Bij Lapland denk ik aan rendieren, sneeuw en de Kerstman. Voetbal is niet iets dat snel in mij opkomt. Toch is het de meest ervaren deelnemer van de twaalf. Al in 1985 speelde Lapland haar eerste interland. De Lappen waren in 1990 ook een van de eerste tegenstanders van Estland, dat sinds 1940 geen interlands had kunnen spelen nadat het onderdeel werd van de Sovjet-Unie. In 2006 was Lapland de winnaar van eerste VIVA World Cup. In een spannende finale werd Monaco met 21-1 verslagen. In de twee VIVA World Cups daarna werd het brons gepakt. De twee WK’s erop deed Lapland niet mee, maar het organiseerde in 2014 de eerste ConIFA World Cup. Het thuisland stelde zwaar teleur en eindigde als tiende.

Lapland is een uitgestrekt gebied dat delen van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland beslaat. Er zijn ongeveer 140.000 Lappen die zichzelf geen Lap, maar Sami noemen. Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw werden de Sami gediscrimineerd, maar sindsdien hebben ze veel meer rechten gekregen. In Noorwegen hebben de Sami zelfs een eigen parlement, terwijl ook in Zweden en Finland de rechten van de Lappen goed worden beschermd door de wet. Alleen in Rusland hebben de Sami geen speciale status. Er doen tijdens dit toernooi ook geen Russische Lappen mee.

Een bekende Lapse voetballer is Morten Gamst Pedersen. Hij speelde onder meer negen seizoenen voor Blackburn Rovers en staat vandaag de dag onder contract bij Tromsø, waar hij zijn carrière ook startte, in de hoogste Noorse divisie. Pedersen speelde 83 interlands voor Noorwegen en scoorde daarin 17 doelpunten. Lapland heeft hem geselecteerd voor het WK in Abchazië en Pedersen heeft aangegeven graag te komen. Daarnaast zullen er nog meer Scandinavische profvoetballers voor Lapland uitkomen in Abchazië, zoals de Noorse ex-internationals Lars Iver Strand en Morten Moldskred. Het moet heel raar lopen, wil Lapland die tiende plek van 2014 niet verbeteren.