Staantribune.nl staat vandaag de hele dag in het teken van Royal Antwerp FC en stadion De Bosuil. We trappen af met een column van Staantribune-redacteur Jaap van Dam.

In mijn voetbalteam draait het niet om winnen. Plezier maken is het grootste goed, zowel op het veld als daarbuiten. We vinden het nog steeds heerlijk om iedere week een balletje te trappen, maar nog belangrijker is het samenzijn. Na de wedstrijd een pilsje drinken en zo nu en dan met elkaar op stap. We hebben binnen het elftal zelfs een heuse activiteitencommissie die enkele malen per seizoen wordt geacht leuke dingen te organiseren. Zo ook afgelopen vrijdag. Een wedstrijd bezoeken van Royal Antwerp FC en daarna de kroegen van Antwerpen in. De perfecte afsluiting van een drukke werkweek. Wij in de bus, worstenbroodjes smikkelend. Blikjes bier werden over de hoofden doorgegeven naar achteren. Een typisch mannenuitje.

image2
Het was maar een kort wandelingetje naar het stadion. In kapitale letters trots de clubnaam op de achterkant van de tribune. Royal Antwerp Football Club. Als liefhebber van de Britse en Ierse manier van sport beleven ging mijn hart sneller kloppen. Wat ’n uitstraling.

Ik beklom de betonnen treden zoals het hoort: linkerhand een biertje en rechterhand een bundeltje FootballCulture-stickers. Alsof ik in de jaren zestig was beland. Stokoude tribunes, houten bankjes, staander voor mijn neus ter ondersteuning van het dak, gebladderde verf. Zelf weten waar je gaat zitten. Wat ’n nostalgie.

image3 (1)
Ons vak stroomde langzaam vol. Uiteindelijk helemaal gevuld. Het gezang zwol aan, in het Engels.

Royal Antwerp, Football Club
Royal Antwerp, Football Club
Royal Antwerp, Football Club
Royal Antwerp, Football Club

Aan één stuk door, ritmisch en dwingend. Minutenlang. Kracht bijgezet door het geklap van alle supporters, niemand uitgezonderd. Massaal de helden in rood opjuinen, daar op het veld. Om de beurt bier halen. Wat ’n sfeer.

Een spandoek maakte duidelijk wat Royal Antwerp Football Club is. Oud, maar groots: The Great Old. De Bosuil, karakteristiek, de tunnel onder de tribune door, een muurtje om tegen te piesen. Historie, fanatieke fans, respect naar de spelers ondanks de nederlaag, liefde voor de club. Engelse passie in Vlaanderen.

Wat ’n belevenis.
image4

Jaap van Dam