Heb jij net als Roberto Pennino een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.
De Australische Hyundai A-League staat allerminst bekend als een hoogstaande competitie. Maar als je toch in Sydney bent, is een wedstrijd bijwonen zeker niet verkeerd. Op 3 januari 2018 stond de topper tussen de nummer 1 en 2 op het programma: Sydney FC in eigen huis tegen de Newcastle Jets. Omdat ik wat vroeg ben, kan ik onder het genot van een cappuccino het laatste half uur van de voorwedstrijd (de dames van Sydney FC – Newcastle Jets) meepikken.
Het niveau valt nogal tegen en dat geeft de gelegenheid om op het internet te surfen naar leuke feitjes. Wat blijkt? Niemand minder dan Diego Armando Maradona speelde op 31 oktober 1993 in dit stadion met Argentinië een uitermate belangrijke interland tegen de Aussies, met als inzet de kwalificatie voor het WK 1994 in de Verenigde Staten. Het betekende meteen een all-time bezoekersrecord van 43.967.
Dat aantal zit er vandaag zeker niet. Ik schat dat het stadion nog niet voor de helft is bezet. Toch is er wel sfeer als de spelers het veld opkomen. Schuin voor me zit een man met het shirt dat in 2012 zeer goed moet zijn verkocht. in dat jaar lukte het Sydney FC namelijk om een Europese grootheid te strikken. Niemand minder dan Alessandro del Piero bleek vatbaar voor de lokroep van een avontuur aan de andere kant van de wereld. Natuurlijk, de wereldkampioen van 2006 was op dat moment al 38 jaar, maar toch. Voor talloze Italiaanse immigranten en hun nakomelingen was daar ineens een mooie gelegenheid om hun landgenoot van dichtbij aan het werk te zien.
Wereldsterren staan er anno 2018 niet op het veld. Wel is er een aardige Nederlandse connectie bij de thuisclub: trainer Graham Arnold en verdediger Jordy Buijs hebben allebei een achtergrond bij Roda JC. De wedstrijd is vanaf het begin tot het einde onderhoudend. Absolute uitblinker is de huidige nummer 10 van de ‘Sky Blues’: Milos Ninkovic. De individuele klasse druipt van de Serviër af. Vooral zijn gelijkmaker in de zestiende minuut is van grote klasse: op volle snelheid slalomt hij door de vijandelijke verdediging en laat hij vijf man, inclusief de doelman, volstrekt kansloos. Scoort hij zo’n doelpunt in de Premier League of in de Primera Division, dan gaat deze viral, maar dit is Australië: letterlijk en figuurlijk een uithoek van de voetbalwereld.

Ook Ninkovic is met zijn 33 jaar niet meer de jongste en dat zegt ook alles over het gehalte van de A-League: het is een samenraapsel van vedetten-op-leeftijd en welwillende maar doorgaans middelmatige spelers. Wanneer het laatste fluitsignaal klinkt, heeft het publiek desalniettemin een leuke pot gezien. Tot tweemaal toe is de thuisclub teruggekomen van een achterstand en dat zorgt ervoor dat de meeste toeschouwers tevreden huiswaarts kunnen keren. Toch is het maar goed dat de meeste internationals in het buitenland spelen. Want als Bert van Marwijk alleen kon vissen in de Australische vijver, zouden de Socceroos tegen een land als Frankrijk waarschijnlijk van de mat zijn gespeeld.

Heb jij net als Roberto Pennino een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.