Tijdens de World Football Cup in Lapland in 2014 was Darfur United, dat bestond uit spelers die al jaren in vluchtelingenkampen leefden, het team waar het om draaide. Dit jaar zullen dat ongetwijfeld de Chagos eilanden zijn. Het is namelijk een triest verhaal. De inwoners van de eilandengroep in de Indische Oceaan, zo’n tweeduizend mensen, werden in 1967 uit hun huizen geschopt. De Britten, van wie de eilanden waren, hadden de Chagos eilanden voor vijftig jaar verhuurd aan de Verenigde Staten. De Amerikanen bouwden er een militaire basis. De inwoners werden in sloppenwijken op de Seychellen en Mauritius gestopt en pas in 2004 kregen de Chagossianen het voor elkaar om een Brits paspoort te krijgen. Een groot deel van de eilandbewoners woont nu in Crawley, onder de rook van Londen.

Na aankomst in Engeland werd er meteen een voetbalbond opgericht. Sterker nog, er werd zelfs een club begonnen: Chagos Islands FC. Die ging in 2010 failliet en er werd besloten om internationale wedstrijden te gaan spelen. Eerste tegenstander was Raetia, dat ook lid is van de bond voor niet-erkende landen. De Reto-Romanen kwamen naar Crawley en namen zelfs een tenue mee voor de spelers van de Chagos eilanden. Als dank werden ze met 6-1 afgedroogd door de eilandbewoners. Sindsdien speelt Chagos eilanden een aantal keer per jaar wedstrijden. Meestal om aandacht op hun lot te vestigen. De laatste wedstrijd was tegen Punjab, dat ook aan het WK in Abchazië deelneemt. Chagos eilanden verloor met 4-1.

De Chagos eilanden hebben pech dat ze in de poule met het thuisland en de op papier sterke West-Armenen zijn ingedeeld. In principe worden de eilandbewoners laatste in de groep, maar voor de Chagossianen is het vooral belangrijk om gehoord te worden. Eind van dit jaar wordt namelijk besloten of ze mogen keren naar hun eilanden. Er komt een aantal Britse kranten naar Abchazië om verslag te doen van het toernooi en voor de spelers van de Chagos eilanden is dat de ideale mogelijkheid om van zich te laten horen. Voor de eilandbewoners geldt in Abchazië als enigen de aloude Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen.