Na gisteren in Sukhum te zijn gebleven, was het vandaag weer tijd om naar Gagra te gaan. Eigenlijk vind ik de wedstrijden daar leuker. Het is kleinschaliger daar en heel relaxed. Daarnaast is het uitzicht vanuit het stadionnetje op de Kaukasus echt geweldig. Met veel zin stapten we in de taxi, hoorden Kane op de radio (groot rouwmoment), reden bijna een koe dood, zagen een standbeeld van Lenin en veel gedenktegels voor de gevallenen van de burgeroorlog, om uiteindelijk in Gagra aan te komen. Het was een heerlijke dag aan de kust. We zijn zelfs licht verbrand, maar werden beloond met veel doelpunten.

Raetia v Noord-Cyprus 0-7
Beide teams hadden al een wedstrijd in de benen. Raetia verloor met 0-6 van Padanië, terwijl Noord-Cyprus van dat elftal won. De bookies wisten dus bijna zeker dat de Noord-Cyprioten vandaag gingen winnen en ze hadden gelijk. In de eerste helft bood Raetia nog goed tegenstand, maar na de rust was het verschil duidelijk. Logisch ook, want Noord-Cyprus bestaat uit semi-profs, terwijl Raetia zuivere amateurs zijn. Gelukkig voor hen doen de Chagos Eilanden mee en zullen ze waarschijnlijk geen laatste worden. Niet alleen het spelniveau was verschillend, dat gold ook voor de spelers zelf. De Raetiërs zien eruit als gewone mannetjes, terwijl de Noord-Cyprioten bijna allemaal patsertjes zijn met veel maniertjes.

dag3Somaliland v Punjab 0-5
De tweede wedstrijd in Gagra was Somaliland v Punjab. De Somalilanders hadden wat recht te zetten en deden dat ook. Ze speelden veel beter deze keer, maar verloren helaas weer met 0-5, mede vanwege een matige keeper. De Punjabi zijn een goed team met een aantal aardige spelers, die op hoog niveau in Engeland spelen. Ze zijn fit en gedreven en hebben met Rueben Hazell en Darren Wright twee voormalige profspelers op de bank zitten. In de spits van Somaliland liepen de twee Nederlandse halfbroertjes Faysal en Moebarik, maar tegen de fysiek sterke Punjabi konden ze weinig uitrichten. Punjab is nu groepshoofd en Somaliland mag voor plek negen tot en met twaalf gaan spelen de komende dagen. Enige voordeel is dat ze in Gagra mogen blijven.

dag32United Koreans of Japan v Koerdistan 0-3
‘s Ochtends bij het ontbijt kwamen we de United Koreans of Japan tegen. Aardige gasten, zoals bijna iedereen rondom dit toernooi erg vriendelijk is. Eentje bleek zelfs afkomstig van het uit de Tweede Wereldoorlog bekende eiland Okinawa. Helaas konden we hun wedstrijd niet bezoeken, omdat we in Gagra zaten. Beide teams waren al door, het was alleen de vraag wie eerste zou worden en wie tweede. De Koerden, een van de favorieten, wonnen dit gemakkelijk. Zij spelen nu in de kwartfinale tegen Padanië, terwijl de Koreaanse Japanners het moeten opnemen tegen Noord-Cyprus.

West-Armenië v Abchazië 0-1
De topper van vandaag was West-Armenië tegen Abchazië. Beide teams hadden makkelijk gewonnen van de Chagos Eilanden met respectievelijk 12-0 en 9-0. Daardoor moesten de Abchazen zegevieren om de groep te winnen. Dat lukte en het land staat nu op z’n kop. Overal Toeter-Abchazen. Gek genoeg was een tweede plek gunstiger geweest. Nu moet Abchazië morgen om 15.00 uur aantreden in plaats van overmorgen. De tegenstanders zijn de Lappen. De eerste twee wedstrijden van de Abchazen waren stijf uitverkocht. Ik ben benieuwd of dat morgen ook zo is, nu het elftal om drie uur ’s middags moet spelen.

Foto’s: Joris Kaper