In Nederland is het onmogelijk: de as van oud-spelers laten verstrooien in het stadion van hun oude club. Bij het Hongaarse Vasas SC Boedapest, dat vandaag in 1911 werd opgericht, kan het wel.

Vasas SC is een typisch geval van een club die in de categorie ‘vergane glorie’ valt. De Hongaarse club was eind jaren vijftig en in de jaren zestig succesvol en wist het in 1958 zelfs te schoppen tot de halve finales van de Europa Cup I. De club schakelde Ajax uit in de kwartfinale en leek te stunten na een 2-0 zege op het grote Real Madrid in de halve finale, maar verloor uit met 4-0 en miste daardoor de finale.

Ook heeft de club een record in handen: de club uit Boedapest wist het vaakst de Mitropacup te winnen: zes keer. Deze cup, die vóór de Tweede Wereldoorlog hoog stond aangeschreven, verloor echter veel aanzien door de oprichting van de Europa Cup I in 1955. Vasas werd zes keer kampioen van Hongarije en won het viermaal de beker, voor het laatst in 1986.

In de jaren negentig leidde de club een redelijk anoniem bestaan en door financiële problemen werd de club aan het begin van dit decennium zelfs kortstondig ontbonden, waarna met steun van een aantal bedrijven een herstart werd gemaakt.

Vasas speelt in het Illovszky Rudolf Stadion, een ouderwetse betonbak, met één opvallend feit: achter een van de goals staat een gedenkteken met daarop de namen van de oud-spelers Sándor Bakos, Imre Mathesz, Iván Menczel en Antal Ihász. Van deze oud-spelers is de as verstrooid in het stadion achter een van de doelen, op de plek van het monument. Clubliefde tot in de dood.v2 v3