italieDe drie weldoeners heten Andrea, Michele en Giordano. Dat is genoeg vinden ze, hun achternamen hoeven er niet bij. Aan borstklopperij hebben de drie mannen geen behoefte. Ze vinden het veel belangrijker dat ze de schuld van hun noodlijdende Parma FC een klein beetje kleiner hebben kunnen maken. Met veertienhonderd euro. Dat is niet veel op een miljoenenschuld, maar het gebaar is natuurlijk prachtig. Een teken dat er nog supporters zijn die Parma, dat vorig jaar zijn eeuwfeest vierde, een hart onder de riem willen steken.

Wat deden de bescheiden weldoeners? Op een veiling van een deel van de failliete inboedel van hun club kochten deze hondstrouwe fans uit het dorpje Asolo, niet ver van Venetië, kavel nummer zeven: een paar banken afkomstig uit de kleedkamers van het Stadio Ennio Tardini. Banken van de technische staf waarop tot voor kort coach Roberto Donadoni zijn tactieken uitlegde aan de spelers, terwijl zij zich in het blauwgele tenue hesen en de veters van hun schoenen strikten. En meteen na de veiling, waar onder anderen de meebiedende D’Alessandro, nota bene een arts in dienst van Parma, het nakijken had, gaven de drie supporters de banken linea recta weer terug aan de club.Drie supporters, foto Parmafanzine

Een schrale troost voor de arts was dat hij wel het hoogste bood voor een paar medische apparaten en wat fitnesstoestellen van de vereniging. Die konden dus meteen weer terug naar Parma. Wie de supersnelle Alfa Romeo, van een van de mensen van de medische staf, op de veiling won, is niet bekendgemaakt. Hij gaf de auto in elk geval niet terug aan de club, maar scheurt er nu zelf mee over de autostrada’s.

Niet zo’n groots gebaar als dat van de drie weldoeners uit Asolo, maar wellicht wel zo verstandig. De hekkensluiter van de Serie A heeft al maanden geen salaris meer betaald aan het personeel en de tot voor kort nog tonnen verdienende spelers. De club kampt met een fikse belastingschuld. Weliswaar kreeg Parma van de overige clubs uit de Serie A recent een flinke kapitaalinjectie van vijf miljoen euro om het seizoen af te kunnen maken, maar dat is bij lange na niet genoeg om het voor langere tijd te redden. De kans dat Parma FC de zomer niet overleeft, lijkt door de torenhoge schulden – die meer dan honderd miljoen bedragen – misschien nog wel groter dan de kans dat de club, die een straatlengte achterstaat op de rest, degradeert. Ondanks de inspanningen van Andrea, Michele en Giordano.

Andrea di Monaco

Italië-correspondent Staantribune