Bij de naam Adri van Tiggelen denk je aan het EK 1988, ‘De Spijker’, linksback, PSV en Anderlecht. Minder voor de hand liggen: trainer, eerste divisie en Sparta. Van Tiggelen begon zijn spelersloopbaan op Het Kasteel en ook als trainer in het betaalde voetbal zette hij zijn eerste (en enige) stappen in Rotterdam-West. In de Gouden Gids Divisie van seizoen 2004-2005 draaiden AGOVV, HFC Haarlem en SC Veendam gewoon mee. Cambuur, Heracles en Zwolle waren nog niet gepromoveerd. En Jong-teams speelden alleen tegen elkaar. De drie topscorers van de eerste divisie dat jaar waren de Spartanen Danny Koevermans, Ricky van den Bergh en Riga Mustapha. Samen maakten ze 68 doelpunten, meer dan alle andere, voltallige selecties tezamen. Desondanks kroonde Heracles zich op de laatste speeldag tot kampioen.Van Tiggelen

Nadat Sparta de eerste nacompetitiewedstrijd in Rotterdam verloor van Helmond Sport, ruimde trainer Mike Snoei met zijn technische staf het veld. Van Tiggelen werd aangesteld om in de laatste vijf wedstrijden de klus alsnog te klaren. Omdat De Spijker niet over het juiste trainersdiploma beschikte, zou hij als interim-trainer alleen voor de nacompetitie beschikbaar zijn. De geblesseerde speler David Nascimento werd gepromoveerd tot zijn assistent. Tot dan toe kenden de Rotterdammers een tumultueus seizoen waarin hoofd jeugdopleidingen Rob Kiebert om het leven kwam bij een verkeersongeluk, Rachid Bouaouzan voor tien duels werd geschorst na de carrière beëindigende tackle op Niels Kokmeijer, en er gesteggel was tussen spelers en directie over het uitkeren van winstpremies bij een eventuele promotie.

Het eerste wat Van Tiggelen probeerde te doen, was de rust terugbrengen. Zijn maatregelen waren simpel en duidelijk: alleen aanvoerder Koevermans mocht nog praten met de pers, er kwam meer nadruk op de verdediging te liggen en er werd gespeeld met vleugelaanvallers om meer balans in het team te krijgen. De veelscorende Van den Bergh moest hierdoor steeds op de bank beginnen en Van Tiggelen liet verschoppeling Bouaouzan spelen. Voor de interim-trainer was het helder, de snelle buitenspeler had zijn straf uitgezeten en hij voegde iets toe. Onder Sparta-supporters waren de verwachtingen laag en het cynisme was groot vanwege het onnodig misgelopen kampioenschap en de slechte start in de nacompetitie. In Zwolle werd echter met 1-4 gewonnen en ook eredivisionist De Graafschap werd in Doetinchem bedwongen. Het geloof groeide en De Spijker werd voorzichtig toegezongen op de begintune van Bassie en Adriaan:

Adri van Tiggelen,
Adri van Tiggelen
Als Sparta promoveert
Dan doet hij het niet verkeerd

Na thuisoverwinningen op Zwolle en De Graafschap bleef Helmond Sport als enige uitdager over. In de zesde en beslissende wedstrijd zou Van Tiggelen de Rotterdammers terugbrengen op het hoogste niveau als zij niet verloren in Helmond. Sportpark De Braak was afgeladen vol. “Voor welke club bende gij? Voor welke club bende gij? Ik ben voor Helmond Sport. Ik ben voor Helmond Sport”, zong de fanatieke Brabantse aanhang.

Het werd billenknijpen voor De Spijker. Bij rust was het 0-0 en de adrenaline gierde door de lijven. In de 59e minuut scoorde Helmond en leken de Brabanders op weg naar de eredivisie. Van Tiggelen offerde direct een verdediger op en bracht Van den Bergh in, waardoor Sparta met vier aanvallers speelde. De druk nam meer en meer toe. Uiteindelijk veranderde Mustapha een mislukte kopbal van richting en scoorde hij de gelijkmaker. Ontlading in het uitvak en op Het Kasteel waar supporters op een groot scherm de wedstrijd volgden. In de laatste minuut gooide uitgerekend de in genade aangenomen Bouaouzan het duel op slot. Na het eindsignaal vielen Van Tiggelen en Nascimento elkaar in de armen.

Op De Braak en bij terugkomst op Het Kasteel vierden de spelers feest met de eigen supporters. De interim-trainer bleef vooral op de achtergrond. Als dankbetuiging aan de bescheiden Van Tiggelen prijkte op de voorgevel van het hoofdgebouw een grote beeltenis van een spijker met daarbij de tekst ‘Sparta bedankt De Spijker’. Daarnaast kreeg de Oud-Beijerlander een contract voor het leven. Hij ging aan de slag als assistent-trainer bij het eerste elftal en als trainer van de beloften. Sparta was gepromoveerd, Adri deed het niet verkeerd.

Robert van Ruiten
Redacteur Staantribune

In Staantribune #2 staat een portret van Adri van Tiggelen. Het magazine is verkrijgbaar in de webshop of in abonnementsvorm te bestellen. Lees het artikel nu ook op Blendle.