Royal Antwerp FC is gepromoveerd. Dat is iets waar de aanhang jaren naar heeft gesmacht en het is die mensen van harte gegund. Vaak heeft sportief succes gevolgen voor de huisvesting van een club en het werd gisteren duidelijk dat dat ook voor The Great Old geldt. Tribune 1 gaat verdwijnen en zal nog deze zomer plaatsmaken voor een nieuwe tribune. Maar eigenlijk is Tribune 1 een paar jaar geleden al verdwenen. Toen het interieur volledig werd verwoest om er een tijdelijke tribune in te kunnen schuiven.

In feite staan vandaag alleen de contouren nog overeind van wat ooit een gebouw was waar de tijd had stilgestaan. Onder de tribune met haar houten bankjes, loges en wankele trapjes bevonden zich kantoren (of ‘burelen’), een materialenhok, een washok, kleedkamers, kleine kamertjes zonder duidelijk nut en zelfs een woning. Bij de volslagen liefdeloos uitgevoerde ‘verbouwing’ die in 2014 begon verdween het grootste deel van deze unieke ruimtes en bijbehorende sfeer. Tribune 1 was niet dood, maar wel een opgegeven patiënt.

Hieronder vind je een serietje foto’s waarvan de eerste begin jaren negentig werd gemaakt, toen Tribune 1 ook nog bevolkt werd door de oude mannen van de harmonie. U wordt vervolgens langs de tribune zelf geleid, de burelen, de woning, het ballenhok, de ontzielende verbouwing. Of sloop. Om dan in het heden te belanden en te constateren dat er van de grandeur van Tribune 1 niets meer over is.

De laatste foto’s zijn van Tribune 2. Dat zal het volgende en laatste slachtoffer van de vooruitgang zijn. En je moet eerlijk zijn: dat is onontkoombaar. Daarna zal de Bosuil verdwenen zijn.