De voorbereiding van de profclubs is in volle gang. In het algemeen worden de oefenwedstrijden gespeeld in een vrije relaxte sfeer. Gezellig bij een dorpsclub op het complex, waar de terreinknechten zelf het heilige gras verzorgen. Rondom het complex worden weilanden waar normaal koeien staan te grazen, opengezet voor bezoekers van de wedstrijd. Plaatselijke vrijwilligers leiden alles in goede banen. Gezellig en lekker kneuterig allemaal.

Bij dat soort oefenwedstrijden zijn de spelers nog erg bereikbaar. Ze lopen langs en iedereen kan ze aanspreken of aanraken. Zelfs als ze geen zin hebben. Je gaat gewoon voor hun neus staan en antwoorden zullen ze. Bij Go Ahead Eagles is een groot deel van de supporters helemaal gek van de clubarts. Sinds vorig seizoen loopt ze regelmatig, met een moderne watertas, het veld op als er opnieuw een speler op de grond ligt. Vanaf de B-side klinkt het dan “Suzanne, Suzanne, Suzanne, ik ben stapelgek op jou”, zoals VOF de Kunst het zong in 1983. Suzanne brengt het hoofd van de supporters op hol, sommige staren blind naar het veld en bij andere verschijnen er zelfs blosjes op de wangen.

Zo ook afgelopen woensdag toen Go Ahead Eagles oefende in het dorp Heeten, om de hoek bij Deventer. Suzanne liep nietsvermoedend rond toen een zwerm mannen haar overmeesterde. Het waren er zeven in totaal, waarvan eentje een camera bij zich had, die hij voor de zekerheid een week lang aan de lader had gelegd. De heren hadden dit plan al lang van tevoren uitgedokterd. “Heu, wulle goat met die griet op de fotoo”, werd geopperd tijdens een biersessie in het dorp. En toen liep ze daar opeens frank en vrij rond tijdens de oefenwedstrijd. Op een lekker lompe manier werd ze min of meer verplicht met de supporters op de foto te gaan. Alsof het zo was voorbestemd, had Suzanne een strakke zwarte polo, met een groene tint, aan. Wat het allemaal nog spannender maakte was de korte broek die tot iets boven de knieën zat. Om het af te maken droeg ze witte sportsokken in haar schoenen.

De supporters hadden voor dit moment ook allemaal een korte broek aan. Lekker zomers. Eentje had zijn Eagles-shirt uit de kast getoverd. De rest van het stel hun beste polo of T-shirt. Niets werd aan het toeval overgelaten. Terwijl het inmiddels 1-5 stond voor Go Ahead Eagles, gingen ze poseren. De twee meest fanatieke fans van Suzanne mochten uiteraard naast haar staan. Ongeduldig zetten ze hun benen precies zo neer als ware zij echte modellen. Het hoofd een beetje richting Suzanne, hopende dat zij hetzelfde zou doen. De rest nam plaats tegen de boarding. Een supporter moest zo nodig laten zien dat hij geen bier maar energydrank dronk. De fotograaf nam positie op een meter of vier van het blije groepje. Snel schoot hij negen plaatjes. Dan moest er wel een goede bijzitten, waarop iedereen lachte.

En toen was het weer voorbij. Suzanne ging door met haar ding. De modellen kwamen kijken bij de fotograaf of de foto’s gelukt waren. “Stuur mij ze allemaal maar”, zei de een. “Wat is ze spontaan hè”, zei een ander. Zielsgelukkig keerden ze hun hoofd terug naar het veld. Het was een prachtig vluchtig moment voor allemaal.

Inmiddels siert de foto op vier telefoons en twee Ipads als achtergrondscherm en bij een supporter hangt de foto aan de muur in huis.

Foto: @gaeagles