De winnaars van de Roel Dijkstra-prijsvraag zijn de volgende abonnees:

Lennard Dekker uit Avenhorn
Pascal Vesseur uit Roelofarendsveen
Nort van Schayik uit Langenboom

Van harte gefeliciteerd, mannen! Het nieuwe album is onderweg.

Thuisfront
Het is vakantie! Vroeger betekende dat voor mij rennen naar de bibliotheek om een stapel (strip)boeken te halen. Boeken over Sjakie, Ronnie en Roel natuurlijk. Deze zomer is het weer mogelijk om naar de boekhandel te rennen voor een nieuw voetbalstripboek. Roel Dijkstra beleeft namelijk zijn comeback. Voor het eerst sinds 1995 is er een stripboek verschenen over deze blonde held, die met zijn tijd is meegegaan. Het nieuwe stripboek met de naam Thuisfront is bedacht, geschreven en getekend door Willem Ritstier en Roelof Wijtsma. Eerder verscheen het al in het stripblad Eppo, dat ook een comeback heeft gemaakt.

Wie was Roel Dijkstra ook alweer? Een Nederlandse spits die in 21 stripboeken de internationale top haalde, nadat hij zijn carrière bij het plaatselijke FC Leidrecht was begonnen. Waar Sjakie en zijn wondersloffen en Ronnie Hansen meer over voetbal gingen, was de sport zelf bijzaak bij Roel Dijkstra. En dat is onveranderd gebleven.

In dit deel is zijn transfer naar FC Leidrecht – na een onverwachte breuk met zijn oude club Rapiditas – slechts een detail. Zijn oom en tante zijn opeens verdwenen en dus gaat Roel op onderzoek uit… De tekeningen zijn een stuk moderner, met onder meer een Champions League-bal en een Smart Roadster.

Een comeback maken is altijd gevaarlijk. Wordt dit een Johnny Heitinga of een Dirk Kuijt? Ik ben er nog niet uit. Het is leuk om eindelijk weer een nieuw stripboek in handen te hebben, ook al vind ik het jammer dat voetbal nog steeds niet het belangrijkste thema is in deze stripboeken. De comeback blijft gelukkig niet bij dit ene album, dus een eindoordeel over de comeback moet later volgen. De voorbereidingen voor één of zelfs nog twee boeken zijn al begonnen.

Thuisfront
Willem Ritstier & Roelof Wijtsma
Uitgeverij L
ISBN 978-90-8886-340-0

De verdwenen voetbalstrip
Het eerste wat je deed met een nieuwe Boing in handen: de verhalen van Ben Leeper lezen. De doelverdediger van het fictieve Mancastor City was een held die zijn weerga niet kende: sierlijk als Van Beveren, taai als Van Breukelen en even betrouwbaar als Van der Sar in zijn beste dagen. Maar Leeper de Keeper was zoveel meer. Naast zijn voetbalbestaan studeerde hij voor arts, en tijdens een blessureperiode bleek hij ook een succesvol trainer. Hij had zelfs een eigen superfan, luisterend naar de naam Misthoorn Flynn. Vanachter het doel schreeuwde die luidkeels aanmoedigingen naar zijn held, die onverstoorbaar de ene na de andere doelpoging op magnifieke wijze uit de kruising dook.

Nee, dan United. UNITED! Wat een team was dat, een bonte verzameling karakters in de beste traditie van Appie Happie. Met de arrogante maar weergaloze Terry Evans, de stoere Tug Wilson, de wispelturige Willy Barnes, de ietwat sullige Tim Stevens en de rappe Josh Tee. Met captain Joe Pearson, die indien nodig doorspeelde met een tulband om zijn bebloede hoofd als een John de Wolf ‘avant la lettre’. En natuurlijk met Alex ‘Egel’ Jones, trendsetter en creatief brein op het middenveld, die een ereplaats zou moeten krijgen in Footballers Haircuts: The Illustrated History.

Het was lezen en herlezen, net zo lang tot de katernen van goedkoop papier loslieten uit de slappe kaft en de verhalen door elkaar lagen. Maar zelfs dat kon de leeshonger van een voetbalgekke tiener niet stoppen. De Keepersschool, Stark, Jimmy Grant… daar kreeg je simpelweg nooit genoeg van.

In de tweede helft van de jaren zeventig en vooral in de jaren tachtig kende Nederland een ruim aanbod aan voetbalstrips. De meeste waaiden over uit Engeland, zoals Billy’s Boots (De Wondersloffen van Sjakie) en Roy of the Rovers (Rob van de Rovers). Ook de verhalen in de Boing-albums van uitgeverij Holco Publications werden een op een uit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd. Dat verklaart niet alleen de Engelse namen, maar ook de posters met in Nederland onbekende voetballers die als extraatje in de albums waren opgenomen.

Herkenbaar? Dan ben je niet de enige. Lees meer over de geruisloze dood én de (mogelijke) resurrectie van de voetbalstrip in Staantribune #11, na te bestellen in de webshop.