Steven Boer zegt liefdevol Sechzig als hij het over 1860 München heeft. De Nederlander woont en werkt nu twee jaar in de hoofdstad van Beieren. Wanneer de Allianz Arena blauw kleurt als teken dat Sechzig thuisspeelt, staat hij op de tribune. Dat is afzien, vooral het laatste half jaar. Boer was een van de 60.000 supporters die de tweede club van München een week geleden zag afdalen naar de derde Bundesliga. Maar het leed was nog niet geleden. De genadeklap voor de bokser die al dertien jaar vocht, kwam afgelopen vrijdag: 1860 München raakte zijn proflicentie kwijt. Volgend seizoen speelt de club op het vierde of vijfde niveau, dat moet nog worden beslist.

Boer zag het met lede ogen aan. “Een juridisch, sportief, politiek en financieel steekspel”, noemt hij het. Om er vervolgens laconiek aan toe te voegen: “Never a dull moment bij Sechzig.” Dat blijkt als Boer op zijn spreekstoel gaat zitten. Ruim een half uur praat hij over Bayern München, de sjeik, het oude Grünwalder Stadion, maar vooral over de poppenkast die zich op dit moment in Beieren afspeelt.

“Het begon allemaal met die verdomde Allianz-Arena”, steekt hij van wal. “Dat ding is gebouwd voor toeschouwersaantallen boven de 70.000. Samen met die andere club uit München zijn we daar ingestapt. Maar door de degradatie in 2004 kon Sechzig de kosten niet meer betalen. Bayern heeft ons in 2006 uitgekocht voor elf miljoen en zo een faillissement van 1860 voorkomen. Maar we moeten nog elk seizoen huur betalen omdat we nog in het stadion spelen. Ieder jaar is dat zo’n 3,5 miljoen euro. Dat drukt natuurlijk enorm op de begroting.”

Boer: “De wedstrijd tegen Stuttgart, de gedoodverfde promovendus, 47.000 toeschouwers. In de blessuretijd kregen we de gelijkmaker tegen. Het had zo anders kunnen zijn.”

Die Löwen (de Leeuwen) voorkwamen in 1963 dat Bayern München mee mocht doen aan het eerste seizoen van de Bundesliga. In 1966 werd 1860 München zelfs Duits landskampioen. Maar daarna was het de beurt aan de rode buur. “Elke thuiswedstrijd hoor je wel ‘rode hoerenzonen’ van de tribunes komen”, zegt Boer over de rivaliteit tussen beide teams. “Als de tegenstander in het rood speelt, is het mooi meegenomen. Maar het is vooral tegen Bayern bedoeld. Sechzig wil een beetje de status hebben die Torino en Manchester City ook hebben. Juventus en United de club van het land, maar wij zitten dieper in de stad waar wij vandaan komen. Die gedachte, zeg maar. Bayern ziet ons vooral als klein broertje. Die denken: ach, wat schattig. De supporters zullen wel even blij zijn dat wij gedegradeerd zijn. Maar dat is het dan ook.”

Vernedering compleet
“Weet je wat wel geinig is”, gaat hij gedreven verder. ‘“Ons tweede team is tweede geworden in de Regionalliga Bayernboven Bayern München! In het Grünwalder Stadion (het oude stadion van 1860 München, red.) wordt nog steeds gespeeld. De vrouwen van Bayern, maar ook de reserveteams werken daar hun wedstrijden af. Afgelopen maart moesten ze tegen elkaar in het stadion en er kwam bijna zesduizend man. Fakkels, liederen zingen, alles! We waren wel trots toen we wonnen. Maar nu moet het tweede verplicht degraderen omdat het eerste ook als amateurs gaat spelen. Nu hebben we kans om volgend jaar bij Bayern München II in de competitie te zitten. Dan is de vernedering wel compleet.”

Boer: “Dit is een foto van de kleine stadsderby in het Grünwalder Stadion. 0-2 voor Sechzig
Die Nummer Eins der Stadt sind wir!”

In de lente van 2011 verkeerde 1860 München wederom in zwaar weer. Op dat moment verscheen Hasan Ismaik ten tonele. De ‘sjeik’ kocht zestig procent van de aandelen in de club. Maar in het Duitse profvoetbal geldt dat één iemand maximaal 49 procent van het stemrecht binnen een club kan krijgen, vijftig plus één procent blijft voor de club zelf. Ondanks dat probeert hij op allerlei manieren zijn stempel te drukken op de club. “Het is eigenlijk een sjeik, die geen sjeik is”, ligt Boer lichtelijk geanimeerd toe. “Maar let op hoor: er zijn supportersgroepen die hem nog steeds steunen. Hij heeft ons toch gered. Andere groepen mogen hem niet. Dan worden er liederen gezongen in de trant van ‘sjeik, neem je kamelen mee’. Wacht even, ik heb nog wel zo’n liedje.”

“Schijt aan de sjeik
schijt aan zijn geld
Wat hij ook zegt
Wat hij ook denkt
Wij willen maar één ding
Wij willen geluk
Vrijheid voor Sechzig
En naar Giesing* terug.”
(*Giesing; de wijk waar 1860 München van oorsprong vandaan komt)

“Je moet weten”, gaat Boer verder op een toon die tussen cynisme en ongeloof in zit, “dat we na Stuttgart en Hannover het duurste team hadden van de tweede Bundesliga. Die twee clubs promoveren en wij worden derde van onderen. Dat komt omdat die sjeik helemaal geen verstand van het spelletje heeft. Hij heeft via Kia Joorabchian een aantal Brazilianen binnengehaald. En weet je wie die Joorabchian is? Dezelfde man die de transfers van Mascherano en Tevez naar West Ham deed, een louche vent. Alleen kregen wij niet zulke toppers, alleen maar prutsers. Heel het team is na de winterstop uit elkaar gevallen. Daarnaast hadden we dit seizoen ook nog Ivica Olic die terug naar de stad München wilde. Die heeft weinig gespeeld en is zelfs een tijdje geschorst geweest omdat hij op wedstrijden had gegokt. Gelukkig niet op zijn eigen wedstrijden. Daardoor viel de straf nog mee.”

Stoeltjes, staven, vuurwerk
“En toen speelden we eind mei play-offs om in de tweede Bundesliga te blijven”, gaat Boer met lichte spot verder. ‘’We zijn een paar jaar geleden tegen Kiel al door het oog van de naald gekropen in de play-offs en dat kon niet goed blijven gaan. We speelden uit tegen Jahn Regensburg 1-1 en hadden het thuis kunnen afmaken. Meer dan 60.000 fans kwamen kijken en toen stonden we na tachtig minuten met 0-2 achter. Stoeltjes, staven, vuurwerk, alles werd op het veld gegooid. De wedstrijd werd een kwartier gestaakt. Daar zal ook wel nog een rekening van komen. Maar die zal de sjeik wel betalen.”

Filmpje van de beruchte wedstrijd tegen Regensburg met daarin de rellen. Vooral de keeper van Regensburg had zwaar te lijden onder het thuispubliek.

1860 degradeerde, maar de malaise bij de blauwe club van München was daarmee nog niet voorbij. Sterker: het werd nog erger. Boer volgt het op de voet: “Dinsdag degradeerden we en op vrijdag moest er een bedrag naar de bond worden overgemaakt om de licentie voor de derde Bundesliga te betalen. Dat heeft Ismaik niet gedaan. Hierdoor zijn we teruggezet naar de amateurs. De verhalen gaan nu dat de sjeik dat heeft gedaan omdat op amateurniveau de regel van vijftig procent plus één niet geldt. Maar de Beierse bond, waar we nu onder vallen, heeft al gezegd dat ze die regel ook hanteren.”

Geschäftsführer
Het ziet er dus gitzwart uit voor een van de oudste voetbalclubs van Duitsland. Volgend seizoen spelen ze in de rangen der amateurs en ze hebben een grootaandeelhouder die al heeft gezegd: ‘”Ik blijf, ik hou van 1860.” Maar volgens Boer slaat de club nu terug. “Sechzig heeft dinsdag een nieuwe Geschäftsführer aangesteld, eentje die Ismaik niet wilde hebben. Markus Fauser, een econoom, accountant, faillissementsexpert. Hij gaat dus ook de geldstromen eens goed analyseren. De sjeik had ook inbreng, maar omdat er geen duidelijke overeenstemming kwam, hebben de andere bestuursleden hun wil doorgedrukt omdat – daar is-ie weer – volgens de ‘vijftig plus één’-regel de club de doorslaggevende stem heeft. Dan hebben we op 2 juli een ledenvergadering waarin wordt vergaderd over hoe de macht te verdelen.”

Boer is nu helemaal los en gaat verder: “Ismaik communiceert vooral via Facebook. Op zijn Facebookpagina heeft hij alweer gereageerd op de aanstelling van de nieuwe Geschäftsführer en gooit daarin weer met modder naar de bestuursleden die hun zin doordrukten. Hij sluit af met: ‘Op 2 juli mogen jullie stemmen: stemmen jullie voor iemand die het beste met de club voor heeft of voor mensen die 1860 alleen gebruiken om zichzelf te profileren?’ Vervolgens stipt hij nog even aan dat hij sinds zijn aantreden zeventig miljoen in de club heeft geïnvesteerd. Een soap waarvan het einde nog niet in zicht is.”

Maar de vraag is: kan Boer komend seizoen nog naar zijn club toe? Hijzelf weet het niet. “Er is meer aan de hand”, zegt hij. “De meeste spelers hadden een contract waarbij ze transfervrij waren als de club zou degraderen. Zes spelers waren waarschijnlijk niet zo slim en die staan nog onder contract, maar de rest is gevlogen. Nu begint de competitie in Regionalliga Bayern op 13 juli al. Weinig tijd om alles op orde te krijgen ,zowel op het veld als financieel.”

“Maar”, zegt hij met enige hoop, “hopelijk spelen we volgend seizoen in het Grünwalder Stadion en niet meer in de Allianz Arena die tien kilometer buiten München ligt. Kan ik er lekker op mijn fietsje naar Sechzig en daar een paar biertjes drinken.”

Noot achteraf van Boer: 
“Na mijn gesprek met Staantribune (dinsdag jl.) zijn er weer ontwikkelingen geweest. De interim-president (de vorige is na de degradatie opgestapt) heeft al aangegeven dat het huurcontract in de Allianz Arena op alle niveaus geldt, dus daar zijn we nog niet per se weg. Bovendien, als we er weer bovenop zouden komen en we willen terug naar de Arena, zal die andere club uit München ons waarschijnlijk niet toelaten… En het Grünwalder Stadion is niet geschikt voor de hoogste twee niveaus (nu, al zou het eventueel verbouwd kunnen worden). Grote kans dat het dus Regionalliga in de Allianz Arena gaat worden…”

Foto’s: Steven Boer