De komende vier weken besteedt Staantribune met een online reeks aandacht aan derby’s in het amateurvoetbal. De tweede derby in deze reeks wordt aanstaande zaterdag (16 maart) om 19.00 uur in Meppel gespeeld: MSC – Alcides. De clubs liggen dicht bij elkaar en deelden vroeger zelfs het hoofdveld. Gisteren het portret van MSC, vandaag een portret van rivaal Alcides, de club van het volk.

MVV Alcides
Vijf voetballende vrienden starten in 1907 MVV Alcides. De club heet dan nog Hercules, maar een club uit Utrecht blijkt al onder deze titel te voetballen en in 1911 wordt de naam wordt daarom veranderd in Alcides, een Griekse God. De vereniging groeit snel en staat bekend als een volksclub, al is dat inmiddels wat verwaterd. Tegenwoordig is de club heel divers en multicultureel.

In 1909 sluit de vereniging zich aan bij de NCVB en vanaf dat moment zet Alcides een stijgende lijn in. In 1913 viert de club het eerste kampioenschap, waardoor het in de derde klasse terechtkomt. Na de oorlog speelt Alcides in de tweede klasse, waarin de club uit Meppel kampioen wordt en een seizoen later op het destijds hoogste niveau mag uitkomen. Nederland is dan nog opgedeeld in vijf afdelingen en Alcides doet mee met de beste clubs in het noorden van het land. 

Het kampioenselftal van 1918

Na deze sportief succesvolle jaren komt de club in een dip terecht. Het gaat financieel minder voor de wind en in 1925 dreigt de club zelfs te worden opgedoekt, maar Alcides gaat akkoord met de voorwaarde van de voetbalbond dat er een nieuw bestuur moet komen. De club uit Meppel klimt snel weer uit het dal en pakt in 1927 wederom de titel in de tweede klasse.

Hoofdklasse
In de jaren dertig vindt de club na jarenlang rondzwerven een vaste plek op het terrein De Bult. Hier voetbalt Alcides tot de verhuizing in 1950 naar sportpark De Ezinge, waar later ook MSC en FC Meppel gaan spelen. Het eerste elftal schommelt heen en weer tussen de eerste en derde klasse.

In 2008 viert de club groot feest als via nacompetitie de Hoofdklasse wordt bereikt. Door veel aankopen te doen – waarmee de club inmiddels is gestopt – en het ietwat verwaarlozen van de jeugdopleiding, moet Alcides ook weer het hoogste amateurpodium verlaten. Daarop speelt het inmiddels weer, nadat Alcides vorig jaar promoveerde. Dit seizoen zijn er twee duidelijke sportieve doelen: handhaving en natuurlijk de beste club van Meppel worden.

Huldiging na het behalen van de Hoofdklasse

Trots
Elke amateurclub kent enige grote namen, maar voor Alcides is ieder lid even belangrijk. Het gaat er niet om wat je presteert, is dan ook de mening. ‘Een Alcideaan ben je voor het leven’ is het credo voor de zwart-gele leden. Als je ooit bent begonnen bij Alcides, zul je ook lid blijven. De leden zijn erg trots op hun club, zoals blijkt uit het clublied:  “Laat het de hele wereld horen, een volksclub is geboren” en “De trots van Meppel Alcides, onze Griekse held, die heerst op ieder veld.” De club heeft een groot aantal vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de club, met onder meer het onderhouden van de accommodatie en klussen.

De beste van Meppel
De rivaliteit met MSC is niet lastig te verklaren: Alcides en MSC waren de twee grote zondagverenigingen (FC Meppel speelt op zaterdag vanwege geloofsovertuiging) en dus was het afhankelijk van je familie of vrienden voor welke club je koos.

Alcides en MSC zijn niet alleen naaste concurrenten in de middenmoot van de Hoofdklasse, zij werken ook nauw samen, mede om kosten te verlagen. Het meest bijzonder: na afloop van de derby vierden leden van beide clubs samen feest met onder meer een DJ. De Meppelers vinden het juist vreemd als dat niet zou kunnen. De rivaliteit speelt vooral tijdens de wedstrijd.

Net als voor andere amateurderby’s zijn jeugdleden van tevoren druk bezig met pyro. De vorige ontmoeting, die ruim tweeduizend toeschouwers trok, werd opgesierd met veel vuurwerk. Dat belooft wat voor de ontmoeting van morgenavond.

Tekst: Hessel van der Wal

De foto’s zijn: de . (archief Alcides) + eigen fotografie: kantinemuur en het bord aan de buitenkant van het clubhuis