De instroom van beloftenteams in het betaalde voetbal blijft de gemoederen bezig houden. Toen bij aanvang van het seizoen 2013/2014 Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente hun opwachting maakten in de Jupiler League, groeide de onvrede haast met de week. Onhandige aanvangstijdstippen, de soms dubieuze behandeling van bezoekende fans, en vooral het eindeloze schuiven met spelers tussen eerste elftal en beloften, zorgden voor veel irritaties. Het woord ‘competitievervalsing’ werd door velen in de mond genomen. De voorzitter van Telstar, de directeur van Dordrecht, een incidentele columnist met gezonde afkeer van het moderne voetbal en niet in de laatste plaats diverse supportersgroepen, voerden een niet aflatende strijd tegen de ontsporingen van de nieuwe opzet.

Gijs de Jong, directeur operationele zaken van de KNVB, liet zich vorige week in VI voor de zoveelste keer smalend uit over de critici. Beloftenteams nemen praktisch geen fans mee naar uitwedstrijden, maar dat geldt volgens De Jong voor het merendeel van de clubs: alleen NAC, Go Ahead Eagles en Sparta nemen altijd veel supporters mee. “Ja, en MVV… Als ze willen protesteren.”

Een onjuiste en ook wat hooghartige opmerking, want niet alleen doet De Jong hiermee de nog altijd respectabele supportersschare van de Maastrichtenaren tekort, ook de protestacties worden ten onrechte in de zeik genomen. De Jong zou ook zijn zegeningen kunnen tellen dat er nog steeds zo veel supporters zijn die hun betrokkenheid tonen. Hij en zijn collega’s hebben altijd de mond vol van “samen de schouders eronder zetten” om iets van de competitie te maken, maar daar hoort ook een gezonde dosis scepsis en op zijn tijd stevige kritiek bij. Alleen dan kunnen belangrijke verbeteringen blijkbaar doordringen tot Zeist. De Jong kon het evenwel niet laten nog een sneer uit te delen.

De fans kunnen uiteindelijk best begrip opbrengen voor de aanwezigheid van beloftenteams, hoezeer zij ook een verre reis naar De Langeleegte of de Jan Gijzenkade nog altijd zouden verkiezen boven maandagavonden op tochtige sportparken. De ergernis werd veroorzaakt door de afwijkende voorwaarden waaronder de topclubs hun beloftenteam mochten laten participeren, de onmiskenbare competitievervalsing die ontstond door het ontbreken van een zogeheten level playing field.

En al dat protesteren had wel degelijk effect, zo bleek. Het kostte heel wat uren spandoeken maken, acties organiseren en columns schrijven, maar die vervloekte wedstrijd op zaterdagmiddag half vijf is gesneuveld en ook het selectiebeleid is op de schop gegaan, al kan het altijd nog eerlijker. Zelfs Frank de Boer kwam tot het inzicht dat zijn beloftes er meer baat bij hebben wanneer ze wekelijks in een vaste samenstelling spelen dan wanneer ze als slippendragers moeten fungeren van telkens weer andere eerste-elftalspelers die in het weekend niet in actie zijn gekomen of na een blessure weer minuten moeten maken.

Met ingang van komend seizoen krijgt de nieuwe voetbalpiramide definitief vorm, met onder meer de herinvoering van de Tweede Divisie en meer beloftenteams die instromen. BVO’s moesten hun beloftenelftal wel al voor aanvang van de huidige jaargang inschrijven, wat slechts twaalf clubs deden. Beloftenteams die zich later aanmelden, zullen op het laagste amateurniveau moeten beginnen.

In hun oneindige onwijsheid hebben de bondsbestuurders de deur nu echter toch weer op een kier gezet indien clubs als Zwolle of Feyenoord alsnog willen meedoen: “Of er een opening is? Ja, dat zou zomaar kunnen”, aldus De Jong. Hiermee worden ‘kleintjes’ als De Graafschap, Achilles ’29 en Almere City in hun hemd gezet, want zij hebben wel netjes de procedure gevolgd en bovendien veel tijd en geld moeten investeren om een beloftenteam op te tuigen en bijtijds aan alle licentie-eisen te voldoen, ervan uitgaand daarmee een voorsprong te hebben op clubs die pas in een later stadium de overstap maken.

Met deze politiek van loze beloftes zal het dossier ‘beloftenteams’ voor de KNVB nog wel even een hoofdpijndossier blijven.