“Ready for boarding” galmt het door Schiphol. We drinken snel ons laatste biertje van deze ochtend op, want onze vlucht vertrekt over drie kwartier. We reizen af naar Zweden voor de derby AIK-Djurgården. Een beladen wedstrijd die regelmatig in het nieuws komt, veelal negatief.

Wij gaan niet zomaar naar Zweden. Dat hebben we te danken aan Martijn. Hij is lang geleden met zijn familie geëmigreerd naar Tyresö, een plaatsje net buiten Stockholm. Hammarby en Djurgården liggen aan die kant van de stad, maar Martijn koos voor het verder gelegen AIK. Hij heeft inmiddels een seizoenkaart van de club aangeschaft. Onlangs woonde Martijn de bekerfinale tegen Feyenoord bij. Hij vertelde in De Kuip dat de voetbalcultuur in Zweden veel verschilt met die in Nederland en nodigde ons daarom uit voor de derby van Stockholm.

Na een twee uur durende vliegreis nemen we de bus naar ons hotel net buiten Stockholm. Het is nog vroeg. We verkennen het plaatsje, maar omdat er niet veel is te zien, besluiten we vast met de tram richting het stadion te gaan.

IMG_4401
Wat ons meteen opvalt, is dat de sfeer redelijk ontspannen is. Er is wel veel politie op de been, maar het valt nog mee voor deze beladen wedstrijd. Al vroeg worden er fakkels afgestoken op de stations en liederen gezongen. Maar liefst achtduizend man van Djurgården zijn afgereisd naar het moderne Friends Arena stadion, dat overigens ook de thuisbasis is voor het Zweedse nationale elftal. Achtduizend man, dacht ik bij mezelf, hoe willen ze die superfanatieke supporters weren van het thuispubliek?

Zodra de avond valt, wordt het tijd om het stadion in te gaan. Na een grondige fouillering mogen we verder. Logisch, vind ik, want als je ‘AIK’ intikt in Google, komen vijfduizend plaatjes van mannen met bivakmutsen en fakkels tevoorschijn. We verkennen de tribune. Een staantribune zoals deze zien we graag. Honderden treden met ijzeren hekjes ervoor, een prachtig gezicht. Wat opvalt is dat het ‘podium’ voor de trommelaars vrij ver achterin zit, terwijl de ‘capo’ helemaal vooraan staat. Meestal staan zij  gezamenlijk vooraan. Er worden maar liefst drie trommels gebruikt om het publiek op te zwepen en daarnaast een capo met een megafoon. Ook weer iets typisch buitenlands, dat zie je in Nederland maar bij een paar clubs.

IMG_4430
IMG_4427
Er komt een grote kale vent naar ons toe. Hij waarschuwt dat het beter is om geen foto’s te maken in verband met de privacy van de mensen op de tribune. We negeren zijn advies/waarschuwing, maar nog geen vijf minuten later komt de volgende supporter op ons af. We gaan maar wat onopvallender foto’s maken. Martijn had hierover van te voren al gewaarschuwd. Alles is strak georganiseerd en iedereen kent de regels, behalve wij dan. We zien ook niemand die foto’s aan het maken is.

Tien minuten voor aanvang van de wedstrijd wordt er een spandoek van ongeveer twintig bij twintig meter uitgerold, dat vijf minuten boven de hoofden blijft hangen. In eerste instantie begrijpen wij niet goed waarom dit gebeurt, maar al gauw wordt dit duidelijk. Zodra het doek is verdwenen, staan er opeens vijfenzeventig mannen met geel-zwarte bivakmutsen, geheel gekleed in het zwart. Je zou denken dat als zoiets gebeurt de sfeer totaal omslaat, maar integendeel, de supporters gaan alleen maar harder zingen en houden zich nauwelijks bezig met de tegenstander. Het lijkt ons beter om van dit tafereel geen foto’s te maken, want we worden weer in de gaten gehouden.

IMG_4457
Als de spelers het veld opkomen, horen we de eerste knallen van net ontstoken fakkels. Zo’n twintig à dertig gele fakkels gaan over de tribune. Aan de overkant stijgt een enorme blauwe rookpluim van de tribune op. Aan beide zijden wordt stroboscoopvuurwerk afgestoken. We weten niet welke kant we op moeten kijken, voor zover dat nog mogelijk is. Als kers op de taart worden meerdere vlaggen de tribune opgehesen en zwaaien zo’n duizend ‘ultras’ met een geel-zwart vlag. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Oorverdovend gezang en de geur van vuurwerk, dat is AIK. Het warme gevoel van adrenaline die door je lijf schiet. Vanaf het beginsignaal tot aan de laatste minuut in het stadion zijn beide aanhangen te horen. Dit valt niet te vergelijken met Engelse of Nederlandse clubs. Het lijkt wel alsof het één familie is.

IMG_4460
Martijn kijkt me met een alleszeggende grijns aan. Een grijns met de boodschap: dit is mijn club, mijn trots en dit is waarvoor ik leef. En gelijk heeft hij. Als de 1-0 valt, ontstaat er een explosie van geluid en nog geen seconde later gaan er weer tientallen fakkels de lucht in. Na rust wordt ook de 2-0 gescoord en het ritueel na het eerste doelpunt herhaalt zich.

Als de scheidsrechter affluit, zingen de supporters van AIK nog een half uur door. De emotie op hun gezichten is niet te beschrijven. Iedereen keert langzaamaan terug naar huis of schiet een nabijgelegen kroeg in. Ook wij gaan richting het vliegveld voor onze terugvlucht.

In het vliegtuig vraag ik mij af hoe de sfeer op de tribune zo veel kan verschillen met die in Nederland. Ook de Zweden kampen met stadionverboden, cameratoezicht en politiecontroles. Deze vraag zal waarschijnlijk nog lang onbeantwoord blijven. Ik had al eerder filmpjes gezien op internet van AIK, maar dit bleek dus volstrekt normaal te zijn in Zweden. Elke wedstrijd geven de supporters weer alles voor hun club. Een bezoek aan AIK, zeker aan deze derby, is een ervaring die iedere voetballiefhebber een keer moet hebben meegemaakt.

Utregcasual.com
UtregCasual is een nieuwe website met verslagen van awaydays van FC Utrecht en leuke groundhoptrips. Volg de verslagen via Twitter, Facebook en Instagram!

Heb je ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.