31 Augustus 2014, Kerkrade. De derby tussen Roda JC en MVV Maastricht is 75 minuten onderweg als Danny Schreurs gaat warmlopen. Het thuispubliek, in jubelstemming na een 2-0 voorsprong, heeft dan al een tijdje geschreeuwd om een invalbeurt van de Maastrichtenaar in Kerkraadse dienst. De rechtsbuiten is door trainer René Trost – al dan niet door bedreigingen van de fanatieke Maastrichtse aanhang aan het adres van Schreurs – buiten het basiselftal gehouden. Schreurs, Maastrichtenaar en kind van de club, zocht vlak voor de derby zijn heil in Kerkrade. De fanatieke MVV-aanhang is furieus en dreigt het huis van Schreurs bij een doelpunt in de derby in brand te steken. De doodsbange Schreurs besluit om een aantal dagen bij Roda’s teammanager Gerrie Senden voor de deur in een caravan te verblijven. Schreurs scoort overigens niet meer nadat hij in de 90e minuut het veld in mag komen. Het hoort allemaal bij de derbysfeer. Een sfeer waar beide clubs ruim vijftien jaar op hebben moeten wachten. DannySchreursFotoRodaMVVaugustus2013PROSHOTS3

Roda JC – MVV was altijd dé derby, daar kon de opkomst van Fortuna Sittard in de jaren ‘90 (met grote talenten als Mark van Bommel, Kevin Hofland, Fernando Ricksen en Patrick Paauwe in de gelederen) niets aan veranderen. Om de rivaliteit tussen de Oostelijke Mijnstreek en Maastricht te begrijpen gaan we terug naar de jaren ‘50. Destijds ging het de Oostelijke Mijnstreek, die zich uitstrekte van Brunssum in het noorden tot Kerkrade in het zuidwesten, voor de wind. Het was de rijkste regio van het land. De gedolven kolen maakten de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog mogelijk. Maar na de sluiting van de mijnen (de laatste sloot in 1974) raakte de eens zo welvarende regio in verval.

In tegenstelling tot de straatarme provinciestad Maastricht. De mijnsluiting zette veel kwaad bloed in de Mijnstreek, want de gelden die bestemd waren voor deze regio werden klakkeloos aan de provincie gegeven. Die vervolgens een groot deel van de gelden in Maastricht stak: het Stokstraatkwartier werd opgeknapt, Randwyck werd gesticht en de dure Maasbruggen werden gebouwd. Er werd ook wel geld in de Mijnstreek gestoken, maar de overheid kon niet voorkomen dat de werkloosheid torenhoog zou worden en tot op de dag van vandaag is daarin weinig veranderd. Maastricht bloeide op tot één van de aantrekkelijkste steden van Nederland, terwijl de Mijnstreek verpauperde.

FotoRodaMVVaugustus2013PROSHOTS2Vreemd genoeg gebeurde in het voetbal precies het tegenovergestelde. Natuurlijk was er in 1956 het landskampioenschap van Rapid JC en speelde Fortuna ’54 (Geleen, Westelijke Mijnstreek) een voorname rol, maar na de jaren vijftig zakten deze clubs weg en speelde MVV de hoofdrol namens Zuid-Limburg in de Eredivisie. Dat bleef zo tot halverwege de jaren zeventig, juist in de periode waarin de mijnen sloten. Onder leiding van manager Hens Coerver klom Roda JC op naar de subtop van het betaalde voetbal. In die tijd was MVV een steady Eredivisieclub met topspeler Willy Brokamp in de geledingen. Die vertrok echter naar Ajax en Roda JC kreeg de beschikking over een sterke voorhoede met mannen als Gerard van der Lem, Dick Nanninga, Pierre Vermeulen en Adri Koster. Ook in de jaren daarna bleef Roda JC een vooraanstaande rol spelen, terwijl MVV in 1976 voor het eerst degradeerde en behoudens een korte periode in de jaren ’90, met twee zevende plaatsen als hoogste noteringen, nooit meer een vooraanstaande rol speelde.FotoRodaMVVaugustus2013PROSHOTSDat strookte niet met de ambities van het steeds rijker en meer vooraanstaand wordende Maastricht. De Mijnstreek moest met de nodige jaloezie en afgrijzen toezien hoe Maastricht zich ontwikkelde tot yuppenstad, terwijl men in het Maastrichtse toezag hoe de Mijnstreek jarenlang verwend werd met (sub)topvoetbal.

Het zijn de ideale ingrediënten voor hete derby-avondjes, hoewel deze derby geen grote landelijke bekendheid hebben verworven. Daarvoor was het sportieve belang niet groot genoeg en bovendien vonden de ontmoetingen tussen Roda en MVV plaats vóór het live-tv-tijdperk. Voor de gemiddelde voetballiefhebber zijn ontmoetingen als NEC – Vitesse, Cambuur – Heerenveen en Heracles – Twente bekender, maar qua emotie doet MVV – Roda JC daar zeker niet voor onder. Al moeten we wel reëel zijn: er is een generatie opgegroeid zonder derby tegen MVV. De laatste derby in Maastricht vond in het voorjaar van 2000 plaats.AntiMVV sjaalTussen 1997 (toen MVV promoveerde naar de Eredivisie) en 2000 waren er een aantal spraakmakende confrontaties, die meestal gepaard gingen met veel kaarten. Rode kaarten zijn eerder regel dan uitzondering bij een wedstrijd tussen beide clubs. In september 1997 mocht niet alleen Joordens (MVV), maar ook de van Roda JC gehuurde Mark Luijpers (MVV) met rood inrukken. Na de openingstreffer van MVV-speler Wilfred Bouma bepaalden Ger Senden en Regillio Vrede de eindstand: 1-2 voor Roda JC.

In 1998 speelde Ger Senden een hoofdrol in de derby. Terwijl MVV protesteerde na een flinke duw van Senden in de rug van MVV-speler Kenneth Perez, voetbalde Roda JC door en maakte Marc Nygaard (die zomer overgekomen van MVV) gelijk. Amper tien minuten later mikte Eric van der Luer – Maastrichtenaar in Kerkraadse dienst – een vrije trap van zo’n vijfentwintig meter via de binnenkant van de paal binnen: 2-1 voor Roda JC. Een jaar later pakte de door Roda verhuurde Igor Tomasic binnen één helft twee keer geel namens MVV. Bij de voorlaatste ontmoeting in Kerkrade, voor de KNVB-beker in 2002, deelde Roda-speler Tom Soetaers zelfs een kopstoot uit.

rjc-mvv96-3MVV – Roda JC  1996 (Foto: Ivo Selker, Henk Korzelius en John Melchers)

Ook buiten het veld zijn er regelmatig ongeregeldheden. Tijdens de laatste ontmoeting in Maastricht, in 2000, zorgde de MVV-aanhang voor opschudding door bijna slaags te raken met de Roda-bank. Roda-trainer Vergoossen (oud-trainer van de Maastrichtenaren) had eerder die week zijn broer begraven, die overleden was aan kanker. Een twintigtal Maastrichtse supporters wenste de Roda-trainer eenzelfde ziekte toe, wat voor hevige emoties zorgde op de Roda-bank. De reservespelers wilden de daders zelfs te lijf gaan. Een groot deel van deze supporters werd een wedstrijd later op basis van videobeelden alsnog aangehouden.

Als voorzorgsmaatregel voor de wedstrijd van vanmiddag heeft de lokale driehoek van alle bezoekende supporters een kopie van het paspoort opgevraagd. Om het zekere voor het onzekere te nemen heeft MVV bovendien vier containers in het buffervak geplaatst, zodat de supporters elkaar in ieder geval ín het stadion iets moeilijker weten te bereiken.


Marc Schaefer
& Bart Urlings
redacteuren ‘d’r Koempel’, supportersmagazine Roda JC