De groepsfase is voorbij en het echte werk is begonnen. Gisteren waren er voor het eerst geen wedstrijden in Gagra, alleen twee kwartfinales in Sukhum. Eindelijk eens goed de tijd om Sukhum verder in te trekken. We zagen een vervallen treinstation, het apencentrum en het oude Republican Stadium. Veel oude meuk, dus genieten. Daarna was het tijd voor de twee kwartfinales. Het is te merken dat het nu ergens om gaat, want het waren de twee beste wedstrijden tot nu toe. Publiekslievelingen de Koreaanse Japanners liggen er helaas uit, maar het thuisland gaat verder en dat is altijd goed voor het toernooi.

korea4
DSC_0387
Noord-Cyprus v United Koreans of Japan 1-1 (4-2 na strafschoppen)
‘s Ochtends zaten we nog met de Noord-Cyprioten aan de ontbijttafel en vijf uur later zagen we ze op het veld staan. Qua voetballers was Noord-Cyprus superieur aan de Koreaanse Japanners. In het begin vreesden we voor een flinke afstraffing, vooral nadat Noord-Cyprus op 1-0 kwam, maar langzaamaan kwam United Koreans of Japan in de wedstrijd. Het is een echte vechtmachine. Conditioneel kunnen de spelers ook niet kapot. Dit was alweer hun derde dag op rij dat ze een wedstrijd hadden.

Wat ook niet kapot kan, is de stem van de keeper van United Koreans of Japan. Die stond de hele tijd te schreeuwen dat het leek alsof hij steeds een klysma kreeg. Hij pakte wel een paar moeilijke schoten. De Koreaanse Japanners kwamen op 1-1 en sleepten er strafschoppen uit, maar daarin waren de Noord-Cyprioten te sterk. Het publiek baalde en verschillende spelers van United Koreans of Japan lieten hun tranen de vrije loop.

korea2
korea3
Abchazië v Lapland 2-0
Een paar uur later speelde het thuisland tegen het thuisland van het laatste WK. Al een paar uur voor de wedstrijd stond er een rij voor de kassa. Er kunnen 4.300 man in het Dinamo Stadium en tot nu toe is het telkens meer dan uitverkocht. De trappen en gangen staan vol en buiten staan ook iedere keer mensen. Dat was dit keer niet anders. Het klinkt als een cliché met een enorme baard, maar het Abchazische publiek was echt een twaalfde man. Voor de Lappen, die het rustige Gagra waren gewend, was het ineens een groot verschil. Een overvol stadion, overal politie en militairen en een fanatiek publiek in een broeierig klimaat. De Lappen speelden best goed, maar het was iets teveel van het goede. Abchazië won met 2-0 en buiten werd gezongen en gedanst. Letterlijk gedanst. Buiten het stadion stonden Abchazen in een grote cirkel en telkens gingen een jongen en een meisje dansen, aangevoerd door een mannetje op een trommel. Als er een andere jongen in de cirkel kwam, moest de dansende jongen verdwijnen. Gekkenhuis dus.

DSC_0413
DSC_0336

Foto’s: Joris Kaper