NPO3 zendt vanavond de telefilm ‘Dames 4′ uit. Een komedie over vriendschap, baren en vrouwenvoetbal. Staantribune sprak met scenarioschrijfster Lotte Tabbers (36).

Thema’s als vriendschap en baren. Kunnen we nog spreken van een voetbalfilm?
“Net als ‘All Stars’ is Dames 4 een voetbalfilm, maar het gaat over meer. Vriendschap en het dertigersdilemma staan centraal. Neem je wel of geen kinderen? Tegenwoordig krijg je geen kinderen meer, maar je neemt ze. Het is echt een keuze. Een moeilijke keuze, voor zowel mannen als vrouwen. De hoofdpersoon heeft veel vriendinnen met kinderen waardoor de vriendschappen veranderen. Haar beste vriendin gaat samenwonen en haar eigen relatie gaat uit. Ze besluit een voetbalteam op te richten. Toch zitten er zeker herkenbare dingen in voor mensen die voetballen.”

Dames4_Team-1

Waarom heb je voor een voetbalteam gekozen als invalshoek om het dertigersdillema te bespreken?
“Als scenarioschrijver ben je altijd op zoek naar dingen waarover je een film kunt maken. Zelf heb ik een voetbalteam opgericht toen ik dertig was. Destijds had ik vriendinnen die in het buitenland zaten of kinderen kregen. In het weekend had ik niemand om mee te stappen. Eigenlijk wilde ik als tiener al op voetbal. Toen durfde ik echter niet omdat ik bang was opgewacht te worden door stevige potten en andere enge meisjes. Volledig onterecht, zo blijkt nu. De film is best wel autobiografisch. Wat wij als team met elkaar meemaakten vond ik echt leuk. Over dat teamgevoel wilde ik een film maken. Buddyfilms draaien vrijwel altijd om mannen. Ik vond het leuk om een keer zo’n film over vrouwen te maken.”

Is de dynamiek in een vrouwenteam anders dan in een mannenteam?
“Mannen kunnen op het veld alles tegen elkaar roepen en dan trekt niemand zich dat aan. Bij vrouwen moet er na de wedstrijd soms even nagepraat worden. Toch wilde ik met Dames 4 laten zien dat een vrouwengroep net zo goed lol kan hebben, en dat er niet altijd ruzie en rivaliteit is. Al zit er in de film natuurlijk het noodzakelijke conflict en drama. Een film heeft ook een groter thema nodig, dus vandaar het dertigersdilemma. Ook in mijn eigen team zie ik mensen die hiermee worstelen. Sommigen werken heel hard, maar willen ook stappen en feesten en een relatie. Deze generatie wil veel.”

Dames4_Rosa

Aanvankelijk was de filmnaam Dames 1, nu is op de filmposter de 1 doorgekrast en vervangen door een 4. Waarom is de titel uiteindelijk Dames 4 geworden?
“In het originele plan ging het om het eerste vrouwenteam op een voetbalclub, maar dat is komen te vervallen. Van Dames 1 verwacht je dat ze goed kunnen voetballen, maar het team in de film verliest juist alles. De tegenstanders kunnen aardig voetballen, maar Dames 4 niet. De eeuwige verliespotten roepen ook irritaties op. Zo is er veel kritiek op de aanvoerster. Zelf heb ik ervaren dat je veel moet regelen als aanvoerster en dat je daar in het begin niet zo sterk in bent. Ik vond het leuk om dit bij het hoofdpersonage erin te doen. Ze is een vrouw die niet volwassen wil worden. Een dertiger die twintig wil blijven.”

Fungeert deze film als een spiegel voor de huidige dertigers?
“Het cliché wil dat vrouwen sowieso kinderen willen, terwijl alle mannen een babyangst hebben. Wanneer ik om mij heen kijk, ervaar ik dat heel anders. Genoeg vrouwen vinden het spannend om keuzes te maken die je hele leven veranderen. Dames 4 houdt de dertigers een spiegel voor in de zin dat we langer twintiger willen zijn, zonder daar een oordeel over te geven. Deze ontwikkeling is niet per se goed of slecht. Als ik zag hoe zwaar vriendinnen het hebben die kinderen opvoeden. Dat maakte de keuze niet makkelijker. Eerst was ik niet klaar voor kinderen, nu wel.”

DAMES4_Denise

Zou je stoppen met voetbal als je moeder wordt?
“Soms denk ik nu al: is het niet raar dat ik op deze leeftijd nog voetbal? Bij mannen zijn er zat teams vol veertigers. Bij vrouwen ken ik één zo’n team, maar dat zijn bijna allemaal lesbiennes. Of ik na een zwangerschap op het veld terugkeer weet ik niet. Ik hoop het wel. Ooit zag ik iemand de luiers van haar kind verschonen in de rust. Dat vond ik echt een geweldig plaatje.”

Denk je dat jouw grote voetbalhelden John de Wolf en Jaap Stam ‘Dames 4′ kunnen waarderen?
“Ik hoop zo dat John de Wolf het leuk vindt. Die man is een mooie jeugdherinnering. Zijn tatoeages, de mooie bloesjes, de mat en ook nog uit Rotterdam. Maar het is in ieder geval een film met ballen. Vrouwen worden wat ruiger neergezet dan in de gemiddelde film. Het zijn geen poppetjes. Misschien dat sommige mannen daar niet zo goed tegen kunnen.”

’Dames 4’ wordt zaterdag 7 februari om 20.10 uur uitgezonden op NPO 3.

Tim Jansen