De komende weken besteedt Staantribune.nl aandacht aan derby’s in het amateurvoetbal. De derde derby in deze reeks wordt vandaag (zaterdag 30 maart) om 14.30 uur in Nijverdal gespeeld: SVVN – DES. De clubs speelden jarenlang op hetzelfde niveau. Na de portretten van SVVN en DES en het interview met ‘Mister SVVN’ Edwin Wijnen, nu een portret van DES-icoon Jan Heerdink.

We spreken Jan (59) op Sportpark Gagelman, het terrein dat al sinds de jaren vijftig de thuisbasis van v.v. DES is. Op het terras boven de kantine heb je een goed uitzicht over het hoofdveld van de vereniging. “Prima plekje op een wedstrijd te kijken, hè? Is allemaal net nieuw”, vertelt Jan terwijl hij naar de middenstip wijst. “Een paar derby’s geleden hadden de doelpalen de kleuren van SVVN”, lacht hij.

Jan kwam op zevenjarige leeftijd binnen bij de club omdat ook zijn vader een v.v. DES-man was. “Mijn vader was de groenteboer en heeft altijd bij DES gespeeld. Dat ik naar DES ging en niet naar een andere vereniging in Nijverdal, was dan ook geen punt van discussie bij ons thuis. Ons hele gezin voetbalde hier, dus daar zou ik ook heengaan.”

Een voor hem gemaakte beslissing waar Jan nooit spijt van heeft gehad. Hij is al ruim 52 jaar lid en heeft in al die jaren verschillende functies binnen de vereniging bekleed: “Tot mijn veertigste heb ik zelf gevoetbald. Verder heb ik verschillende bestuursfuncties gehad en ben ik leider van het vrouwenvoetbal geweest.”

Tegenwoordig is Jan actief als wedstrijdsecretaris en scheidsrechter. In zijn hoogtijdagen stond Jan als speler van het eerste binnen de lijnen. “Ja, twaalf wedstrijden”, lacht hij. “Onze huidige aanvoerder heeft er nu 345 in het eerste gespeeld, kun je nagaan.”

Tijdens zijn korte loopbaan in het eerste speelde Jan nooit de derby tegen SVVN, maar een pijnlijke herinnering uit zijn jongere carrière schiet hem wel meteen te binnen: “In de D’tjes heb ik wel tegen SVVN gespeeld. 13–0 verloren, dat herinner ik me nog wel…” 

Wel heeft hij de derby als onderdeel van de arbitrage meegemaakt. “Ik heb twee keer de wedstrijd tegen SVVN gevlagd. Dan merk je wel dat die wedstrijd meer leeft dan andere wedstrijden.” Want naast dat er ruim duizend toeschouwers langs de lijn staan, krijg je nog wel eens wat naar je hoofd geslingerd als de vlag omhooggaat, vertelt Jan. “Tijdens de derby zijn het soms net andere mensen. Normaal kom je ze op straat tegen en ben je vriendelijk tegen elkaar, maar tijdens zo’n wedstrijd kun je dan ineens niks meer goed doen. Dan wordt er wel eens een uitspraak naar je geroepen waarvan je denkt: dat hoort niet.”

Ook op het veld merkt Jan het verschil als de twee rivalen tegenover elkaar staan. “Zo’n derby maakt veel los bij spelers. Je hoeft niemand van tevoren op te laden, ze zijn er klaar voor.” Dat het er tijdens een derby af en toe wat ruig aan toe gaat, hoort er tot op zekere hoogte bij, vindt Jan. “Als je tegen SVVN speelt, wil je absoluut niet verliezen, je wilt winnen. En om te winnen moet je soms dingen doen die je bijvoorbeeld een rode kaart kosten.”

Maar niet alleen binnen de lijnen gaat het er fel aan toe. Ook de supporters van beide verenigingen zijn in aanloop naar de derby druk bezig. “Er worden vaak ludieke sfeeracties uitgehaald”, legt hij uit. “Vaak zijn dat leuke geintjes, maar er gaat ook wel eens wat mis.”

Jan wijst naar het scorebord. “Dat is nieuw. Het vorige is kapot gegaan toen er per ongeluk vuurwerk tegenaan werd geschoten werd. Maar meestal zijn de geintjes die worden uitgehaald vooral gewoon erg leuk. Bij ons zijn de doelpalen wel eens in de kleuren van SVVN geschilderd, ook de middenstip is wel eens uitgegraven.”

Ook v.v. DES zelf laat de tegenstander wel eens zien dat ze er klaar voor zijn. “Vorig jaar zijn we in een soort mars met supporters en spandoeken naar het sportpark van SVVN gelopen om de derby te bekijken. Dat zag er ontzettend gaaf uit.” 

Ondanks de rivaliteit kunnen v.v. DES en SVVN vaak prima met elkaar overweg. Dat blijkt wel uit de manier waarop de dag van de derby wordt ingedeeld: “Het leeft hier ontzettend. De hele dag is een soort feestdag. Voorafgaand aan de wedstrijd zijn er allerlei activiteiten en spelen bijvoorbeeld de jonkies van SVVN en DES tegen elkaar. De activiteitencommissies van beide verenigingen zorgen ervoor dat alle randzaken goed worden geregeld.”

Tijdens de derby gaan de spandoeken de lucht in en hangt de rook van alle fakkels als dichte mist boven het veld, maar als de wedstrijd erop zit, drinken zowel de uit- als thuisploeg een biertje in de kantine van de ontvangende club. “En zo hoort het ook. Tijdens de wedstrijd mag het wat harder, maar daarna is het beter om het zo te doen dan alleen maar op elkaar af te geven”, besluit Jan.

Tekst: Jan Bolscher