De komende vier weken besteedt Staantribune met een online reeks aandacht aan derby’s in het amateurvoetbal. De tweede derby in deze reeks wordt aanstaande zaterdag (16 maart) om 19.00 uur in Meppel gespeeld: MSC – Alcides. De clubs liggen dicht bij elkaar en deelden vroeger zelfs het hoofdveld. We beginnen het kwartet artikelen in aanloop naar de Meppeler derby met een portret van thuisclub MSC, de club van de middenstand.

MSC – Meer dan voetbal
In Meppel bestond tot 1910 maar één voetbalclub: Alcides, dat in 1907 was opgericht. Een aantal jongens richtte als tegengeluid zelf een club op: Meppeler Sportclub. MSC wordt van oudsher gezien als een club van de middenstand, dat kwam door het ledenbestand uit die tijd. Alcides was altijd de grotere club en dat zorgde ervoor dat de rivaliteit tussen beide verenigingen groot was. De trotse leden van beide clubs hadden het gevoel ergens bij te horen.

Oorlog
De Tweede Wereldoorlog was een zware periode voor MSC. De club had destijds veel Joodse leden en in Meppel vond in de oorlogsjaren een grote razzia plaats. Meer dan tweehonderd mensen werden naar schatting afgevoerd. Na de oorlog moest MSC weer opnieuw beginnen. In die periode stond Gerrit Jordan op. De voorzitter die opvallend genoeg nooit voetbalde voor de club. Maar Jordan wel wordt gezien als degene die de vereniging – samen met andere Meppelers – weer opbouwde.

Fusie
Tegenwoordig is het bijna ondenkbaar, maar de twee grootste clubs van Meppel hebben vaak gesproken over een fusie. Die werd ook tijdens de oorlog nog afgewend. In 1955 en 1956 deden beide clubs weer onderzoek naar de mogelijkheden van een fusie. De mening van de leden van MSC bleek duidelijk uit een stemming tijdens een bijzondere ledenvergadering: 114 stemmen tegen, 25 voor en 2 blanco. “Onze leden hebben op de buitengewone ledenvergadering, gehouden op maandag 19 februari in Marktcafé Van Dijk, besloten geen fusie aan te gaan met onze zustervereniging Alcides. Voor beide verenigingen blijft het dus bij het oude, hoe jammer dat ook is voor hen, die er anders over denken”, schreef Jordan in een cluborgaan. Later werd hij erevoorzitter én kreeg hij de status ‘Gouden MSC’-voetballer, een onderscheiding van supporters. Tegenwoordig krijgen ereleden de zogeheten MSC-speld.

Verhuizing
Verhuizen is MSC niet vreemd. De club begon bij de watertoren in Meppel en speelde later aan de Weerdestraat. Deze locatie werd in 1958 verruild voor het Meppeler Gemeentelijk Sportpark Ezinge. Daar deelde de club één veld met rivaal Alcides. Aan beide kanten van dat veld stond een clubhuis. In 1980 verhuisde MSC naar een plek achterin het sportpark, waardoor het meer ruimte kreeg. In het oude clubhuis zit nu de duivenvereniging van Meppel. Het sportpark niet alleen met Alcides gedeeld, maar ook met FC Meppel en atletiekvereniging De Sprinter

Archiefbeeld MSC – Alcides

Succes
MSC heeft niet veel grote prijzen gepakt. Pas eind jaren tachtig klom de club naar de eerste klasse. Ook kwam het in de amateurbeker nooit verder dan een halve finale. Pas in de laatste seizoenen boekte de club enige successen. Door het kampioenschap van de eerste klasse in 2006 werd MSC de eerste vereniging uit Meppel die in de Hoofdklasse Zondag mocht aantreden, op dat moment het hoogste amateurniveau van Nederland. De club degradeerde meteen, maar in 2009-2010 – na de invoering van de Topklasse – klom MSC weer terug. De club kon geen betere viering bedenken van het honderdjarig bestaan. In 2015 speelde MSC in de finale voor promotie naar de Topklasse, maar dat kon de club op basis van sportieve, financiële en de accommodatie nog niet aan.

Sportief & spraakmakend
MSC is sinds de oprichting meer dan alleen een voetbalvereniging. Het heeft een theatervereniging en een vrouwenvereniging gehad en een tijdje een basketbal- en atletiektak. De belangrijkste tak blijft voetbal, maar het draait bij MSC vooral om plezier hebben. In Meppel en omstreken is het bekend: als je wilt presteren, moet je lid worden van Alcides, om te feesten van MSC. De club heeft dan ook als motto: ‘Al meer dan een eeuw Sportief & Spraakmakend’.

Rivaliteit
In de derby van zaterdag tegen Alcides gaat het uiteraard om één ding: welke club is de beste van Meppel? Op het veld is de strijd nog steeds groot, maar buiten de lijnen is het echte venijn is er wel af. Het is voor beide teams vooral leuk om tegen elkaar te spelen. De derby is voor beide zondag- hoofdklassers verplaatst naar de zaterdagavond, zodat de sfeer het beste tot zijn recht komt. De besturen van beide verenigingen werken in aanloop naar de Meppeler derby nauw samen om er telkens een groot voetbalfeest van te maken.

Wat betreft de sportieve resultaten viel in de laatste derby een uniek moment te noteren: na jaren verloren MSC weer een keer van de naaste concurrent. Uiteraard is de thuisclub erop gebrand om dat aanstaande zaterdag recht te zetten. 

Tekst: Hessel van der Wal