Nederland raakt in 1963 voor het eerst in de ban van de Europa Cup als Feijenoord – toen nog met een ij geschreven – in zegetocht over het continent trekt. Na heroïsche duels met Servette, Vasas Boedapest en Stade Reims rolt voor de halve finale het Portugese Benfica uit de koker. De regerend Europees kampioen met illustere namen als Eusébio, Torres en Coluna. Spelers die men bewondert in het Polygoonjournaal.

Wim Hollander, garagechef bij Het Vrije Volk, lanceert op de krant het idee om voor de return met de boot naar Lissabon te gaan. Als het in De Kuip 0-0 blijft, stromen de aanmeldingen binnen. Het Legioen gaat voor het eerst op stap. De jaren vijftig zijn voorbij. Welvaart gloort. De mensen hunkeren naar de finale en naar avontuur. Ook een tweede schip is in geen tijd volgeboekt. En of het nu ‘Mijnheer’ Cor Steyn, Johnny Kraaijkamp, Jaap Valkhoff of Max van Praag is, geen artiest zegt nee.

Op 4 mei wordt het orgel van Cor Steyn aan boord gehesen en vertrekken De Groote Beer en De Waterman van de Lloydkade met in totaal vijftienhonderd Feyenoord-supporters naar Lissabon. Duizenden langs de Nieuwe Waterweg zwaaien hen uit. “Alsof de koningin voorgoed vertrekt,” verzucht iemand langs de kant. Feijenoord is een zaak van nationaal belang. Raadsvergaderingen worden uitgesteld; Toon Hermans verzet zijn show. Hand in Hand is het nieuwe volkslied. Cor Steyn speelt het op de heenreis volgens eigen telling al 957 keer.

Andere Tijden Sport toont tijdens het Sportfilmfestival Rotterdam voor het eerst beelden in kleur van het leven aan boord en maakt met Ida, Jan, Louis, Aad en Henk een ‘boatmovie’ over een ontluikende liefde, hoeren in de sloepen, jeneversmokkel en foto’s die met duiven naar de krant worden gestuurd. Oud-spelers ‘Beertje’ Kreijermaat en Eddy Pieters Graafland keren terug naar de oevers van de Taag waar zij destijds tot tranen toe geroerd de supporters opwachtten. Gevangen in het tegenlicht galmt Hand in Hand weer over het water. “In de kleedkamer hadden we het nóg over de boten,” zegt Kreijermaat. De wedstrijd ging verloren, maar zij waren erbij toen het Legioen werd geboren.

In Cinerama Filmtheater, Westblaak 18 in Rotterdam, vindt van 7, 8 en 9 april de tweede editie plaats van het Sportfilmfestival plaats. Tijdens deze drie dagen worden sportfilms en -documentaires getoond en ontvangt presentator en sportfanaat Wilfried de Jong in zijn dagelijkse talkshow prominente gasten uit de sport-­ en filmwereld waarmee hij mooie gesprekken zal voeren. Onder deze producties zit een aantal films dat nog nooit eerder in Nederland is vertoond.

Naast ‘De geboorte van Het Legioen’ worden nog meer voetbalfilms tijdens het festival vertoond:

  • Andere Tijden Sport: Cruijff gaat vreemd
  • Becoming Zlatan
  • Dribbels & Dromen
  • Gascoigne
  • Ronaldo
  • Streetkids United II – The Girls From Rio
  • Wir die Wand

Ga voor aanvangstijden en andere praktische informatie naar de website van het Sportfilmfestival Rotterdam.

Maak kans op vrijkaarten!
Voor de vertoning van ‘De geboorte van Het Legioen’ op vrijdag 8 april om 20.00 uur geeft Staantribune driemaal twee e-tickets weg. Wil je kans maken op deze kaarten? Ga dan naar het Facebook– of Twitter-account van Staantribune en deel en/of retweet de berichten over de prijsvraag.

De prijswinnaars krijgen uiterlijk vrijdag 8 april rond 12.00 uur persoonlijk bericht.