeds international Emil Forsberg, komt niet onverwacht. Timo Werner is de goalgetter van de ploeg en volgens kenners een aanstaande international. Vroeg in de tweede helft verdubbelt hij de voorsprong. Vlak voor tijd scoort Gladbach-verdediger Jannik Vestergaard de aansluitingstreffer, maar het blijft bij 1-2.

Waarschijnlijk zal de afkeer van RB Leipzig door deze overwinning alleen maar toenemen. Het zal de fans een rotzorg zijn. Die vieren na twee achtereenvolgende nederlagen weer een overwinning en zingen op de melodie van Give it up van KC & The Sunshine Band: “Nananananananana, vorwärts Rasenball, Rasenball, vorwärts Rasenbahall.”
Harold Broedelet
Staantribune-volger

Heb jij, net als Staantribune-volger Harold Broedelet, een groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.