Oh, oh Oosterpark. Het is vandaag alweer dertien jaar geleden dat FC Groningen zijn laatste competitiewedstrijd speelde in het Oosterparkstadion. NEC werd met 3-0 verslagen. Het werd een waardig afscheid van een historische plek, al zal de eeuwige hang naar het inmiddels gesloopte stadion altijd blijven.

Nu ligt op die historische plek een woonwijk. Die heet ‘De Velden’. Je hebt de Piet Fransenlaan, de Henk Cornelisstraat en de Piet de Koestraat. Prachtig hoor, het eren van je clubhelden, maar het voelt vrij cosmetisch als je door de wijk loopt. Als je de heroïek van weleer opnieuw wilt beleven, moet je echt even de ogen sluiten. De zinderende wedstrijden tegen Atletico Madrid, Internazionale, Ajax, PSV en Feyenoord, maar ook tegen pakweg SC Heerenveen, Twente en Veendam.

De eerste wedstrijden in het Oosterpark werden gespeeld in 1933, toen het complex nog bestond uit een voetbalveld en drie hockeyvelden. Het terrein ontwikkelde zich door en het stadion werd pas echt compleet in 1960. Vier jaar later ging het officieel de naam ‘Stadion Oosterpark’ dragen.

Toentertijd met een capaciteit van ongeveer 18.000 plaatsen. Bespeler van het stadion was destijds GVAV, de voorloper van het huidige FC Groningen. De Europese avonturen, het bijna-faillissement, de eerste divisie, rellen, geweldige bekerwedstrijden, kampioenschappen van Feyenoord en PSV, alles is beleefd in het stadion. Iedere supporter van FC Groningen, of van een andere club, heeft zijn anekdote wel.

Het is heilige grond, dat staat vast. Vele nationale en internationale voetbalhelden hebben de grasmat van het Oosterpark geroken. Pelé, Zico, Rummenigge, Altobelli, Yashin, Wilkes, Van Basten, Romário en Ronaldo. Johan Cruijff debuteerde in 1964 zelfs in het stadion, als zeventienjarig broekie van Ajax.

En dan natuurlijk de Groningen-helden zelf. Arjen Robben, die elke dag op de fiets kwam vanuit Bedum. Clubhelden als Martin Koeman, Tonny van Leeuwen, Pietje Fransen, Wally Waalderbos, Jos Roossien, Jan van Dijk, Karel Hiddink. Culthelden als Peter Houtman, Bud Brocken en Martin Drent en de buitenlandse pareltjes Milko Djurovski, Fandi Ahmad, Magno Mocelin en Erik Nevland.

De Euroborg is een prima stadion. Alles is er goed geregeld en er heerst sfeer. Toch is er bij de FC Groningen-supporter nog steeds die eeuwige hang naar het Oosterpark. Waar de wind nog lekker tussen de tribunes door waaide. De geur van de pisbak, die je nog steeds moeiteloos naar boven haalt. De staantribunes achter de goal en op de Tonny van Leeuwen-tribune. De hectische Zaagmuldersweg, de snackkar. De fiets die je zonder pardon tegen de hekken knalde. Het was voetbalromantiek op z’n best.

In de voetbalwereld anno 2018 is een stadion als het Oosterpark om allerlei redenen niet meer mogelijk. Dat weet iedereen. Daarom moet het verhaal van dit prachtige stadion vooral worden doorverteld. En anders doe je soms gewoon even de ogen dicht om de sfeer opnieuw te beleven.
Oh, oh Oosterpark.

Maarten van Wieringen
Supporter FC Groningen

Foto’s: Pro Shots/Stanley Gontha