Sparta won vorige week de Rotterdamse derby van Feyenoord en dat werd gevierd in Spangen alsof de club Europees voetbal had bereikt. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was dat daadwerkelijk het geval. In het seizoen 1959-1960 behaalden de Spartanen zelfs de kwartfinale van de Europa Cup I tegen het grote Rangers uit Glasgow. In de thuiswedstrijd op Het Kasteel wonnen de Gers met 2-3, maar op een volgepakt Ibrox wonnen de mannen uit Rotterdam-West – vandaag in 1960 – verrassend met 1-0.

“Het is de enige keer in heel mijn leven dat ik mijn vader heb zien huilen van blijdschap”, vertelt Rietje Slager, vanaf geboorte een echte Sparta-fan. “Ik was negentien en we zaten thuis in Rotterdam-West rond de radio. Daar hoorden we hoe Tonny van Ede voor 85.000 toeschouwers  het enige doelpunt maakte. Het was echt waar! Enkele tranen rolden over de wangen van mijn vader. Zo blij was hij met die sensationele overwinning. Omdat we de thuiswedstrijd hadden verloren, kwam er een
beslissingswedstrijd die zou bepalen welke club naar de halve finale zou gaan. Die werd op Highbury gespeeld, in het stadion van Arsenal. Ik werkte destijds op het kantoor bij Sparta en als personeelslid mocht ik mee. Op naar Londen!”

Lees het hele artikel van redacteur Thomas Rensen over de historische Europa Cup-avonturen van Sparta in Staantribune #10, te bestellen in de webshop
Andere onderwerpen in het jongste nummer zijn onder meer:
De nieuwe staantribune van PSV
De Gelderse derby tussen NEC en Vitesse
Fotoreportage Derry City
FC St. Pauli
– ‘Lost ground’ Empire Stadium (Malta)
KSC Maccabi, de joodse club van Antwerpen
– Millwall FC
– Voetbalshirts
– Ryan Sanusi (Sparta)
– FC Juárez, een club uit de voormalige moordhoofdstad van Mexico
– Stadions in Argentinië
– Liberiaan Patrick Toh die op de Faeröer speelt
– Voetbalcultuur in Kosovo
– Marco van Basten en AC Milan in 1991-1992
– Schalke 04
Dit en nog veel meer leuke verhalen en mooie foto’s van onder anderen Stuart Roy Clarke in een schitterende vormgeving!

Support Staantribune!
Voor het voortbestaan van Staantribune is het van groot belang dat we voor het einde van 2017 2.000 abonnees hebben. Wil jij Staantribune meehelpen verder te groeien? Word dan abonnee. Daarmee geniet je van vele voordelen, zoals:

En dat allemaal voor het bedrag van slechts €44,95 per jaar!