Samen met Padanië en Koerdistan is Noord-Cyprus een van de grote drie in het voetbal voor niet-erkende landen. Al in 1955 werd er een voetbalbond opgericht voor de Turkse bevolking van Cyprus, die vooral in het noorden van het land woonde. In 1962 vond de eerste interland plaats, uiteraard tegen Turkije. Na de afsplitsing van de rest van Cyprus speelde het Turkse deel voortaan wedstrijden onder de naam Noord-Cyprus. Zo mochten ze meedoen aan de Islamitische spelen van 1980 in Izmir. Noord-Cyprus verloor van Turkije en Saoedi Arabië, speelde gelijk tegen Libië en won van Maleisië. Geen slechte prestatie voor een land dat niet bestaat.

In 1960 werd Cyprus, tot op dat moment een Britse kolonie, onafhankelijk, nadat zowel de Griekse als Turkse inwoners van het land afzagen van het plan om zich aan te sluiten bij Griekenland dan wel Turkije. Nadat in 1974 een staatsgreep plaatsvond in Griekenland en er vrees bestond dat Cyprus onderdeel van Griekenland zou worden, besloot Turkije het eiland binnen te vallen. Het gevolg was dat het eiland in tweeën werd gesplitst en dat is tot vandaag de dag het geval, al is er steeds meer toenadering tussen beide delen. In 1983 verklaarde Noord-Cyprus zich onafhankelijk en werd het door Turkije erkend. Dat is nog altijd het enige land dat Noord-Cyprus als een aparte staat ziet. De grens tussen Cyprus en Noord-Cyprus wordt bewaakt door soldaten van de VN.

Sinds het land zich onafhankelijk verklaarde, zit het in een isolement. Zelf Turkije speelt niet meer tegen Noord-Cyprus uit angst voor repercussies van de FIFA. Het land richt zich daarom op het voetbal voor niet-erkende landen. In 2005 organiseerde Noord-Cyprus het eerst echte toernooi ter ere van het 50-jarig bestaan van de bond. Dat toernooi wonnen ze, net zoals de FIFA Wild Cup een jaar later in St. Pauli. Later dat jaar organiseerde Noord-Cyprus de ELF Cup, als tegenhanger van de VIVA World Cup. Ook dat toernooi werd gewonnen. Gek genoeg deed grootmacht Noord-Cyprus daarna maar één keer mee aan een toernooi voor niet-erkende landen: de VIVA World Cup van 2012. In Koerdistan stond het meteen in de finale. Het gastland won dit beladen duel met 2-1. Dit jaar zijn de Noord-Cyprioten een van de grote favorieten voor de titel.