Het voetbalseizoen in België is alweer gestart. Een opvallend amateurterrein zal er dan niet meer zijn: dat van New Saeftinghe. De club speelde in het spookdorp Doel met de twee koeltorens van de kerncentrale op de achtergrond. Maar de club is onteigend en moet haar terrein, waar het al sinds 1978 speelt, verlaten. Staantribune-lezer Gerrit De Feyter vindt het een treurige zaak.
“New Saeftinghe speelt in de tweede afdeling van de lokale recreatieve amateurliga ‘Land van Beveren’, voordien waren ze actief in een andere liefhebberscompetitie, ‘WALIVO’. De club is afkomstig uit Doel, het dorp dat in principe van de kaart geveegd dreigt te worden voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen, en bekend vanwege het feit dat één van België’s twee kerncentrales er staat.
Doel is al heel lang met verdwijnen bedreigd, maar de voetbalclub bleef al die tijd gewoon doorgaan, ook al wonen er nog maar 22 mensen, de allerlaatste die weigeren te vertrekken ondanks het zwaard van Damocles dat boven hun dorp hangt. Op die paar bewoonde huizen na is Doel een verzameling van dichtgetimmerde verlaten panden, politieke graffiti op de muren, hoog onkruid in de verlaten straten, ingestorte panden en huizen in zeer slechte staat. Het dorp is quasi verlaten, op die paar resterende bewoonde huizen na.
New Saeftinghe is allicht een van de weinige voetbalclubs die in een bijna-spookdorp speelt. Ondanks dat er bijna niemand meer woont in Doel speelt de club gewoon door, met de koeltorens van de kerncentrale op de achtergrond om het helemaal spookachtig te maken. Helaas , de club moet nu weg uit het dorp en gaat vanaf komend seizoen in ballingschap spelen in het naburige Kieldrecht. Helaas is er weinig correcte info over deze liefhebbersploegen te vinden, waardoor ik niet eens wist dat de club haar laatste echte thuismatch zou afwerken. Had ik dit geweten, dan was ik zeker en vast geweest. De laatste thuismatch van een club die achtergebleven was in een bijna verlaten dorp, unieker wordt een groundhop zelden.
Gelukkig was de lokale tv-zender TV Oost aanwezig om beelden te maken van het afscheid van New Saeftinghe van hun thuisdorp. Vanaf het nieuwe seizoen heeft de club een ‘thuis’ in Kieldrecht. En zo verliest Doel een van haar laatste tekenen van leven. Blijven over: de windmolen waar een cafetaria in gevestigd is, plus een enkel cafeetje waar het personeel van de kerncentrale regelmatig samenkomt.”
Door: Gerrit De Feyter