Heb jij, evenals Staantribune-volger Mark Aretz, een groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.

Ons keurig aan de maximumsnelheid houdend, rijden mijn maat Wim en ik richting de Duitse grens. Zodra we de grensovergang overschrijden, gaat het gaspedaal verder naar beneden en vliegen de kilometers Duits asfalt onder ons door. Het wegdek geeft een bepaald geluid en een typische cadans is voel- en hoorbaar.

In het centrum van Duisburg parkeren we de auto en wandelen we rustig door de arbeidersstad. Duisburg, dat na de Tweede Wereldoorlog grotendeels opnieuw is opgebouwd en in de jaren zeventig en tachtig is gerestaureerd, is na die decennia zichtbaar in de tijd blijven hangen. We besluiten al snel om naar ons uiteindelijke reisdoel, het voetbalstadion van MSV Duisburg, te vertrekken.

Na een korte rit parkeren we de auto in de bosrijke omgeving van het sportpark. Daar schijnt inmiddels een aangenaam prikkelend zonnetje die de warme herfstkleuren van de natuur toont. We lopen de laatste honderd meters en bij de eerste contouren van de Schauinsland-Reisen-Arena zijn we aangenaam verrast over het formaat van het stadion. Met een capaciteit van 31.500 plaatsen heeft het het aanzicht van een moderne voetbaltempel. De verschrikkelijke stadionnaam, die aan de sponsor te danken is, doet overigens afbreuk aan wat ooit eens de MSV-Arena heette. Het broodnodige geld vergoedt kennelijk veel.

Zoals bij elk eerste bezoek aan een ‘nieuwe’ voetbalclub lopen we rustig rond het stadion en bekijken we de verrassend grote en drukbezochte fanshop. Of, zoals ze hem hier noemen, de Zebrashop! In de ruime supporterswinkel staan de bezoekers rijen dik rustig te wachten om de opvallend aantrekkelijk geprijsde fanartikelen te kopen. Het verbaast mij elke keer weer dat bij heel veel clubs veel omzet wordt gehaald uit supportersartikelen. Kinderen met nieuwe outfits en ouders met tassen vol verlaten de winkel.

Bij het betreden van de Arena zijn we wederom verrast door de grootte en aanblik van het in 2003 gebouwde stadion. Het is duidelijk dat hier ooit een Bundesliga-club met ambitie speelde. Door de financiële malaise en het niet verkrijgen van een vergunning degradeerde de club in 2013 noodgedwongen naar de derde Bundesliga. Na directe promotie naar de tweede Bundesliga en de daaropvolgende degradatie, verblijft de club nog steeds op het door haar gehate derde niveau. De tegenstander tijdens ons bezoek, FC Hansa Rostock, verblijft al wat langer op dit niveau.

Na het betreden van het stadion ontkomen we er niet aan om mee te gaan in het nuttigen van een typisch Duitse voetballunch: Bratwurst und Bier. Het is elke keer verbazingwekkend om te zien wat er in Duitsland bij een voetbalwedstrijd, op welk speelniveau dan ook, aan eten en drinken doorheen gaat. Het tempo waarin de Bratwurst, Krakauer en curryworst met liters bier door de supporters wordt weggewerkt, is bewonderenswaardig! Opvallend is dat we deze keer ook Holländer uit Rotterdam, Utrecht en Den Haag aantreffen. Later tref ik zelfs nog een Australiër en iemand uit Maleisië.

We lopen bijtijds naar onze plaatsen en langzaam stromen de supporters van beide partijen het stadion in, wat zich zal laten vullen met ruim 15.500 bezoekers, terwijl het toch echt een wedstrijd op het derde niveau betreft. Menige eredivisie- of eerstedivisieclub zou zich dit bezoekersaantal bij elke thuiswedstrijd wensen. Vanaf onze zitplaatsen op de lange zijde zien we dat de staantribune aan de Nordkurve tot de nok is gevuld met fanatieke blauw-wit geklede supporters van Die Zebra’s. De sfeer is gedurende de hele wedstrijd positief en aanstekelijk. Zowel de thuis- als de uitsupporters zingen en springen de gehele wedstrijd en steunen hun club door dik en dun. De ruim twaalfhonderd ultra’s uit Rostock zijn geen seconde stil en zwepen hun ploeg op door continu te springen, te klappen en heel luidruchtig te zingen.


Voor ons zit een MSV-supporter die zoveel bier op heeft dat zijn gesnurk goed hoorbaar is. Van de wedstrijd krijgt hij niet veel mee. Het vertoonde spel van beide ploegen verveelt geen moment en er wordt ook op dit derde Bundesliganiveau bijzonder aantrekkelijk voetbal gespeeld, met veel inzet en passie. De uitsupporters hebben de ruim vijfhonderd kilometer lange reis niet voor niets afgelegd, want na ruim negentig minuten hebben de bezoekers uit Rostock de lijstaanvoerder uit Duisburg terecht geklopt.

Na de wedstrijd lopen we langzaam de tribune af en bekijken we nog een keer rustig het stadion. Buiten het stadion nemen we volgens Duitse traditie nog een laatste broodje met Bratwurst en een biertje. Wonder boven wonder komt de MSV-aanhanger, die eerder snurkend op de tribune zat, fris en vrolijk voorbijlopen. Hij sluit aan in de rij om nog maar eens een biertje te bestellen.

Mijn maat en ik lopen langzaam naar de auto en stappen nagenietend in, waarna we vlot de Duitse Autobahn opdraaien. De ‘Bob’ rijdt ons naar huis, druk napratend over weer een fantastisch voetbalmiddag. Dit moeten we snel eens overdoen. De kaarten voor Vitesse – AZ, Borussia Mönchengladbach – Fiorentina en KV Kortrijk – Waasland Beveren liggen al klaar.

Mark Aretz
Staantribune-volger

Heb jij, evenals Staantribune-volger Mark Aretz, een groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.