Een van de jongste deelnemers aan de World Football Cup is West-Armenië. De voetbalbond van dit land werd pas vorig jaar opgericht. West-Armenië speelde pas één wedstrijd, begin dit jaar tegen het tweede van Olympique Marseille. Het werd 3-2 voor de Fransen. Dat deze wedstrijd uitgerekend in Marseille werd gespeeld, is geen verrassing. Juist daar wonen veel Fransen van West-Armeense komaf, omdat veel van hen een eeuw geleden via die havenstad aankwamen in Frankrijk. Bekende Frans-Armenen zijn zanger Charles Aznavour, Nantes-trainer Michel Der Zakarian en natuurlijk Youri Djorkaeff, die in 1998 wereldkampioen werd met het Franse elftal. Het zou een enorme stunt zijn als hij mee zou doen in Abchazië, maar die kans lijkt erg klein. Hij is namelijk al 47.

West-Armenië is een gebied wat in het huidige Turkije ligt. Armenië claimt het gebied niet, want ze zien in dat het een kansloze zaak is tegenover NAVO-lid Turkije. In West-Armenië ligt de heilige berg Ararat, die duidelijk zichtbaar is vanuit de Armeense hoofdstad Yerevan. Volgens de legende ligt op de top van die berg de Ark van Noah. In West-Armenië wonen amper meer Armenen. De Ottomanen hebben het gebied gezuiverd en zo’n 1,5 miljoen Armenen vermoord. Politiek gezien ligt het erkennen van die genocide vrij gevoelig, maar Frankrijk was een van de eerste landen die dat deed. Net zoals het ontkennen van de Holocaust is het in dat land ook strafbaar om deze genocide te ontkennen.

De selectie van de West-Armenen bestaat vooral uit spelers die in de Franse en Zwitserse competities spelen. De in België geboren aanvoerder Hiraç Yagan speelde al interlands voor het Armeense elftal, zoals meerdere spelers van West-Armenië. Het is een op papier sterk team. Het grote nadeel is dat ze nog amper hebben samengespeeld. Tegen het tweede van Olympique Marseille bleek dat niet echt een probleem te zijn, de World Football Cup winnen lijkt toch net een brug te ver te zijn voor het team. Maar de kwartfinale halen moet mogelijk zijn voor West-Armenië.