Milan – Internazionale (18.30 uur) was vroeger toonaangevend. Anno 2018 is dat niet meer het geval. Beide ploegen hebben zich al jaren niet meer geplaatst voor de Champions League, de beste spelers ter wereld spelen tegenwoordig in Spanje en in 2011 werd de scudetto voor het laatst in Milaan gevierd. Toch heeft dit weinig invloed op de sfeer rondom de grootste stadsderby van Italië. De wedstrijd tussen Milan en Inter is nog altijd het best bezochte duel van Italië. Bovendien staat vanavond de stadseer op het spel. 

 “Als Milaan zou kunnen praten, dan zou het vertellen over de magische avonden van San Siro.

Als het Stadio Meazza zou kunnen praten, dan zou het vertellen over de stadsstrijd die het Italiaanse voetbal altijd zo heeft gekenmerkt.

 Als het veld zou kunnen praten, dan zou het vertellen over de bijzondere noppen die het vanavond hebben vertrapt.

 Dat alles in prachtige negentig minuten.

 Welkom lieve luisteraars

 Dit is de derby van Milaan.

Francesco Repice, radicommentator Rai 1
15 oktober 2017 

Hoewel de derby niet meer de allure heeft van vroeger, is de druk vanavond minstens zo groot als in de periodes dat Milaan nog wel dé voetbalhoofdstad van Europa was. De supportersscharen van beide ploegen behoren nog steeds tot de grootsten van de wereld.

Vooral vanuit China is de interesse in het duel enorm, sinds zowel Milan als Inter eigendom van investeerders uit dat land is. Een onderzoek aan het eind van 2017 wees uit dat Inter nog altijd driehonderd miljoen Chinese fans heeft. En dat terwijl Internazionale al zeven jaar geen prijs meer heeft gewonnen.

Sfeeracties
Tussen beide supportersscharen is het de afgelopen jaren rustig. Op de dag van een derby lopen Milanisti en Interisti door elkaar heen in de stad. Een kleine Forza Inter of Forza Milan ontsnapt dan al snel aan de lippen, waarna een vriendelijke glimlacht volgt. Om en rond de wedstrijd zijn er meestal weinig rellen. In plaats van te vechten nemen de Curva Nord, de fanatieke supportersgroep van Inter, en de Curva Sud, de fanatiekelingen van Milan, het tegen elkaar op in een strijd om wie de mooiste sfeeractie verzorgt. Voorafgaand aan elke derby zijn beide fangroepen maanden bezig met het ontwerpen van een of meer spandoeken. Meestal presenteren beide hun kunstwerk(en) op het moment dat de spelers het veld betreden. De curva met de mooiste sfeeractie wint de climaderby.

La Madonnina
De winnaar óp het veld verovert traditiegetrouw La Madonnina, het beeldje van de Heilige Maagd Maria bovenop de Dom van Milaan. Wint Inter, dan spreken de fans van een blauw-zwarte Madonnina. Wint Milan, dan wordt is het Mariabeeldje spreekwoordelijk rood-zwart tot de volgende derby.

Juve
Rond de derby hangt een vriendelijke sfeer. Vanuit het blauw-zwarte kamp heeft men historisch gezien een grotere hekel aan Juventus. Aan Juve wordt gerefereerd als de vijand. Aan Milan als een cugino, een neef. Familie is belangrijk in Italië, dus tot een agressieve confrontatie komt het zelden. Desondanks ging het in het verleden – vooral óp het veld – vaak genoeg mis bij de Milanese derby.

Vuurwerk
Zo werd het Champions League-treffen van april 2005 na 73 minuten gestaakt. Nadat een goal van Esteban Cambiasso door scheidsrechter Merk werd afgekeurd, gooiden Inter-supporters vuurwerk op het veld. Een van de fakkels raakte Milan-doelman Dida, waarna de scheidsrechter, na eerst het spel tot twee keer toe te onderbreken,  besloot de wedstrijd definitief te staken. Hoewel Milan met 3-0 al met één been in de halve finale stond, werd Inter stevig beboet en werd de overwinning aan de Rossoneri toegekend.

Masker
Ook in 2010 ging het mis. Vlak na de met 2-0 gewonnen derby besloot Inter-verdediger Marco Materazzi de overwinning met een masker van Milan-eigenaar Silvio Berlusconi op zijn hoofd te vieren. Hoewel Materazzi voor veel opschudding in de Italiaanse voetbalwereld zorgde, ging hij vrijuit. Een jaar later liet de mandekker in een interview weten al twee dagen na de derby met Berlusconi zelf over zijn actie te hebben gelachen.

Commercie
Na de Chinese overname van zowel Milan als Inter hangt er de afgelopen jaren een zweem van commercie om de derby. Dieptepunt was het treffen van vorig seizoen. Om zoveel mogelijk Aziatische kijkers te trekken, werd het duel niet op de traditionele tijd van 20.45 uur afgewerkt, maar al om 12.30 uur ’s middags. Dit tot onvrede van de beide supportersgroepen.  

Vanavond wordt gewoon om 18.30 uur afgetrapt in San Siro, waar precies zestien jaar geleden Feyenoord met 0-1 won van Inter in de halve finale van de UEFA Cup, die de Rotterdammers later dat jaar zouden winnen.