Eind jaren ’80 zette ik voor het eerst voet op complex Helbergen, in die tijd de thuishaven van voetbalclubs Wilhelmina S.S.S en SV Zutphen. Het complex maakte onderdeel uit van de gelijknamige woonwijk en ligt strak onderaan de dijk van de IJssel. Ik voetbalde bij Wilhelmina. Wij droegen oranje shirts met zwarte strepen op de mouwen, zwarte broekjes en oranje sokken met een zwarte bovenkant. Aan de overkant van het terrein voetbalde mijn vriend Erik bij SV Zutphen. Zij droegen rood-witte shirts, een witte broek en rode sokken met een witte bovenkant. Hoewel er geen enkele fysieke afscheiding tussen de velden van beide clubs was, kwam je zelden bij elkaar op het terrein. Alleen voor een uitwedstrijd tegen SV Zutphen stak ik over. Maar ik parkeerde mijn fiets uiteraard wel gewoon bij Wilhelmina.

Ik weet niet meer of we ooit persoonlijk tegen elkaar hebben gestreden op Helbergen, maar Erik en ik hebben beiden mooie momenten beleefd aan onze kant van het complex. Waar nu boerenkolen welig staan te tieren, scoorde ik bijvoorbeeld het mooiste doelpunt uit mijn voetballoopbaan. Vanaf eigen helft, met een stuit, in de goal. Een fanatieke vader filmde dat seizoen onze wedstrijdjes. Er moet dus nog ergens een vergeten VHS-band van mijn gloriemoment zijn. Ik zweer dat ik het ooit heb teruggezien op tape.

Met de ogen dicht mooie momenten beleven uit de jeugd. Maar de tijd heeft gedaan wat de tijd doet en is voorbijgegaan. Wilhelmina S.S.S ging fuseren met SV Hercules en de fusieclub kreeg de briljant gevonden afkorting WHCZ, oftwel Wilhelmina Hercules Combinatie Zutphen. Deze club heeft niet lang bestaan, want hij fuseerde vervolgens met SV Zutphen en zo ontstond het huidige FC Zutphen. De jarenlange plannen om te verhuizen, werden een aantal jaar geleden ook doorgezet. Het hele circus vertrok naar een nieuw complex aan de andere kant van de stad en Helbergen werd clubloos. Er zouden huizen op het terrein worden gebouwd, een camping voor seizoenswerkers, een festivalterrein. Allemaal passeerden ze de revue, maar het werd niks. Helbergen bleef onbestemmig gras.

Tegenwoordig zit er een atelier van een kunstenares en een sociale werkplaats in de oude kantine van Wilhelmina, waar ik op een groot scherm Ajax de Champions League heb zien winnen. De vrije school gebruikt het hoofdveld om leerlingen les te geven in hun eigen moestuinen en ook de werkplaats heeft een aantal velden met moestuinen ingericht. Aan de kant van SV Zutphen is het kaler, daar komen binnenkort tijdelijke woningen te staan. De contracten met de werkplaats en de moestuinen zijn voor zeven jaar vastgelegd, dus het lijkt er op dat er de komende tijd nog gras zal blijven groeien op Helbergen.

02_helbergen

03_helbergen

04_helbergen

01_helbergen

06_helbergen

07_helbergen

08_helbergen

09_helbergen

10_helbergen

11_helbergen

12_helbergen

13_helbergen

14_helbergen

Tekst & foto’s: Thijs Brouwers