Nadat Rangers in 2012 failliet ging, was er eigenlijk geen Schotse club die ze miste, behalve Celtic. De seizoenkaartenverkoop bij de Bhoys zakte in en Celtic had geen echte derby meer. Partick Thistle wordt gezien als een klein broertje, niet als een rivaal. Met het ontbreken van Rangers werd Celtic ieder seizoen een stuk zwakker.

Na het faillissement had het bedrijf Sevco 5088 veel overgenomen uit de failliete inboedel van Rangers: de naam, het stadion, het logo en de prijzen. De schulden lieten ze wijselijk links liggen. Het nieuwe Rangers promoveerde drie keer in vier seizoenen. Beide clubs troffen elkaar in die tijd twee keer: eenmaal in de League Cup en eenmaal in de Scottish Cup. Ik bezocht beide wedstrijden en het voelde aan als een Old Firm (veel Celtic-fans noemen het de ‘Glasgow derby’). Enorm veel haat en gezangen over oorlogen in Ierland en pedofielen. Zoals iemand tweette: “I don’t know what’s funnier. Celtic claiming they don’t care about Rangers of Rangers claiming they’re the same club.”

celtic-1a celtic-1b celtic-1c
Gisteren was de eerste ontmoeting tussen beide clubs in de competitie. De ranglijst zag er uit als vanouds, met Celtic op een en Rangers op twee. Peter Lawwell, de grote baas van Celtic, had uitgerekend dat zijn club zo’n vijftig miljoen euro was misgelopen door het ontbreken van Rangers op het hoogste niveau en is daardoor erg blij dat er weer een derby is. De fans van Celtic balen van dit soort uitspraken, want zij claimen dat dit Rangers een totaal andere club is. Gewoon een promovendus die voor het eerst op het hoogste niveau speelt. Technisch gezien klopt dat, maar dat het geen gewone club is, blijkt wel uit het feit dat er dit seizoen geen seizoenkaart meer te krijgen is op Celtic Park en kaartjes voor Celtic v Rangers een paar keer over de kop gingen.

celtic-2a celtic-2b celtic-2c
Waar supporters van Celtic een hekel hebben aan de term Old Firm is dat bij andere clubs nog erger. Vier jaar lang was er eindelijk aandacht voor hen. Het verdwijnen van Rangers zorgde ook dat er ineens een kans was om prijzen te pakken, mede doordat Celtic flink verzwakte. Clubs als St. Johnstone, Inverness Caledonian Thistle en Ross County wonnen hun eerste hoofdprijs ooit, terwijl Hibernian afgelopen seizoen voor het eerst in 114 jaar de Scottish Cup won. Ook St. Mirren en Aberdeen pakten voor het eerst in tijden een beker. De bobo’s voorspelden een ‘Armageddon’ voor het Schotse voetbal nadat Rangers verdween, maar eigenlijk vonden alle clubs buiten Glasgow het wel lekker.

celtic-3a celtic-3b celtic-3c
Maar waar iedere fans van de kleinere clubs bang voor was, gebeurde ook. Na de promotie van Rangers is alle aandacht weer gericht op het tweetal uit Glasgow. In de weken voor Celtic v Rangers ging het alleen maar over de Old Firm. Een half jaar geleden versloeg Rangers Celtic na strafschoppen in de halve finale van de Scottish Cup. Dat zorgde voor paniek bij het bestuur van Celtic. De beurs werd getrokken en Brendan Rodgers werd aangesteld als manager. Waar zijn voorganger het moest doen met afdankertjes, mocht de Noord-Ier flink investeren. Het voetbal ziet er ook een stuk beter uit dan de afgelopen twee seizoenen, toen het gewoon pijn deed aan de ogen.

celtic-4a celtic-4b celtic-4c
Rangers kocht vooral veteranen, zoals Philippe Senderos, Clint Hill, Niko Kranjcar en Joey Barton. Die laatste stond altijd bekend als een Celtic-fan, dus dat zorgde voor wat controverse. Op Twitter en in de kranten zocht Barton meteen de aanval op Celtic-aanvoerder Scott Brown. Wekenlang werden er over en weer speldenprikken uitgedeeld. Gisteren op het veld kon Barton het laten zien. Hij verloor zijn eerste duel met Brown en zou de hele middag weinig laten zien. Celtic was een paar klassen beter. Moussa Dembélé maakte een hattrick en uiteindelijk mocht Rangers niet klagen na de 5-1 nederlaag.

celtic-5a celtic-5b celtic-5c
De vraag of het gisteren als een ouderwetse Old Firm was, kan ik makkelijk beantwoorden: ja! Ik was vorig seizoen bij de kampioenswedstrijd van Celtic tegen Aberdeen. Celtic won met 3-2 en pakte de titel tegen de naaste belager. Het werd wat plichtmatig gevierd, ook op de tribunes. Gisteren was het helemaal anders. Hier was niets plichtmatigs aan. Dit was niet zomaar een wedstrijd tegen een promovendus. Er was een fantastische sfeer van beide kanten (al werd het na de 3-1 wat rustiger in het uitvak) met de bekende politiek incorrectheid die bij deze wedstrijd hoort. Mijn Hearts-vriendin is het niet met mij eens, maar ik vind het fijn dat deze wedstrijd terug is. Het brengt wat meer grinta in het Schotse voetbal. Op 31 december, al zal die waarschijnlijk worden verschoven in verband met de uitzending op televisie, is de volgende editie. Dan op Ibrox.

celtic-5d celtic-6 celtic-7 celtic-8 celtic-9 celtic-10 celtic-11 celtic-12 celtic-13 celtic-14 celtic-15 celtic-16 celtic-17 celtic-18 celtic-19 celtic-20