Waar veel landen die meedoen aan het WK streven naar onafhankelijkheid, geldt dat niet voor Raetia. Zij noemen zichzelf dan ook geen land. Raetia was een provincie in het Romeinse rijk en besloeg delen van oost- en centraal-Zwitserland, het zuiden van Beieren, een groot deel van Tirol en zelfs een deel van Lombardije. De Raetiërs wonen tegenwoordig in Zwitserland en zijn te onderscheiden van de rest van het land door hun taal: het Reto-Romaans. Het is een bekende vraag die je bij Aardrijkskunde altijd kreeg: “Noem de vier talen van Zwitserland”.  Duits, Frans en Italiaans waren makkelijk, maar het Reto-Romaans werd vaak vergeten.

Er zijn niet zoveel Raetiërs of Reto-Romanen meer. Zo’n 75.000 is de schatting. Alleen de Chagossianen zijn met minder. De Chagos Eilanden waren in 2011 de eerste tegenstander van de Reto-Romanen. In Crawley werd met 6-1 verloren door Raetia. Daarna volgden een 17-1 nederlaag tegen het eiland Gozo en een 6-0 tegen Zanzibar. Die laatste wedstrijd was op de VIVA World Cup in Koerdistan. Daar werd ook met 3-0 verloren van de Westelijke Sahara en met 4-0 van de Tamils. Het was geen heel succesvol WK voor Raetia, dat een van de zwakste teams is in de wereld van de niet-erkende landen en dat is knap.

Maar sinds een aantal jaar gaat het wat beter met de Raetiërs. Zo werd in 2015 de Benedikt Fontana Cup, vernoemd naar een Reto-Romaanse held, gewonnen na een 6-0 overwinning op Franconia. Raetia nam daarmee wraak op de 4-2 nederlaag tegen hetzelfde team een jaar eerder. De prijs was niet alleen een heerlijk kitscherige beker, maar ook plaatsing voor het WK in Abchazië. Daarmee zijn de Raetiërs de enige deelnemer die niet gekozen is, maar zich sportief heeft geplaatst voor het toernooi. Raetia lijkt in poule C het zwakke broertje, met sterke landen als Noord-Cyprus en Padania. Maar zoals de Franconiërs voortaan weten, onderschat nooit een getergde Reto-Romaan.