Bij veel derby’s spat de haat er vanaf. Supporters staan elkaar naar het leven en genieten soms meer van een nederlaag van de vijand dan van een eigen overwinning. Zo niet in het Schotse Dundee, waar de supporters van Dundee United en Dundee FC het goed met elkaar kunnen vinden. De Dundee Derby is de vriendelijkste burenruzie van Groot-Brittannië. Helaas zal deze derby volgend seizoen niet plaatsvinden. United is gisteravond namelijk gedegradeerd, nota bene in Dens Park, het letterlijk op een steenworp afstand geleden stadion van de rivaal. Om het nog zuurder te maken: Dundee FC scoorde de winnende 2-1 in de derde minuut van de blessuretijd.
dundee01De reden voor voor het ontbreken van haat is dat Dundee een relatief kleine stad is met iets minder dan 150.000 inwoners, waardoor iedereen wel supporters van de andere club kent. Het is eerder regel dan uitzondering dat families bestaan uit fans van beide clubs. De stadions van Dundee en United liggen naast elkaar. Het is iets meer dan honderd meter lopen van Dens Park naar Tannadice Park. Staand op de Law, de uitgebluste vulkaan in het midden van de stad, heb je een perfect uitzicht op beide grounds. In allebei de stadions is ooit een halve finale van de Europa Cup I gespeeld. Dundee won in 1963 met 1-0 van AC Milan en United versloeg 21 jaar later met 2-0 AS Roma. Daarmee is Dundee de kleinste stad met twee halve finalisten in de Europa Cup I. Het is een feit waar ze heel trots op zijn in Dundee.
dundee02Net zoals in Glasgow en Edinburgh liep het voetbal in Dundee ooit langs sektarische lijnen. Dundee FC was de club voor het Schotse, protestantse deel van de bevolking, terwijl Dundee Hibernian de club was van de Ierse immigranten (Hibernia is de Romeinse naam voor Ierland) die veelal in de lokale jutefabrieken werkten. Waar in Edinburgh die scheidslijn lang bleef bestaan en die in Glasgow nog altijd intact is, is er van de sektarische oorsprong van de Dundee derby niets meer over. Al in 1919 veranderde Dundee Hibernian haar naam in Dundee United en werden de groene shirts oranje. Religie speelde in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog al geen rol meer bij deze derby.

dundee03

Lees het hele achtergrondartikel over de derby van Dundee van Joris van de Wier, met foto’s van Marco Magielse, in Staantribune nummer 1, te bestellen via de webshop.