In Staantribune #10 staat een bijzondere reportage over de Liberiaanse voetballer Patrick Toh die op de Faeröer speelt. De naam van de eerste voetballer van deze eilandengroep die in Nederland speelde, zal bij weinig mensen een belletje doen rinkelen: Jan Allen Müller.

Het is oktober 1990. Müller is pas twintig jaar als hij in Deventer arriveert. Zijn trainer bij het kleine VB uit Vágur heeft hem getipt bij Go Ahead Eagles. Die trainer is Tommy Kristiansen, geen onbekende in Nederland, want de Deen speelde onder meer voor Feyenoord en Go Ahead Eagles. De contacten komen goed van pas en Müller mag twee weken op proef komen trainen.

Zijn jongensdroom is om ergens voetbal op deze wereld te spelen. Waar, dat maakt hem niet uit, maar het liefst met grote sterren. Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard zijn helden voor de jonge spits. Hij ziet de Nederlandse competitie dus wel zitten, maar in het Deventer Dagblad, de plaatselijke krant uit Deventer, is Müller realistisch: “Laat ik eerst maar eens zorgen dat ik hier bij Go Ahead Eagles een contract krijg. Dat lijkt me veel verstandiger.”

Müller moet de eerste dagen nogal wennen, want het is alweer even geleden dat hij op echt gras heeft gespeeld. Op de Faeröer zijn ze begin jaren negentig hun tijd al ver vooruit en spelen alle clubs op kunstgras. “Ik wist niet wat ik meemaakte, de bal springt alle kanten op. Op kunstgras rolt de bal heel egaal, maar hier moet je overal rekening mee houden”, zegt hij na de eerste training. Ook is hij onder de indruk van het spel, vergeleken met het thuisland waar ze vooral ‘kick-and-rushvoetbal’ uit Engeland hebben gekopieerd. De balcirculatie is snel en aan de zijkanten spelen rappe mensen. Hij ziet vanaf de tribune Go Ahead Eagles met 4-2 winnen van FC Zwolle, na een 0-2 achterstand. Paul Bosvelt, Marthijn Pothoven, Marc Overmars en Gert van de Brink zijn de doelpuntenmakers.Jan Allen Müller
Op het trainingsveld heeft Müller tijdens zijn proefperiode te maken met hoofdtrainer Jan Versleijen en assistent Henk ten Cate. Die laatste verlaat Go Ahead Eagles nog voor de winterstop om trainer te worden bij Heracles. Versleijen ziet wel wat in Müller. Hij kan wel een nieuwe speler gebruiken.

Volgens Versleijen heeft Müller nog wat problemen met het baltempo en de handelingssnelheid in Deventer. “Maar hij heeft zeker kwaliteiten”, vertelt de trainer. “Op de training laat hij goede dingen zien. Hij kan bijvoorbeeld de bal gigantisch hard raken en soms weet hij het net fantastisch te vinden. Het is een goede jongen om mee samen te werken.”

Na een korte proefperiode wordt Müller opgenomen in de selectie voor de wedstrijd tegen Haarlem. In de rust mag Müller gaan warmlopen, waarna zijn officiële debuut op de velden volgt. Voor het eerst maakt een speler van de Faeröer minuten in het Nederlandse betaalde voetbal. De spits krijgt nog wat tips mee van zijn trainer langs het veld en gaat er dan vol voor. Hij wordt echter niet veel in het spel betrokken en heeft het lastig. Müller krijgt een kans, maar schiet deze tegen de keeper op. “Het liep nog niet echt zoals ik wilde, maar ik ben niet ontevreden over mijn eerste optreden. Het is nog wennen. Ik heb nog niet laten zien wat ik kan, kwam niet aan mijn eigen spel toe. Ik kreeg te weinig bruikbare ballen van de zijkant”, vertelde hij na de wedstrijd tegen de clubwatcher van het Deventer Dagblad.

Müller moet aan zijn wedstrijdritme gaan werken in het tweede elftal. Een paar dagen na zijn debuut in het eerste staat Müller in de basis tegen het tweede van FC Emmen, voor anderhalve man en een paardenkop, ook in de Adelaarshorst. Hij laat zien dat hij een neusje voor de goal heeft. De winnende treffer komt uiteindelijk van zijn voet, waardoor het tweede van Go Ahead Eagles met 2-1 wint. Versleijen beloont het goede spel van Müller in het tweede met een basisplaats in de bekerwedstrijd van het eerste elftal tegen Vitesse.

Jan Allen Müller
Vitesse is op dat moment bezig met een opmars in de eredivisie onder leiding van Karel Aalbers. Met  gerenommeerde spelers als Raymond van der Gouw, Theo Bos, Frans Thijssen, John van de Brom en Hans van Arum staat er een sterke as. De ploeg komt dan ook als favoriet naar Deventer. Versleijen wil de Arnhemmers verrassen met aanvallend spel via de flanken. Harry Buisman en Stanley de Haas moeten voor de voorzetten van de zijkanten zorgen en Müller is het middelpunt in de aanval. Het plan van Versleijen werkt helaas niet helemaal. Vitesse blijkt een klasse beter en staat al snel met 0-2 voor. Via Edwin Overmars komt Go Ahead Eagles voor rust nog wel op 1-2. Müller werkt zich een slag in de rondte, maar kan niet gevaarlijk worden en wordt in de rust gewisseld. Na rust scoren beide ploegen allebei nog een keer. Een Deventer bekerstunt zit er niet in.

Een week later voor de uitwedstrijd tegen FC Zwolle wordt Müller gepasseerd door Versleijen. In de krant is de trainer opvallend kritisch: “Hij werkt hard, maar heeft gewoon nog te weinig rendement.” Midweeks scoorde Müller nog wel voor het tweede, maar dat was niet genoeg voor wederom een basisplaats in het eerste. Hij mag in Zwolle nog even invallen, maar weet weer het net niet te vinden.

De winter van 1991 is een pittige voor de Nederlandse voetbalcompetitie. Er worden veel wedstrijden afgelast door keiharde velden. In januari speelt Go Ahead Eagles nog wel een keer gespeeld. In de Adelaarshorst zien 1.500 toeschouwers Cambuur met 1-0 over de knie gaan. Müller heeft een kleine rol in het doelpunt. Zijn voorzet belandt midden in het gezicht van Harry Buisman, die hierdoor de assist geeft op het doelpunt van Cees Marbus. Het is een van de laatste wapenfeiten van Müller dat seizoen. De spits krijgt te maken met blessures. Hij rekt zijn enkelband een keer op, krijgt daarna een liesblessure en daarop volgt later nog een hamstringblessure. Tussendoor valt hij nog wel twee keer in, tegen Vlissingen en Heracles.
Jan Allen Müller
Aan het einde van het seizoen mag Müller op gesprek komen bij zijn trainer en de technische mensen van de club. Zij vertellen dat hij mag blijven, maar wel onder dezelfde financiële voorwaarden. Die vindt Müller op dat moment niet lucratief genoeg en besluit een punt achter zijn carrière in Nederland te zetten. Hij heeft daar spijt van, bekent hij 25 jaar geleden. “Ik had natuurlijk moeten toehappen. Nu denk ik er heel anders over, maar ik was jong op dat moment. Zonde, want Go Ahead Eagles promoveerde een seizoen later naar de eredivisie.” Het blijft voor Müller bij vijf officiële wedstrijden in de competitie en eentje in de beker.

Precies 25 jaar later mag David Müller, de zoon van, een paar trainingen op proef meedraaien bij Go Ahead Eagles. David, ook een echte aanvaller, is op dat moment achttien jaar en mag het laten zien aan Harry Decheiver, de trainer van de A-jeugd. Voor zoon David zit zijn avontuur er na een paar trainingen op. Decheiver ziet in hem geen directe versterking en Müller keert terug naar AC Horsens in Denemarken.

David Müller

Voor zoon David Müller zat het avontuur er na een paar trainingen op.

Jan Allan Müller keert na zijn korte Nederlandse avontuur terug naar de Faeröer, waar hij weer gaat spelen voor Vagur. Hierna maakt hij een mooie transfer naar het Deense Aarhus, om daarna nog bij Esjberg, Svendborg fB en AC Horsens te spelen. Zijn carrière sluit Müller af bij KÍ Klaksvík. Zijn interlandcarrière mag imposant worden genoemd. In totaal speelt hij 34 wedstrijden voor de Faeröer, waarin hij vier keer scoort. Op dertigjarige leeftijd moet hij zijn actieve voetballoopbaan beëindigen vanwege hardnekkige blessures.

Liberiaan op de Faeröer
Lees de reportage over de Liberiaan Patrick Toh die op de Faeröer speelt in Staantribune #10. Andere onderwerpen in het jongste nummer zijn onder meer:
De nieuwe staantribune van PSV
De Gelderse derby tussen NEC en Vitesse
FC St. Pauli
‘Lost ground’ Empire Stadium, Malta
– Maccabi Antwerpen
– Millwall FC
– Voetbalshirts
– Ryan Sanusi (Sparta)
– FC Juárez, een club uit de voormalige moordhoofdstad van Mexico
– Stadions in Argentinië
– Voetbalcultuur in Kosovo
– Marco van Basten en AC Milan in 1991-1992
– Schalke 04
Dit en nog veel meer leuke verhalen en mooie foto’s van onder anderen Stuart Roy Clarke in een schitterende vormgeving!

Support Staantribune!
Voor het voortbestaan van Staantribune is het van groot belang dat we voor het einde van 2017 2.000 abonnees hebben. Wil jij Staantribune meehelpen verder te groeien? Word dan abonnee. Daarmee geniet je van vele voordelen, zoals:

En dat allemaal voor het bedrag van slechts €44,95 per jaar!