De komende weken besteedt Staantribune met een online reeks aandacht aan derby’s in het amateurvoetbal. De eerste derby is aanstaande zaterdag (9 maart), 14.30 uur in Zwolle: ZAC – Zwolsche Boys, oftewel ‘de club van de elite versus de club van de arbeiders’. Opvallend: sinds 1996 delen de twee rivalen hetzelfde sportpark. Als je het sportpark oploopt sta je aan de rechterkant op het terrein van ZAC, maar vijf passen naar links betreed je het territorium van de Boys. Het eerste artikel in een kwartet artikelen in aanloop naar deze derby is een interview met Diana Ester (48), Zwolsche Boys-vrouw in hart en nieren.

‘Ik kan mij geen leven zonder Zwolsche Boys voorstellen’

Het gaat nergens anders over in huize Ester: voetbal en vooral Zwolsche Boys. De liefde voor de club zit diep bij de familie Ester. “Ik kan echt pijn in mijn buik van de spanning hebben.”

Zwolsche Boys is bij Diana er met de paplepel ingegoten. Haar drie broers voetbalden bij de club en samen met haar moeder stond zij wekelijks langs de lijn. Bovendien is haar stiefvader (“Ik noem hem altijd papa”) Gerrit van der Brug voorzitter geweest van de club. Terwijl ze aan de keukentafel nadenkt over haar liefde voor Zwolsche Boys, mijmert Diana: “Ik zou mij geen leven zonder de Boys kunnen voorstellen. Het is de mooiste club van Zwolle met het mooiste tenue.”

Het gaat thuis bijna nergens anders over dan de groen-witten en voetbal in het algemeen, onderstreept haar man Bart Ester, die naast haar zit. Ook niet gek, als je partner de hoofdtrainer is van de club waarvan je fan bent. Het kwam eigenlijk door Bart dat Diana vrijwilliger werd bij de vereniging. Haar man, destijds nog gewoon een vriend, speelde bij haar broer in het elftal. Hij bracht haar op het idee om op haar vijftiende aan de slag te gaan bij de Boys en Diana besloot scheidsrechter te worden bij de jeugd. 

Lid van Verdiensten
“Wat heb ik niet gedaan? Ik ben begonnen bij de jeugdcommissie en kantinecommissie”, zegt Diana. Daarna vervulde ze allerlei functies als vrijwilliger. “We hebben bij wijze van spreken alleen geen lijnen getrokken, zeg ik wel eens gekscherend.” Ondanks dat ze dit seizoen een stapje terug heeft gedaan vanwege haar werk, werd ze in november uitgeroepen tot Lid van Verdiensten. “Een hele eer.”

Jongste lid
De club speelt een ongekend grote rol in het gezin. Diana: “De kinderen zijn nog net niet geboren op het veld.” Op het moment dat Diana begon met bevallen stond haar man nog op het trainingsveld. Hun zoon werd op een vrijdag geboren en kon die dag niet meer worden aangegeven bij de gemeente. De volgende dag meldde kersverse vader Bart hem wel meteen aan bij de vereniging, waarmee hij het jongste lid werd. “Mijn zoon was dus eerder aangemeld bij Zwolsche Boys dan bij de gemeente.”

Tijdens de bouw van het nieuwe Sportpark Jo van Marle mocht hij samen met het oudste lid, Diana’s stiefvader, de eerste steen leggen. De twintigjarige dochter van Diana is ook in haar voetsporen getreden en maakt deel uit van een vrijwilligerscommissie. 

Kampioenschap Eerste Klasse in 1978-1979.
Voorzitter Gerrit van der Brug, de stiefvader van Diana, op de schouders.

Spanning voor de derby
De club speelt zelfs op de werkvloer een rol in het leven van Diana. Haar baas is namelijk aanhanger van rivaal ZAC. Nog een reden om te hopen op een goed resultaat.

Drie punten zijn belangrijk, maar Diana hoopt vooral dat het rond de wedstrijd rustig zal blijven. “Ik kan daar echt veel spanning van hebben”, verwijst Diana naar de vorige derby, die uit de hand liep. ,,Daar kan ik echt pijn in mijn buik van hebben.”

Vreugdetaferelen tijdens de laatste Zwolse derby (credits: Chris Ipenburg)

Over het mooiste moment in de geschiedenis van de derby ’s die zij meemaakte, hoeft zij niet lang na te denken “Een mooie boogbal van onze speler Roy Supér, een paar jaar geleden, het werd 2 of 3-1. Een vreselijk mooi doelpunt. De gigantische ontlading dat we van hen wonnen, en het feest na afloop, waren fantastisch.”

Supér is de huidige aanvoerder van de Boys, dus wie weet kan Diana Ester aanstaande zaterdag nóg zo’n magisch moment ervaren.

Tekst: Hessel van der Wal

Lees hier het interview met Wilco Wittenaar, topscorer aller tijden van ZAC.