Een paar jaar geleden kwam ik bovenstaande foto voor het eerst tegen. Ik was flabbergasted. Wat is het verhaal achter de foto? Waarom staan er zoveel supporters op het dak van die flat? Ik ging op onderzoek uit. De foto blijkt geschoten te zijn in 1972. De wedstrijd waar deze fans naar kijken, is West Ham v Hereford in de vierde ronde van de FA Cup. Een ronde eerder had Hereford voor een van de grootste bekerstunts ooit gezorgd door als amateurclub Newcastle United uit te schakelen. Het werd nog gekker toen The Bulls in de volgende ronde tegen West Ham 0-0 speelden op Edgar Street. Een replay dus. Die werden altijd doordeweeks gespeeld, maar door de energiecrisis mochten clubs hun lichtmasten niet aanzetten. Besloten werd om de wedstrijd op 14 februari te spelen om 14.15 uur. Dat was een maandagmiddag, in Nederland de ideale tijd om te huldigen.

Nu zou dat een bizarre tijd zijn, maar door de crisis had de Britse regering een driedaagse werkweek ingesteld. Veel mensen waren dus vrij op maandag. Om 10.30 uur gingen de hekken al open. Hereford United had gesmeekt om de wedstrijd all-ticket (vooraf een kaartje kopen en niet op de wedstrijddag zelf) te maken, maar dat had West Ham geweigerd. Maar liefst 15.000 supporters kwamen over uit Hereford, maar velen konden niet meer naar binnen. Het stadion zat tot de nok toe vol. Dat is aardig klote als je uren hebt gereden met schreeuwend dure benzine. Hereford is een rustig stadje en de fans zijn geen amokmakers, dus de boel werd niet gesloopt. Maar gefrustreerd waren ze wel.west-ham-v-herefordDe meeste fans wilden naar hun auto’s teruggaan om de wedstrijd op de radio te volgen, totdat iemand erachter was gekomen dat je van boven op de flat naast het stadion het veld goed kon zien. Tientallen Bulls bedachten zich geen moment en liepen de trappen op. De liften werkten namelijk niet vanwege de energiecrisis. Helemaal kapot kwamen ze boven aan, maar de supporters zagen de wedstrijd. Vanuit het stadion was het ook een prachtig gezicht om al die mannetjes uit Hereford op het dak van die flat te zien.

Helaas kwam de politie in de rust langs om de boel te verzieken. Met een warrig health & safety-verhaaltje werden de fans gedwongen om weer naar beneden te gaan. Uiteindelijk werd het dus toch in de auto luisteren naar de wedstrijd. Om het nog vervelender te maken won West Ham met 3-1, maar het heeft wel iconische foto’s opgeleverd.