Feest, eten, bier, ontmoeten van oude bekenden en voetbal op een zonovergoten Sportpark Tijenraan. Het waren de perfecte elementen voor de Sallandse derby die dit paasweekend werd gespeeld tussen eersteklassers Rohda Raalte en vv Heino, de laatste amateurderby in onze online serie.

Op het complex van Rohda Raalte hangt een ontspannen sfeer. Alle Rohda-fans hebben zin in het duel tegen het kleinere Heino, dat nog op geen vijf kilometer afstand van Raalte ligt. Een wedstrijd tussen ‘David’ en ‘Goliath’, waarin Goliath in de zes eerdere confrontaties eenmaal won. De andere vijf edities eindigden alle in remises.

In de bestuurskamer van de thuisclub wordt druk gepraat over het weer, de wedstrijd en het feit dat de aanvoerders van beide elftallen, Jesper Harmens van Rohda en Rik Keijzer van Heino, afgelopen week vader zijn geworden. Heino-voorzitter Peter Vervloet heeft zich voor de gelegenheid gekleed in de kleuren van zijn club: een knalgroene broek met een flitsend wit overhemd, afgemaakt met een sjaal van de club in dezelfde kleuren. Een ludiek actie die past bij de gemoedelijke sfeer. Vervloet is niet de enige die een actie heeft voorbereid. De Rohda-mensen verklaren hem tot een van de Vrienden van Rohda. Hij kan erom lachen en is niet te beroerd om met het bijbehorende bordje te poseren.

Een halfuur voor de aftrap staat de jeugd van Heino klaar met vlaggen, terwijl de spelers bezig zijn met de warming-up. Als de wedstrijd begint, staan er tweeduizend man op het sportpark. Vuurwerk of rookpotten zijn vandaag niet te zien rond het veld, dat is verboden. Al steekt iemand bij het eerste doelpunt van Rohda toch een klein rookpotje af.

Zowel op als buiten het veld blijft het vrij rustig tijdens de derby. “Het is een leuke en ontspannen avondinvulling”, zegt Nick Bisselink. De jeugdspeler van Heino staat met een blikje Bacardi in zijn hand naar het veld te staren. “Het is een ‘principeding’”, zegt hij over de onderlinge strijd. “We hebben zelf laatst in de kwartfinale van de beker tegen Rohda gespeeld. Het werd 4-4 en wij wonnen na penalty’s. Een lekker gevoel.”

Halverwege de wedstrijd kruipen een aantal mensen stiekem de kantine in om FC Groningen – Ajax te kijken. Zo ook Michel Jansen en Ronnie Beltman (“Noem hem maar Beltie”). Jansen is het voorbeeld van de verbroedering die tijdens deze derby plaatsvindt. De Rohda-man is trainer bij de dames onder 19 van Heino. Jansen: “Dat kan allemaal bij de club.” Beide mannen genieten van de gezelligheid rond de derby. Als een bekende van Jansen langsloopt en een knuffel krijgt, roept Beltman lachend: “Kijk, dat is een echte Heino-man, kan allemaal!”

De wedstrijd eindigt in 3-1, maar de groep die voor de kantine staat, heeft niet door dat Heino nog weet te scoren uit een strafschop. De wedstrijd hebben zij voor lief genomen. Na afloop van de wedstrijd loopt iedereen linea recta naar de kantine. Tijd voor een pilsje op de verbroedering.

Tekst en foto’s: Jan Bolscher en Hessel van der Wal