Vandaag brachten we voor het laatst een bezoek aan Gagra. We namen afscheid van de stad, het Daur Akhvlediani Stadium, de enge dokter, de man met het Rusland-jack die daar de baas speelt en onze favoriete ploeg Somaliland. Vanaf nu gaat de focus op Sukhum, waar de halve finales en de finale worden gespeeld. Er zijn na vandaag nog vier ploegen in de race voor de felbegeerde, kitscherige beker: Noord-Cyprus, Padanië, Punjab en thuisland Abchazië.

Chagos Eilanden v Somaliland 2-3
Sinds het begin van het toernooi heb ik een zwak voor Somaliland. Ik hoopte stiekem dat ze ver zouden komen, maar na twee 0-5 nederlagen bleek dat er niet in te zitten. Maar vandaag gaf ik de Somalilanders een goede kans. De Chagos Eilanden vond ik veruit de slechtste ploeg die ik zag dit toernooi. Zij hebben een heel boosaardige vrouw bij zich die vooral bezig is met politiek. Dat zij de opvallendste persoon is van de Chagos Eilanden, zegt genoeg. Maar even leek het erop dat de eilandbewoners toch konden voetballen. Tegen de verhouding in kwamen ze op 2-0. Het leek weer een ellendige dag te worden voor de Somalilanders, maar ineens was daar de Grote Wederopstanding. Mede dankzij twee doelpunten van Moebarik Mohamed uit Hoorn won Somaliland met 2-3. Ze waren oprecht dolgelukkig met hun eerste overwinning.

Szeklerland v Raetia 6-0
Na de eerste wedstrijd in Gagra gingen we weer terug naar Sukhum voor de kwartfinale tussen Koerdistan en Padanië. Even maakten we een tussenstop in Novy Afon, waar een schitterend, oud Russisch-Orthodox klooster staat. Dit soort dingen maakt de reis door Abchazië nog meer bijzonder. Door de keuze voor de kwartfinale misten we misschien wel de saaiste wedstrijd van dit toernooi: Szekerland v Raetia. Twee teams die totaal niet aanspreken. De Roemeense Hongaren wonnen deze wedstrijd makkelijk met 6-0. Dit tot teleurstelling van de enige fan van de Raetiërs, een jongetje uit Moskou, dat speciaal voor hen was overgekomen uit Rusland. Hij is sinds een aantal maanden supporter van de Reto-Romanen, sinds hij ze tegenkwam op Facebook. Morgenvroeg heeft hij weer een kans, wanneer Raetia tegen Chagos Eilanden speelt om de laatste plek.

Afon 20160602_155224
Koerdistan v Padanië 2-2 (6-7 na strafschoppen)
Omdat er iedere dag vier wedstrijden worden gespeeld, en sommige duels zelfs op hetzelfde tijdstip, is het onmogelijk om alles te zien. Zo zag ik Koerdistan nog nooit bezig, terwijl ik veel positieve verhalen over de Koerden hoorde. Ik keek daarom uit naar deze wedstrijd, al heb ik weinig met Padanië. Toch was de wedstrijd, net als die twee kwartfinales van gisteren, erg vermakelijk. Een aantal erg goede spelers (een van de Koerden speelde in twee Aziatische Champions League-finales) en leuk voetbal. In Abchazië wordt, door de vele wedstrijden die de teams moeten spelen, niet aan verlengen gedaan. Daarom werden na de 2-2 meteen strafschoppen genomen. De Noord-Italianen wonnen. Het was keihard voor de Koerden, die beter waren. Een drietal begon onbedaarlijk hard te huilen en ze waren ontroostbaar.

Koerden 20160602_181831
West-Armenië v Punjab 2-3
Omdat we zoveel mogelijk wedstrijden proberen te zien maar dit soms niet uitkomt met werkzaamheden, bezoeken we vandaag allebei één wedstrijd in Sukhum. Joris van de Wier, de ene redacteur, bezoekt Koerdistan – Padanië, terwijl de ander, Joris Kaper, zich ontfermt over West-Armenië tegen Punjab. De Punjab ontpoppen zich dit toernooi als een interessant team, terwijl we dit van tevoren niet hadden verwacht. Bovendien presteren ze boven verwachting. Tegen het toch sterker geachte West-Armenië staat het na de eerste helft zelfs 3-0, dit tot verdriet van een groot gedeelte van het publiek, dat uit Armeense fans bestaat. De West-Armenen zijn de grootste minderheid in Abchazië en dus zijn zij in groten getale aanwezig.

armenie4In de tweede helft verschijnt er een heel ander West-Armenië op het veld. De druk op Punjab is groot en in de 67e minuut valt de eerste West-Armeense treffer, tien minuten voor tijd gevolgd door een tweede. Daarna wordt de sfeer op het veld iets grimmiger, er vallen een paar kaarten en een West-Armeniër deelt tot twee keer toe een tik uit, zonder daarvoor te worden bestraft. Ook op de tribune ontstaat even tumult onder de fans, en na het laatste fluitsignaal is het een speler van West-Armenië die iemand van Punjab aanvliegt, waarna de rest van de twee teams volgt. Politie erbij, plus een paar militairen en enkele toeschouwers sluiten aan. Het brandje wordt snel geblust en enkele supporters worden vervolgens door de politie uit het stadion verwijderd. Het zal Punjab niet deren. Zij gaan door naar de halve finale, waarin Padanië de tegenstander is.

armenie2