De laatste amateurderby waaraan we in onze reeks aandacht besteden, wordt aanstaande zaterdag (20 april) in Raalte gespeeld: Rohda Raalte – vv Heino. Een jonge derby, want de clubs uit Overijssel zitten sinds drie jaar bij elkaar in de eerste klasse en het duel is dan ook nog maar zes keer gespeeld. Een portret van de thuisclub.

Rohda Raalte, opgericht op 20 mei 1929, is een van de grootste voetbalverenigingen van Nederland. Van oorsprong is Rohda een rooms-katholieke vereniging, maar een paar jaar geleden besloot de club het R.K.S.V. voor de naam te laten vallen. Het Rohda, dat staat voor ‘Recht Op Het Doel Af’, is gelukkig niet verloren gegaan.

Een van de ruim 1.300 leden is Martijn Smit. Als vrijwilliger is de 43-jarige Smit zeker tien uur per week in de weer voor zíjn Rood-Gelen. “Ik heb rood-geel bloed, zeg ik wel eens. Vanaf mijn achtste loop ik hier al rond. Rohda is de grootste club van Raalte, daar wilde je als ventje bijhoren. Tot mijn vijfendertigste heb ik gevoetbald, tot mijn achillespees het opeens begaf. Op dat moment was ik aanvoerder van het tweede. Ik heb vier jaar bij de selectie van het eerste gezeten, maar ik was nooit echt een vaste kracht.”

FC Barcelona 
Een van de hoogtepunten in de clubhistorie is een duel tegen het FC Barcelona van Louis van Gaal. “Stonden er vijfduizend mensen langs de kant. Ik heb het sportpark nog nooit zo vol gezien. Luís Figo zat ook in dat elftal. Wat een fantastische voetballer was dat. Ik stond tegenover de Brazilliaan Oscar. Tijdens de wedstrijd vroeg ik of ik z’n shirtje na afloop mocht hebben, maar hij zei alleen ‘no, no, no’. Na het fluitsignaal kwamen alle kinderen het veld oprennen om handtekeningen te jagen, maar de spelers van Barcelona gingen regelrecht de kleedkamer in. Toen kwamen ze maar bij ons om handtekeningen vragen. We verloren met 1–13, dus we hebben in ieder geval wel gescoord, haha. Ik herinner me nog dat ik op het wedstrijdformulier zag dat ene Carles Puyol had meegedaan. Toen wist nog niemand wie dat achttienjarige knaapje was.”

David vs Goliath 
“De derby tegen de buren uit Heino is een prachtige wedstrijd. Niet zo zeer vanwege het voetbal, maar vooral om de sfeer en de rivaliteit. De eerste keer wonnen wij met 1-4, dat was ook meteen de mooiste editie. De supporters gingen met de trein naar Heino. De laatste kilometer hebben we in een mars gelopen met trommels, vuurwerk en spandoeken.”

De andere vijf ontmoetingen eindigden allemaal in een gelijkspel, maar de beleving is er niet minder om geworden, aldus Smit. “Op de club gaat het nergens anders over dan de derby, sfeeracties worden voorbereid en de lokale kranten schrijven voorbeschouwingen. De rivaliteit is groot, maar alles gaat in goede harmonie. Bij de trainer van Heino, die hier in Raalte woont, is een keer de tuin versierd met rood-gele linten, maar na de wedstrijd drinken we gewoon een biertje met elkaar. Rohda is een grotere vereniging dan vv Heino. De mensen van Heino noemen de derby dan ook wel eens een confrontatie tussen David tegen Goliath. Zij willen óf winnen óf zoveel mogelijk benen meenemen. Er staat veel spanning op de wedstrijd. Niemand wil hem verliezen. Soms worden de spelers daardoor juist een beetje tam.”

Smit verwacht dat Rohda aanstaande zaterdag een zware dobber aan de buren heeft. “Heino vecht tegen degradatie, dus die gaan niet zomaar op hun rug liggen. Maar wij spelen nog om de nacompetitie voor promotie te halen. Als ik een totootje moet invullen? Een 1’tje natuurlijk!”

Tekst en foto’s: Jan Bolscher