De Groundhop: Bath City FC

Miljoenen toeristen vinden ieder jaar de weg naar Bath. Het is de, op Londen na, drukstbezochte plaats van Engeland. Een stad omgeven door heuvels en golfcourses. En bij veel mensen waarschijnlijk bekend vanwege haar historie die teruggaat tot aan het Romeinse Rijk. Bath is een stad die is overspoeld door Aziaten en hun selfiesticks, diverse Romeinse baden en een neoclassicistische bouwstijl. Voetbal? Dat is terug te vinden in een verborgen parel: Twerton Park van Bath City FC.

Bol.com

Het is een druilerige zaterdag begin oktober. Wanneer je voor drie maanden in Reading studeert én voetballiefhebber bent, wil je natuurlijk stadions zien en voetbalcultuur proeven. Het begon op Brentfords Griffin Park, waar ik in een uitverkocht uitvak mijn nieuwe ‘local’ aan het aanmoedigen was. Vervolgens streepte ik het Madejski Stadium van Reading af tijdens een duel tegen QPR. Het Champions League-affiche tussen Tottenham Hotspur en Barcelona in het heilige Wembley vinckte ik doordeweeks.

Bath City FC

En als afsluiter op zaterdagmiddag een pot bij Bath City FC dat het opnam tegen Lewes FC. Na alle hoogtepunten van de stad zelf te hebben gezien, verlieten we het centrum al lopend in westelijke richting. Na het bekijken van Royal Crescent en het Victoria Park konden we ons opmaken voor ons debuut bij de fameuze FA Cup.

Wanneer je uit noordoostelijke richting over de Lower Avon rivier onder het spoor doorloopt, zie je in de verte enkele prachtig verroeste lichtmasten opdoemen in de volksbuurt Twerton, die in schril contrast staat met de drukte en historie van het centrum van Bath. De McDonald’s en plaatselijke Lidl zijn het drukst bezocht. Dat doet echter niet vermoeden dat er vandaag een wedstrijd wordt gespeeld, een paar honderd meter verderop. Er is bijzonder weinig reuring ruim een halfuur voor de aftrap. De parkeerplaats voor het stadion is exemplarisch voor de rest van deze ground: vervallen en knus. Het nodigt eigenlijk direct uit om de tribunes op te gaan.

Bath City

In Charlie’s bar in het stadion zitten een aantal supporters de wedstrijd voor te bespreken onder het genot van een pint. Vlak naast de entree van deze veredelde pub zit nog een smalle deur die leidt naar een balie van amper een meter breed, waar je een muts en sjaal kunt kopen van de voetbalclub. Even verderop ligt de in Engeland befaamde smalle ingang, die totaal ongeschikt is voor de Britse pie-liefhebbers. “Two tickets, please”, waarna we afgevinkt worden op een lijst met het aantal bezoekers.

Bol.com

Een kaartje voor de verzameling zit er niet in, een vriendelijke glimlach wel. De krakende poortjes waren ooit wit, maar zijn inmiddels bruin van de roest. De entree is een waar knutselwerk: een kleine uitbouw hier, een extra hokje daar. Net als de rest van het stadion.

Oploskoffie

Het veld is mooi groen, maar daar is ook alles mee gezegd. Terwijl de warming-up gaande is, installeert een cameraman zijn materiaal en gooit een oudere man zijn koffietent open op de overdekte staantribune. Een oploskoffie voor een pond, niet weg te drinken, maar wel goed voor de lokale economie. Eenmaal in de wedstrijd zijn de heren uit Lewes ogenschijnlijk brak begonnen aan dit FA Cup avontuur, want elk schot belandt in de tuin van de buren. De keeper laat zich bij elk schot opzij vallen in plaats van te duiken.

Ondertussen bereiden wat meiden, supporters van de club zo te zien, de verkoop van hun zelfgebakken cakejes voor. Wederom voor een pond te verkrijgen. In tegenstelling tot de koffie smaakt dit wel. Een stukje verderop hangt een prikbord met wat vergeelde A4’tjes die verwijzen naar activiteiten op en rondom de club. Het contrast met Wembley is immens, vooral wanneer je op de weilanden achter de tribunes koeien ziet rennen in het gras.

Terug naar de wedstrijd. Vooraf zou je het niet hebben gedacht als je de McDonald’s en de Lidl als uitgaanspunt neemt, maar het duel en de club leven onder de supporters. Meer dan 650 mensen heeft de man van de ticket office helaas niet kunnen noteren, maar de sfeer zit er prima in. De beker brengt wat teweeg en de biertjes en koffietjes hebben hun werk gedaan – ook bij de kleine twintig man die meegereisd zijn vanuit Lewes. Over de wedstrijd kan ik verder vrij kort zijn: Bath wint en gaat door. De spelers van Lewes trekken ongetwijfeld een blik Carling open op de terugweg als een herstelpilsje.

Voetballen kunnen ze bij Bath City niet echt, maar het stadion is een verborgen parel die het bezoeken zeker waard is, wanneer je in de buurt bent. Maar je moet er snel bij zijn, want er zijn concrete verbouwplannen voor het Twerton Park. Ik hoop dat dat niet gebeurt.

Bol.com

Bath City

terug naar overzicht

Lees verder...