Het was warm, zonnig en bovenal ontzettend gezellig. De uitverkochte Ledendag 2017, die zaterdagmiddag in Het Kasteel in Rotterdam geheel in het teken stond van Engels voetbal, was een groot succes. Fish & chips, de FA Cup-finale, prachtige Engelse retro-shirts en tientallen anekdotes: het kwam allemaal voorbij. Voor Staantribune is één ding zeker: dit is voor herhaling vatbaar.

En er waren ook zeker niet de minste sprekers. Gus Uhlenbeek, geen Nederlander heeft bij meer Engelse clubs gespeeld dan hij (9), werd geïnterviewd door Joris van de Wier. En dat is geen toeval, want in Terraces & Floodlights, het eerste boek van Van de Wier, was Uhlenbeek een terugkomend personage. Hij was een van zijn favoriete voetballers op de Engelse velden.
Inmiddels is Joris alweer een paar boeken verder. Zijn laatste werd zaterdagmiddag ook gepresenteerd: ‘Van Middlesbrough naar Millwall‘, waarin hij beschrijft hoe hij de laatste tijd naar allerlei Engelse paupersteden toog. Het rauwe, ongepolijste Engeland. In Nederland heb je mindere wijken, zo vertelde hij, maar in Engeland zijn er buurten waar je echt niet dood gevonden wil geworden. Het boek bestellen kan overigens hier.

Ook liet Tom van Hulsen, anglofiel en schrijver van het boek FC Londen, zijn licht schijnen op de FA Cup-finale tussen Arsenal en Chelsea (2-1) en waren er presentaties van de Nederlands supportersvereniging van Woking FC, Brighton & Hove Albion-supporter Werner, Engels voetbalshirtverzamelaar Jesse Rabbeljee en de uitreiking van de Broodje Bal Award.

En daarom, om nog eenmaal terug te blikken, een overzicht van twaalf illustrerende tweets over de Engelse voetbaldag.